30710

Zlobíme se s premiérem a prezidentem nad spravedlností

4. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Na včerejším rozhodnutí Ústavního soudu, jímž byly zrušeny některé části volebního zákona, jsou nejzajímavější reakce dotčených. Pochopitelně se nejvíce vztekají ti, kteří vědí, že podzimní volby nebudou d'Hondtovy žně, což je de facto jen "čau lidi" strejc, majitel Ano. Ano, Andrej Babiš povolil svěrače svých vášní a reaguje s elegancí nactiutrženého člena družstevního výboru. Jinak to neumí. Vedle toho se ale ukazuje, že ta velká většina, které se změna přepočtu hlasů na mandáty nemusí dotknout, straní podle toho, zda čůrají směrem k Pražskému hradu, nebo z něj...

30650

Česká republika je klasický selhavší stát

4. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Krize, ať už hovoříme o veřejném zdraví, životním prostředí či ekonomice, obnažují strukturální nedostatky té které společnosti. Už nyní je na základě oficiálních údajů jasné, že loni došlo v České republice v důsledku nezvládnuté pandemie k rekordnímu nárůstu úmrtí, což naši předkové zaznamenali naposledy na sklonku druhé světové války. Bylo by asi nošením sov do Athén vypočítávat šokující selhání Babišovy vlády, jež v prvé řadě nedokázala vybudovat funkční testovací a trasovací infrastrukturu. Zkrátka a dobře: manažerské řízení státu fatálně ohrožuje českou společnost, přičemž trestní stíhání (ne)kompetentních vládních představitelů je zcela na místě.

Rozhovor Britských listů 359. Zdravotní sestra: Jak může někdo zlehčovat tu hrůzu v nemocnicích?

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Nikdy nepochopím, že lidi jdou na demonstrace bez roušek, že říkají, že tady ta hrůza v nemocnicích, že neexistuje, že covid neexistuje. Ta nemoc je těžká, existuje, může postihnout každého a je zákeřná. To, že jste mladý sportovec, neznamená, že to přežijete. Ta nemoc si prostě vybírá podle nějakého klíče, který my neznáme. Může to postihnout každého. Úplně každého. Mně strašně vadí a ubližuje, že to utrpení těch lidí někdo zlehčuje."

Jan Čulík hovoří s Martinou Hvozdenskou, zdravotní sestrou z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, o jejích zkušenostech s covidem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3.února 2021.

K tomu:



 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus má nyní 4000 mutací

4. 2. 2021

čas čtení 10 minut

 

Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 346 439 očkování. V sobotu 6.2. bylo očkováno jen 2 430 osob.  (To snad není pravda!)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 91 059 osob.  V sobotu bylo dokončeno očkování jen u 1638 osob!!  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 11,4 milionů lidí, to je  17,2 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 30,8 milionů lidí, to je 9,3 procent obyvatelstva), z nich 8,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR překročil 1 milion, dosáhl počtu 1 030 112 osob. Ve čtvrtek 4.2. bylo v ČR zaznamenáno 8559 nových denních nákaz.   (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 129 lidí, to je od předchozího dne registrace o 153 mrtvých více.  V nemocnicích je 5756 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Česko je stále na tom velmi špatně:


- Až 85 procent britských občanů se chce nechat očkovat proti koronaviru, řekl v neděli v televizi ministr pro očkování Nadhin Zahawi. Je však znepokojen odporem proti očkování v menšinových nebělošských komunitách, zejména afrokaribské, černošské a asijské. Právě tito lidé jsou koronavirem nejvíce ohroženi.

- Británie by měla poskytnout vakcíny jiným zemím, doporučuje dr. David Nabarro, mimořádný vyslanec Světové zdravotnické organizace pro covid-19.

- Afghánistán dostal v neděli od Indie půl milionu dávek vakcín firmy AstraZeneca.

- Do soboty ráno bylo v USA proočkováno 39 037 964 dávek vakcín od firem Moderna a Pfizer/BioNTech.

- Čeští lékaři zuří nad nekompetentním jednáním ministerstva zdravotnictví ČR ohledně pomoci nemocnicím v Karlovarském kraji, viz níže:

 16478

Spojené státy přestaly podporovat saúdskou ofenzívu v Jemenu

4. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Spojené státy oznámily, že nadále nebudou podporovat vojenskou ofenzívu v Jemenu, v jejímž čele stojí Saúdská Arábie. Důvodem je to, že bombardování Jemenu způsobilo nejhorší humanitární krizi na světě. Oznámil to Jake Sullivan, Bidenův poradce pro bezpečnost státu.

30657

Kdo za to může?

4. 2. 2021 / David Marenčák

čas čtení 7 minut


Vleklé utrpení způsobené pandemií koronaviru, ať už v podobě úmorných semi-lockdownů a jejich následků, zbytečných úmrtí, dlouhodobých zdravotních škod mnohých, se v hněvu, frustraci a bolesti často obrací na jeden jediný terč. Může to být vláda, výhradně Babiš, hloupost a dezinformovanost spoluobčanů nebo jejich egoismus a bezohlednost, další četná selhávání intelektuálních nebo lékařských elit a řada dalších.

Die Zeit: Vučićovu poslušnost Číně mohou následovat další politici na západním Balkáně

4. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Server European Western Balkans shrnuje reportáže Die Zeit a Deutsche Welle o vystoupení Aleksandara Vučiće na nedávné tiskové konferenci. Politická atmosféra v Srbsku se již delší dobu dramaticky proměňuje a v této situaci uzavírá Telenor skupiny PPF dohody se státním Telekomem Serbia otevřeně napadající konkurenci PPF prostřednictvím státního operátora (Státní kapitalismus a úspěchy PPF).

 16447

Studie: Kašlající pacienti vážně ohrožují covidem zdravotníky v nemocnicích

4. 2. 2021

čas čtení 2 minuty



Z nového britského výzkumu vyplývá, že bezpečnost tisíců zdravotníků v nemocnicích je vážně ohrožována kašlajícími covidovými pacienty. Riziko je daleko vyšší, než se dosud usuzovalo.

Studie zjistila, že kašláním vzniká nejméně desetkrát více aerosolových částic než mluvení či dýchání - což vysvětluje, proč tolik zdravotníků během pandemie onemocnělo a zemřelo.

Výzkum vede k novým požadavkům, aby zdravotníci a kdokoliv, kdo pečuje o osobu nakaženou covidem, měl nejefektivnější ochranné prostředky, včetně respirátorů FFP3 a že musí být zlepšeno větrání nemocnic.

 16447

Lancet: Kombinace slábnoucí imunity a nové mutace viru může stát za stávající vlnou v brazilském Manausu

4. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

V brazilském Manausu byla provedena studie týkající se dárců krve, která ukazuje, že 76 procent tamní populace bylo do října loňského roku infikováno novým koronavirem. To by znamenalo, že v Manausu překročili teoretický práh k dosažení kolektivní imunity (67 procent), a to vzhledem k základnímu reprodukčnímu číslu (R0) 3. V tomto kontextu je náhlý nárůst hospitalizací pacientů s covidem-19 během ledna nečekaný a je předmětem obav, informuje lékařský časopis Lancet.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

25863

Povrch planety je nyní teplejší než kdykoliv za uplynulých 12 tisíc let (a možná za 125 tisíc let)

4. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Lidská civilizace, tak jak ji známe, je stará asi 10 000 let. Zemědělství vzniklo v neolitu na Středním východě. Doba ledová začala asi před třemi miliony let a my se v ní stále zčásti nacházíme, protože Antarktida je pokryta ledem – podobně jako Severní pól, Grónsko a Himálaje. Jenže v době ledové existovala „ledová maxima“, ve kterých led pokrýval spoustu zemského povrchu. Asi před 11 500 lety led podstatně ustoupil a lidstvo vstoupilo do éry holocénu. Ledové maximum skončilo zčásti proto, že se země trochu přiblížila ke slunci. Není jasné, zda se planeta trochu oteplila a zda se přitom se uvolnil nějaký zdroj oxidu uhličitého z Jižního oceánu – nebo zda se nejprve uvolnil CO2, a zesílil tak účinky těsnější blízkosti země k slunci, píše Juan Cole.

 

30362

Je nejvhodnější čas pro změnu životního paradigmatu

Dobrovolný minimalismus?

4. 2. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Kamiony s těžkou nohou na plynu zamořující silnice ve válce o peníze jako zbraně hromadného ničení. Nebo – letos musíme na hory, letos musíme k moři! Nebo – jaký obyčejný auto? Pro mne jedině prémiová značka! Nebo – jeden řízek v neděli, pche, aspoň tři! Nebo – když barák, tak „sausfork“, když bazén, tak vytápěnej - to všechno za hradební zdí! Že to není žádný minimalismus? Správně! Pravý opak.

30683

Proč je důležitá krizová intervence

4. 2. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Během práce na psychiatrii se často setkávám s lidmi v akutní krizi. Jsou to lidé, kterým zkrachoval vztah nebo jim zemřel někdo blízký. Přišli o zaměstnání. Jsou zadluženi a nevědí, jak postupovat dál. Někteří jsou po sebevražedném pokusu.    

Stává se, že přicházejí rodiny drogově nebo alkoholově závislých, kteří se odmítají léčit a v krizi se tak pomalu ocitá celá rodina. Někdy se dostaví lidé s onkologickým nebo jiným závažným tělesným onemocněním, pro které je již psychická zátěž příliš velká a jejich ošetřující lékaři jim neumí poradit nebo pro velkou vytíženost pro to nemají dostatek prostoru. Objevují se i příbuzní duševně nebo tělesně nemocných, pro které je péče o nemocného člena rodiny vyčerpávající a bere jim veškerý volný čas.        

 16542

Městská část Praha 2: Pan Halamka byl nekooperativní

3. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Ze svého sociálního bytu v Praze 2  byl vystěhován na ulici do mrazu těsně před Vánoci, takže jako bezdomovec zemřel. Psal jsme o tom ZDE.  Městská část se nyní v níže uvedeném přípisu hájí, že pan Halamka měl exekuci (tím bych se tedy opravdu nehájil, JČ), že měl v bytě nepořádek (viz fotografie) a byl "nekooperativní". Z uvedených skutečností vyplývá, že ten člověk potřeboval psychologickou i sociální pomoc, ne vyhození na ulici. Nicméně, Praha 2 píše:

 V návaznosti na příspěvek https://blisty.cz/art/102644-socialni-vrazda-a-urad-prahy-2.html zasíláme reakci Úřadu městské části Praha 2 a žádáme z důvodu objektivity o její zveřejnění, napsala Andrea Zoulová, vedoucí odboru komunikace Městské části Praha 2:

Příběh Ladislava Halamky tak,  jak je v příspěvku prezentován, je jednostranným pohledem na život nešťastníka, kterého údajně radnice připravila o střechu nad hlavou. Pravda je však jiná. Pan Halamka byl z bytu vystěhován na základě výkonu exekuce. O načasování vystěhování rozhodl exekutorský úřad, nikoli městská část Praha 2. Povinnost byt vyklidit uložil Obvodní soud v Praze 2 nájemci už v červenci 2020, kdy svým rozhodnutím soud reagoval na žalobu o vyklizení bytu ze strany městské části Praha 2. Ta k tomuto kroku přistoupila až po vyčerpání všech možností o dohodu s panem Halamkou, a to na základě dlouhodobého porušování Pravidel sociální bytové politiky MČ Praha 2 ze strany nájemce a neochoty zjednat nápravu.

30649

Babiš zajistil pro ČR pro druhé čtvrtletí jen 350 000 vakcín!

3. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Tisková zpráva

Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín, ptá se Richterová premiéra

Pozn. red.: Má-li se dosáhnout imunity, je nutno očkovat, dvakrát, nejméně 60 procent obyvatelstva. To znamená po dobu 24 týdnů očkovat TÝDNĚ půl milionu Čechů, upozorňuje matematik René Levínský. Neočkování obyvatelstva ohrožuje zemi novými, nebezpečnými variantami koronaviru.

Praha 3. února 2021 – Olga Richterová, poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví, se v otevřeném dopise obrátila na premiéra Andreje Babiše s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku. Podle premiéra Babiše čeká ČR ve druhém kvartálu 350 tisíc očkovacích dávek, zatímco Jižní Korea dokázala zajistit dodávku 40 milionů dávek. „Vaše vyjednávání nelze v porovnání s Jižní Koreou zhodnotit jako úspěšné,“ uvedla v dopise Richterová. Firma má přitom výrobní závod přímo v ČR.

 16521

Němci nechápou, proč česká vláda nechává občany ve štychu

3. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, Cheb, Německo - Řada významných německých médií dnes píše o ostudě české vlády, která nechává občany z Karlovarského kraje bez rychlé pomoci. Předně nemocnice v Chebu se totiž potýká s enormně velkým počtem vážně nemocných koronavirem. Česká vláda však vytrvale odmítá pomoc Německa, které je ochotné s krizovou situací pomoci a některé covidové pacienty převzít. Němci si také všímají petice lidí proti vládnímu postupu.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Počet registrovaných nakažených koronavirem přesáhl v ČR milion osob

3. 2. 2021

čas čtení 5 minut

Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 294 692 očkování. V úterý 2.2.bylo očkováno jen12 332 osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 54 851 osob.  V úterý bylo dokončeno očkování jen u 8838 osob.  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou více než 10 milionů lidí, to je  15 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 26,8 milionů lidí, to je 8,1 procent obyvatelstva), z nich 6,3 miliony oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR překročil 1 milion, dosáhl počtu 1 003 657 osob. V úterý 2.2. bylo v ČR zaznamenáno 9057 nových denních nákaz.   (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 683 lidí, to je od předchozího dne registrace o 138 mrtvých více.  V nemocnicích je 5811 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie proočkovala první vakcínou už více než 10 milionů osob, tedy patnáct procent obyvatelstva.

- Očkovací nacionalismus je škodlivý pro všechny a slabá spolupráce mezi státy ohledně očkování he vážnou překážkou pro dosažení celosvětového proočkování obyvatelstva, jehož je nutně zapotřebí pro zvládnutí pandemie, varuje šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus. Slabá mezinárodní spolupráce ohrožuje svět vznikem nových, nebezpečných mutací koronaviru.

- Saúdská Arábie zakázala vstup do země z dvaceti zemí světa.

- Jediná dávka vakcíny AstraZeneca/Oxford poskytuje silnou ochranu proti covidu-19 nejméně na tři měsíce a snižuje šíření nákazy o dvě třetiny, zjistila nová studie.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Mezitím v Absurdistánu 161:

Jak reaguje polská společnost na fašistický zákaz potratů

3. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Právní zdůvodnění pro rozhodnutí polského Ústavního soudu, který jím de facto zakázal v Polsku potraty s výjimkou dvou nejextremnějších případů, bylo zveřejněno. Experti ho roztrhali na kusy - z právního hlediska i poukazovali na to, že je zcela ideologické, takže se tu tímto nebudu zabývat. Raději bych se zaměřil na konkrétní dopad na život Poláků, které toto rozhodnutí mělo. A vydání tohoto verdiktu skutečně dalo věci do pohybu.

A to ani nemluvím o protestech - na nich není nic nového. Mluvím o prvních občanech, kteří se snaží zjistit, zda vláda toto rozhodnutí bere opravdu vážně. Občan z Dzierżoniówu požaduje od úřadu ZUS, polského státního pojištění, aby přepočítal jeho důchod. Poukazuje na to, že podle nového verdiktu Ústavního soudu nezačíná lidský život porodem člověka, ale o 9 měsíců dříve, tedy početím (občan cituje relevantní formulace z právního zdůvodnění verdiktu) a proto, je občan přesvědčen, mu stát dluží starobní důchod za devět dalších měsíců jeho "života". Sken tohoto dopisu koluje po internetu a nemohu se dočkat toho, až polská vláda odpoví.

Státní kapitalismus a úspěchy PPF

2. 2. 2021 / Jan Čulík, Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Srbský státní operátor chystá ve spolupráci s Telenorem skupiny PPF vyšachování mediální konkurence na srbském trhu

V podstatě jenom pár týdnů poté, co skupina PPF odmítla výtky ze strany mezinárodních novinářských organizací v souvislosti s převzetím Central European Media Enterprises a ohradila se, že „pluralita názorů“ je jedním z jejích stěžejních hodnot, tak se na úrovni vedení Telekomu Serbia rodil plán, jak s pomocí dceřiné společnosti PPF ovládnout mediální trh v Srbsku.  

Státní podnik Telekom Serbia je veden lidmi delegovanými Vučićovou vládní stranou SNS a působí také v Bosně a Hercegovině, v Černé hoře a v Kosovu. Nezávislé organizace jako například Balkan Investigative and Reporting Network (BIRN) poukazují na klesající úroveň mediální svobody v Srbsku.

Británie se pro rychlé získání vakcíny inspirovala varovným sci-fi filmem z roku 2011, "Nákaza"

3. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Překvapivým faktorem ovlivňujícím rychlé získání protikoronavirových vakcín v Británii se ukázal film z roku 2011 Contagion (Nákaza) Stevena Soderbergha. Ten silně ovlivnil britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Hancock od samého začátku koronavirové krize neustále připomínal svým poradcům tento film, který se dnes považuje za velmi přadvídavou analýzu toho, jak bude probíhat globální pandemie. Hancock zejména neustále na základě tohoto filmu připomínal svým lidem na ministerstvu zdravotnictví, jak problematický bude mezinárodní závod o omezené množství vakcín - a zdůrazňoval jim, že Británie si je musí obstarat předem co nejdříve.

 16541

Akademický "boj za mír", aneb Nevědomost je síla

3. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Pixabay.

Max Hastings v rozsáhlém komentáři pro Bloomberg varuje před iracionálním odporem severoamerických univerzit vůči vojenské historii. Podle něj v liberálních kruzích v USA a Kanadě v posledních dekádách převládla představa, že zájem o příčiny a průběh válek je vždy veden zálibou učenců v tragických dějinných událostech a souhlasem s nimi. - Jako by to snad byly nezájem a neznalost, co do budoucna dokáže zajistit mír.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Monoklonální protilátky nefungují vůči novým kmenům koronaviru

2. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 280 066 očkování. V pondělí 1.2.  bylo očkováno jen 9608 osob. Neuvěřitelné.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 44 744 osob.  V pondělí bylo dokončeno očkování jen u 6309 osob!!  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 9,64 milionu lidí, to je  14,6 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 26,2 milionů lidí 7,9 procent obyvatelstva), z nich 6,1 milionů oběma dávkami.

V podělí 1.2. bylo v ČR zaznamenáno 7117 nových denních nákaz.  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 994 514, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 545 lidí, to je od předchozího dne registrace o 334 mrtvých více.  V nemocnicích je 5854 lidí, to je denní nárůst o 553 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.






- Oxfordská univerzita zveřejnila výzkum, podle něhož jediná dávka vakcíny Oxfordu a firmy Astra Zeneca má účinnost 76 procent po 22 dnech od očkování až do 90 dnů. Očkování jedinou dávnou by mělo omezit šíření nákazy o 67 procent.

- Vědci zjistili, že britská varianta koronaviru, která nyní v Británii dominuje, se začíná přizpůsobovat jihoafrické variantě, což je znepokojující.

- Počet nadbytečných úmrtí v Británii stoupl nad 100 000, což znamená, že je Británie jednou z nejpostiženějších zemí.

- Velká naděje na lék proti covidu - monoklonální protilátky - selhává proti novým kmenům koronaviru z Jihoafrické republiky a z Brazílie.

29191

"Geniální" dezinformace Štěpána Kotrby

2. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Ve vědecky recenzovaných (peer-reviewed) testech třetí fáze se ukázalo, že ruská vakcína Sputnik V má účinnost 91,6 procent, informuje britský akademický lékařský časopis The Lancet, na nějž odkazuje Washington Post. List dodává, že vedle vakcíny Pfizer a vakcíny Moderna je to už třetí vakcína, účinnější než 90 procent. Guardian poukazuje na to, že jde o předběžné výsledky z testů cca 20 000 lidí, ovšem pouze bělochů. Další testy probíhají a cílem jen naverbovat pro ně nejméně 40 000 lidí. Když loni v srpnu začalo Rusko tuto vakcínu používat před zveřejněním dat z třetí etapy testů, vědci vyjádřili znepokojení a kritizovali absenci otevřenosti, připomíná list.  ZDE

* * *

Kdosi mi přeposlal "analýzu" nynější situace ohledně očkování, Navalného, Ruska a Západu, kterou akademický sochař Štěpán Kotrba publikoval na Parlamentních listech. Kotrba proslul prohlášením, že by se uprchlíci, snažící se na vratkých člunech přeplout Středozemní moře, měli střílet. Člověk, který jeho "analýzu" šířil řetězovým mailem, ji obdivně označil za "geniální".

Potíž je, že byla úplně mimo, jenže zřejmě mačkala všechny knoflíky emocionální reakce určité části obyvatelstva, která vede k tomu, že tyto nesmysly mnozí tak nadšeně sdílejí.

Velkou otázkou je, zda se má vůbec na tyto nesmysly poukazovat a dělat jim reklamu.

Rozhovor Britských listů 358. Koronavirus: Chování ministra zdravotnictví je skandál

28. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Vzhledem k stále katastrofální pandemické situaci v České republice hovoříme znovu s imunologem Václavem Hořejším o minimálním očkování, o nefunkčnosti českých státních struktur a o hrozbě nových kmenů koronaviru, které se mohou vymknout vakcínám a být daleko vražednější než ty nynější, pokud se pandemie nezvládne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. ledna 2021.

Rozhovor Britských listů 357. Wikipedie je velmi účinný vzdělávací nástroj

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta




Po nedávném vysílání filmu o Boženě Němcové se stal profil této spisovatelky nejnavštěvovanější stránkou na české Wikipedii toho dne. Toto je vysledovaný trend: řada pořadů vysílaných na ČT přivádí na Wikipedii zájemce o další informace. Wikipedie je fenoménem, který vzniká kolektivním úsilím v desítkách jazyků. Systém otevřenosti a zároveň kontroly důvěryhodnosti a úplnosti dělá z Wikipedie dosud největší cílevědomou koncentraci poznání v lidských dějinách, na němž se jen v ČR pravidelně podílejí tisíce přispěvatelů. Wikipedie přitom slouží i k popisování těch oblastí poznání, které doposud nebyly dostatečně zkoumány, jak dokazuje například systematická práce Anatola Svahilce na vyhledávání prvních žen, které na českém území dosáhly vysokoškolského vzdělání. S Anatolem Svahilcem hovoří o jeho práci pro Wikipedii Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. ledna 2021.



Jediná rouška na Václaváku

2. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

 

A tu mám já. Po 21 dnech jsem si dal druhou demonstraci, píše Martin Bartkovský.

(Tohle varování je důležité, potíž je, že Reflex, pro nějž Bartkovský pracuje, právě tyto postoje povzbuzuje, pozn. red.)

Jaký to bylo? Bez prsou, jinak intenzivnější než minule.

Zatímco na Staromáku diskreditovali akci někteří účastníci, dneska to byla naprostá většina řečníků.

Ale pěkně popořadě.

Reakce sociálních sítí v průběhu akce: Hahahahaha debilové s nulovým vzděláním! Postříkejte je vodníma dělama! White trash! Hahahaha.

Jako jasně, jen se jim smějte.

 16502

Koronavirus: Proč je poněkud předčasné těšit se na ruskou vakcínu

3. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ruská federace zatím podepsala smlouvy o výrobě vakcíny Sputnik V s Běloruskem, Brazílií, Čínou, Indií, Jižní Koreou, Kazachstánem a Tureckem. Důvod, proč jindy tak podezíravá Moskva najednou zachází s patentovými právy natolik velkoryse, je velmi prostý: Rusko zatím nestíhá vyrábět vakcínu v dostatečném množství ani pro svou vlastní potřebu.

29869

Kreml přehodnotí "divoká 90. léta"

3. 2. 2021

čas čtení 1 minuta


V posledních dvaceti letech Rusové změnili svůj postoj k 90. letům 20. století, upozorňují Sergej Leonov a Ivan Čuprov. S odvoláním na "uzavřený" průzkum objednaný Kremlem tvrdí, že mladí lidé, kteří si 90. léta nepamatují, je vnímají neutrálně, zatímco starší na ně začali vzpomínat s nostalgií jako na dobu svého mládí.

 16545

Myanmar: Převrat "jako rozcvička"

3. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Krátký experiment s demokracií v Maynmaru (dříve Barma) končí vojenským převratem. Mezitím teenagerka natáčí svou rozcvičkovou taneční kreaci - a vůbec ničeho si nevšimne.

 16467

Navalnyj byl odsouzen na téměř tři roky do vězení

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Zdroj: Wikipedia Commons

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl odsouzen  na dva roky a osm měsíců ve vězeňské kolonii. Navalnyj, který obvinil Vladimíra Putina a jeho spojence z rozkradení a vytunelování milionů, byl odsouzen do vězení za porušení zásad ochranného dohledu nařízeného mu v roce 2014, kdy byl odsouzen za údajnou "zpronevěru". Soudkyně odečetla od tří a půl letého rozsudku 10 měsíců, které Navalnyj strávil v domácím vězení.

Bolsonaro včlenil do brazilské maturity rasismus

1. 2. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut

Aby vás vzali v Brazílii na vysokou školu, musíte udělat sérii zkoušek zvaných "Enem" (Exame Nacional do Ensino Médio, národní zkouška pro střední školy). Ty se pro všechny studenty konají v tentýž týden a každý den probíhají zkoušky ve dvou předmětech: matematika a portugalština, zeměpis a dějepis, biologie a chemie, angličtina a fyzika, literatura a technologie. V každém předmětu je 35 otázek (30  je výběr z alternativ, na pět se musí napsat kompletní písemná odpověď). Zkoušky se konají po pět následujících dní, každá trvá pět hodin, děje se to po celé zemi. Každý rok se snaží ty zkoušky udělat asi 4 miliony Brazilců.

 16518

Covid-19 způsobuje cukrovku

2. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vědci nerozumějí, jak přesně vyvolává covid-19 cukrovku typu 1 i typu 2, ani zda vznik cukrovky u pacientů je dočasný nebo trvalý. Avšak z jedné analýzy vyplývá, že cukrovka vznikla u 14 procent pacientů s vážným průběhem covidu, píše Washington Post.

Mnoho těchto nových pacientů, nemá žádnou předchozí historii cukrovky. Někteří pacienti, u nichž stoupla míra cukru v krvi, když byli nakaženi covidem-19, že po odchodu z nemocnice vrátili k normálu. Jiní se vrátili domů s diagnózou plně rozvinuté cukrovky.

Rozhovor Britských listů 356. Karel Čapek byl věštec

22. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


(For English, scroll below)

Přesně před sto lety, 25. ledna 1921, byla v Praze premiéra modernistické, expresionistické hry Karla Čapka R.U.R., Rossum's Universal Robots. V souvislosti s tímto výročím vysílal v minulých dnech o dramatu, které dalo všem světovým jazykům výraz "robot", dokumentární pořad rozhlas BBC. Je robotika a umělá inteligence, sto let po premiéře Čapkovy hry R.U.R., lidstvu vážnou hrozbou? A předvídal to Karel Čapek? O ohromujících schopnostech Karla Čapka vidět do budoucnosti a o jeho zásadním, někdy pomíjeném přínosu české avantgardě hovoří Jan Čulík s Mirnou Šolić, odbornicí na českou literaturu z Glasgow University a autorky nové zajímavé knížky o Čapkových cestopisech. Klíčová slovo tohoto rozhovoru jsou pandemie, populismus, robotika, umělá inteligence, modernismus, diktatura, rasismus, expresionismus, revoluce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2021.

A hundred years ago, on 25th January 1921, the premiere of Czech writer Karel Čapek's modernist, expressionist play Rossum's Universal Robots, R.U.R. took place in Prague. In connection with this centenary, BBC Radio Three has just broadcast a 45 minute documentary about this drama which has given the world the expression "robot". Are robotics and artificial intelligence, a hundred years after the premiere of Čapek's R.U.R., a threat to mankind? And did Čapek anticipate this? In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses Karel Čapek's remarkable ability to see into the future and his contribution to European avantgarde with Mirna Šolić, a Glasgow University expert in Czech literature and the author of a new monograph on Čapek's travel writing. The key words of this interview are pandemic, populism, robotics, artificial intelligence, modernism, expressionism, dictatorship, racism, revolution. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 22nd January 2021.

29544

Impeachment: Po rezignaci svého právního týmu si Trump našel dva velmi pochybné nové obchájce

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta


Trumpovi noví právníci: Jeden odmítl žalovat sexuálního násilníka Cosbyho. Druhý tvrdí, že Jeffrey Epstein byl zavražděn

Nový Trumpův právník pro obhajobu při senátním procesu impeachmentu, Bruce L. Castor Jr., kandidoval r. 2015  na okresního prokurátora v Montgomery County v Pennsylvánii. Kampaň byla ovlivněna jeho rozhodnutím řadu let předtím odmítnout trestně stíhat televizního komika Billa Cosbyho  za znásilnění. Poté, co Castor v kandidatuře prohrál, žaloval ženu, kterou obviňoval se své porážky - jednu Cosbyho oběť. Jeho žaloba, která se dostala do titulků amerického tisku v roce 2018, byla odmítnuta. Prokurátor, který kandidaturu vyhrál, Cosbyho začal trestně stíhat a poslal ho do vězení. Nyní bude Castor hájit Trumpa.

Poté, co o víkendu odmítlo pět právníků pracovat na Trumpově obhajobě, má Trump nyní dva nové právníky - Castora a Davida Scheona, který má vazby na další kontroverzní jedince, podvodníka Rogera Stonea a sexuálního násilníka Jeffreyho Epsteina. Shoen odmítá oficiální informaci, že Epstein spáchal ve vězení sebevraždu, a tvrdí, že byl zřejmě zavražděn.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Armáda v Myanmaru zatkla Aung San Suu Kyi a další čelné politiky

1. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Během razie uskutečněné časně ráno v pondělí 1.2. byla zatčena vedoucí civilní politička státu Aung San Suu Kyi, stejně jako prezident Myanmaru Win Muint a další vysocí straničtí činitelé. Minulý týden varovaly četné diplomatické mise v Myanmaru před nebezpečím vojenského puče, protože po všeobecných volbách loni v listopadu vzniklo ostré napětí mezi civilní vládou a mocnou armádou v zemi. V pondělí měl poprvé zasedat po drtivém volebním vítězství Aung San Suu Kyi myanmarský parlament.

 16521

Oslava u kmotra Bendy

1. 2. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Člověk by řekl, že pan Husák, pan Paroubek a pan Hnilička porušují opatření proti epidemii svorně ve jménu nějakého ušlechtilého cíle. Třeba: vydali se někoho zachránit a zvážili, že život člověka je více než litera nařízení. Vždyť tu máme před sebou takovou skvělou sestavu: 1. bývalého šéfa policie, v té době stále v aktivní službě na vysoké policejní pozici, pana plukovníka, 2. bývalého premiéra České republiky, který vedl sociální demokracii a oháněl se zájmy prostého lidu, 3. šéfa Národní sportovní agentury (nezušlechťuje sport ducha!?), poslance, bývalého elitního sportovce, hokejistu.

Rozhovor Britských listů 355. Je naše nynější krize způsobena zvyklostmi z Rakouska-Uherska?

18. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Politické postoje visegrádské skupiny nejsou zrovna konstruktivní. Polsku a Maďarsku hrozí zablokování dotací z EU, v ČR je vyšetřován Babiš. Kolem roku 1900 byla střední Evropa zdrojem nesmírně zajímavých myšlenek, kulturně i politicky. Příčinou bylo, že se mísily kultury. Pak ale bylo Rakousko-Uhersko zlividováno. Bylo to neštěstím pro střední Evropu. Brzo došlo k nacistické okupaci, pak ke komunismu. Střed Evropy je geopoliticky slabé místo. Hegemonům na východě a na západě dokáží středoevropské státy čelit jen na základě spolupráce. To neuměly a neumějí dodnes. Středoevropské státy však převzaly od Rakouska-Uherska snad natrvalo jeho záporné rysy: autoritářství, byrokratismus, slabost politiků a nezájem o jednotlivého občana. O kostlivcích ve skříni v české politice, jimiž více než sto let po rozpadu Rakouska-Uherska trpíme dodnes. Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. ledna 2021.

30689

Strategie „očkovacího nacionalismu“ ohrožuje zdraví celé planety

1. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Česká republika v očkování zaostává, což vzhledem k naprosté nekompetenci Babišovy vlády tváří v tvář epidemii není zas tak překvapivé zjištění. Málokdo si však uvědomuje, že ČR obdobně jako další státy globálního Severu jsou v tomto ohledu na rozdíl od rozvojových zemí privilegované. Pandemie si stejně jako další globální problémy, jimž dnes lidstvo čelí, žádá jednotný a koordinovaný postup. Avšak dokud budou při vakcinační strategii upřednostňovány zájmy bohatých zemí a přehlíženy potřeby chudších států, nedokážeme patogen vymýtit. V sázce jsou také ohromné finanční ztráty, což by globální Sever nakonec mohlo motivovat k razantní akci na pomoc globálnímu Jihu.

 16529

Potlačit požáry zrušením hasičů? Proč ne!

1. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Foto: Pixabay.

Tzv. Giniho index vyjadřující příjmovou nerovnost dosahuje v USA relativně vysoké hodnoty 41,4 (Světová banka, 2016). Naproti tomu v tradičně rovnostářské Francii se pohybuje pouze na hladině 31,6 (Světová banka, 2017). Index chudoby činí v USA 17,8 %, kdežto ve Francii 13,4 % (World Population Rewiew, 2021). - Podle klasické levičácké hypotézy - dále jen V+W - "bída z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad". V tom případě musí pochopitelně USA trpět výrazně vyšší zločinností, než Francie se stále ještě relativně rozvinutým evropským sociálním státem.

 16533

Jak jsem se rozloučil s holdingem

1. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

 
Po zhruba dvou a půl letech rozdávání radosti v dresu olomoucké MF DNES jsem odedneška ofiko nezaměstnaný. Seběhlo se to relativně rychle. Na podzim dostal můj tehdejší šéf Kuba Štos nabídku od vedení: buď se plánované škrty dotknou jeho, nebo se jim může vyhnout, když vyhodí Mikela, na kterého údajně chodí pořád stížnosti (nikdy se k nám žádné nedostaly). Kuba tehdy udělal to, co slíbil, když mě nabíral do MF - udržel ochranou ruku nad naprostou nezávislostí redakce. Nabídku odmítl a firma se s ním v prosinci rozloučila, píše Jakub Mikel.

 16470

Brexit ničí britskou ekonomiku

1. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Měsíc po brexitu varují britské podniky, že čelí symptomatickému, endemickému narušení dopravy zboží mezi Británií a Evropskou unií, které donutí mnoho podniků, aby se restrukturalizovaly a některé udělají bankrot.

"Leden 2021, poslední měsíc, byl jak Dantův pátý kruh pekla." Dovozci a vývozci nejsou schopni v důsledku nové byrokracie dopravovat zboží přes novou hranici EU, konstatuje Ben Fletcher, ředitel organizace Make UK, která zastupuje britské výrobce.

 16510

Boris Johnson plánuje zničit BBC

1. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Daily Mail Paula Dacrea nebyla pravicová, nebo ultrapravicová. Byla otevřeně fašistická - byla to stoka lží, nenávisti, zuřivého nacionalismu, xenofobie, rasismu, svalování viny na menšiny, antiintelektualismu a fašistické a nedemokratické "Vůle lidu" - nad čímž vším se člověku těžce zvedal žaludek.


Pro mnohé lidi, kteří pracují v   televizním vysílání veřejné služby, je to noční můra. Boris Johnson chce jmenovat předsedou statutárního regulačního orgánu britské televize a telekomunikací Ofcom brexitéra a bývalého šefredaktora prolhaného bulvárního deníku Daily Mail Paula Dacrea. Boris Johnson se prý připravuje oznámnit toto kontroverzní jmenováni již brzo a později odmění Dacrea povýšením do šlechtického stavu. Jeho úkolem bude zaměřit se na BBC.

29541

Trumpův tým právníků o víkendu hromadně rezignoval

1. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Možnost republikánských senátorů osvobodit Donalda Trumpa během jeho procesu druhého impeachmentu předstíráním, že nestranně hodnotí všechna fakta v jeho případu, je nyní ohrožena skutečností, že Trumpův právní tým o víkendu hromadně odstoupil.

Senát určil úterý 2.2. jako datum, do kdy mají Trumpovi právníci předložit předběžné memorandum obsahující argumenty jeho obhajoby. Sněmovna reprezentantů nedávno napodruhé zahájila impeachment proti Trumpovi za to, že "vyzýval k povstání".

Rozhovor Britských listů 354. Koronavirus: Apel na vládu: Nechte očkování provádět kraje!

14. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Vláda snad pomalu zjišťuje, že pokud očkováním nepověří samosprávné celky (kraje) a nepředá jim vakcíny a prostředky, nebude možné proces očkování zvládnout dříve než do podzimu. Lidi se z dalšího celoročního lockdownu zblázní, nebudou dodržovat karanténu a už tak šílený počet mrtvých se ještě zvýší, nemluvě o riziku vzniku nebezpečné nové mutace koronaviru. Jihomoravskému kraji bude trvat odhadem měsíc a půl, aby vytvořil funkční infrastrukturu pro očkování. Funkční v tom smyslu, že vakcíny, které budou uskladněny a budou k dispozici lidem v ČR, nebudou ležet v mrazácích a ledničkách. Situace v krajích je přitom různá a pravděpodobně se bude lišit i během procesu očkování. Dezinformace postupně nebudou hrát tak velkou roli, lidé uvidí, že vakcína je bezpečná a budou ochotnější jít se očkovat, přičemž nějaké procento nepřesvědčitelných už nemusí být tak kritické, domnívá se radní Jihomoravského kraje a investor Jiří Hlavenka, který se osobně v přípravě krajských očkovacích kapacit angažuje. Hovoří s ním Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. ledna 2021.

Výzva ministru zdravotnictví ČR: Otevřete hranice sanitkám!

31. 1. 2021

čas čtení 4 minuty


Vážený pane ministře,

my, občané okresu Cheb a dalších příhraničních regionů, se na Vás obracíme v důsledku nanejvýš vážné a alarmující situace, kterou doslova na vlastní oči sledujeme v našich zdravotnických zařízeních. Z chebské nemocnice máme četná svědectví o prokazatelně kolabující intenzivní péči o pacienty. Primář interního oddělení volá v celostátních médiích o pomoc a varuje, že bude každým okamžikem docházet k protiprávní selekci pacientů. Personál řady nemocničních oddělení je podle mnoha svědectví, která z nemocnice přicházejí, dlouhodobě vyčerpaný, řada lékařů je na hraně svých sil a bez jakékoliv blízké vize na stabilizaci celé situace. Několika z nás naši příbuzní a známí potvrzují kritickou situaci (i těžce nemocní pacienti, kterým selhává dech a zavolají si sanitku, musejí v nemocnici až 5 hodin čekat, než na ně vůbec přijde při příjmu řada). I přesto je zcela vysílený nemocniční personál oceňován za snahu a obětavost, kterou této krizi čelí. 

 16518

Sociální distancování "budeme zřejmě muset dodržovat do roku 2022"

31. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 
"Rozvolnění nefarmaceutických opatření" povede k další vlně úmrtí, pokud nebude očkování úspěšné, varuje britská studie

Sociální distancování zřejmě bude muset být dodržováno až do roku 2022, pokud očkování podstatnou měrou neomezí šíření koronaviru, konstatují britští vládní zdravotničtí poradci.

Vědci varovali vládu, že očkování musí mít účinnost 85 procent proti šíření nákazy i proti vážnému průběhu choroby, má-li se zabránit další vlně úmrtí.

Rozhovor Britských listů 353. Kauza Bečva. Jak si oligarcha podřídil státní instituce

12. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Státní úřad inspekce životního prostředí je silně mimo hledáček českých médií, protože kdo by se v ČR zajímal o ekologii, že? Jenže právě tento úřad obsadil po svém příchodu do vlády Andrej Babiš svými lidmi. Úřad měl chránit zdraví občanů před jedovatými emisemi podniků, ale jak to může dělat, když v něm má superpodnikatel Andrej Babiš své vlastní lidi? V září 2020 zemřely na otravu záhadným jedem v řece Bečvě tuny ryb. Je překvapivé, že se dosud nic nevyšetřilo? A že policie nemá zájem o novináři zjištěné skutečnosti? Jan Čulík o skandálu otravy Bečvy hovoří s investigativní reportérkou Zuzanou Vlasatou z Deníku Referendum, který v této věci odhalil řadu závažných věcí. Měli by si čeští občané nechat líbit, aby podnikatelé ve vládě ochromovali inspekční instituce, které mají chránit jejich zdraví? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. ledna 2021.

V Rusku byly brutálně zbity a zatčeny v neděli tisíce demonstrantů proti Putinovi

31. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Mnoho lidí konstatuje, že nedemonstrují nutně jen za Navalného, ale že už mají dost lhaní, zlodějny a nezákonnosti Putinova režimu.

Na sociálních sítích se šíří množství materiálů, zesměšňujících Putina. Jakmile si občané začnou dělat ze svého vedoucího politika krutou legraci, není to pro něho zrovna uklidňující signál.

Reportáž Channel 4 News, zaznamenávající otřesnou brutalitu ruské policie a ruských speciálních jednotek OMON. Uvidíte v ní i ukázky materiálů na sociálních sítích, zesměšňujících Putina, i zlaté štětky na záchodovou mísu:





Policie ochromila centra hlavních ruských měst včetně Moskvy. Kreml se snažil zabránit demonstracím na podporu uvězněného politika Alexeje Navalného. Jsou to největší demonstrace za posledních deset let. Zatčeno bylo nejméně 4700 osob, včetně Navalného manželkty Julie Navalné.

Putinovy bezpečnostní jednotky uzavřely sedm stanic metra v Moskvě a zablokovaly ulice ve snaze zabránit opakování protestů z minulého víkendu. V Moskvě docházelo k honičkám mezi demonstranty a policií. Police brutálně zacházela se zatýkanýmni. Jeden muž se polil benzínem a podpálil se na protest proti Putinově vládě. Je v nemocnici v kritickém stavu.

 16521

Průběžné zpravodajství:

Německo zřejmě použije čínské a ruské vakcíny

31. 1. 2021

čas čtení 8 minut


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 268 617 očkování. V neděli 31.1. bylo očkováno jen 1213 osob. Neuvěřitelné.  Oběma dávkami bylo proočkováno jen 37 185 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování jen u 583 osob!!  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii  v neděli za jediný den naočkovali 600 000 osob.  a bylo už očkováno první vakcínou 9 milionu lidí, to je  13,6 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 25,5 milionů lidí (7,7 procent obyvatelstva), z nich 5,8 milionů oběma dávkami.

V neděli 31.1. bylo v ČR zaznamenáno jen 2540 nových denních nákaz. (O víkendech se, trestuhodně,  skoro netestuje.)  Celkový počet registrovaných nakažených  stoupl na 987 329, blíží se milionu.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 211 lidí, to je od předchozího dne registrace o 181 mrtvých více.  V nemocnicích je 5301 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie zaznamenala přítomnost jihoafrické varianty koronaviru. Jihoafrická varianta koronaviru byla objevena v osmi různých oblastech v jižní Anglii u lidí, kteří nikdy nebyli v Jihoafrické republice a nemají s ní žádné kontakty. Britské úřady zahájily intenzivní úsilí v daných oblastech otesovat všechny obyvatele. ZDE 

- Německo bude zřejmě používat ruskou a čínskou vakcínu, pokud je schváli zdravotnické regulační orgány Evropské unie.

- Globální projekt COVAX má dodat vakcíny firmy AstraZeneca do 36 latinskoamerických zemí na amerických kontinentech.

- Británie objednala dalších 40 milionů vakcín firmy Valneva, která zatím prochází klinickými testy. Bude k dispozici v roce 2022. Britská vláda se také rozhoduje o možné koupi další 90 milionů dávek vakcín Valneva v letech 2023-2025. 

- Čelný americký epidemiolog varoval v neděli, že britská varianta koronaviru se v USA stane dominantním kmenem a zasáhne zemi jako hurikán.

 16451

Facebook stále ještě vydělává ze lživých stránek odpůrců očkování

31. 1. 2021

čas čtení 1 minuta



Zuckerbergův podnik stále dovoluje šíření nebezpečných konspiračních teorií o covidu


Facebook dovoluje uživatelům, aby profitovali z šíření nebezpečných falešných teorií a dezinformací o pandemii a o vakcínách. Používá nástroje vydělávající peníze na stránkách s obsahem, který označili sami ověřovatelé faktů na Facebooku za  pochybný.

 16527

Nanočástice z imunitního systému lam brání infekci koronavirem

31. 1. 2021

čas čtení 1 minuta




Lama Cormac žije poklidným životem na farmě v americkém státě Washington na západě USA. Není si vědoma, že její imunitní systém je zřejmě klíčem pro ochranu světa před covidem-19.

T.J. Esparza, neurovědec na Uniformed Services University, je součástí týmu, který se snaží vytvořit lék z buněk této lamy obsahující nanočástice, které jsou schopny obalit povrch lidských plic tak, tím poskytnout dočasnou, ale efektivní ochranu před částicemi koronaviru.

 16524

Britské firmy plánují přesunout se do Evropské unie

31. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Stovky britských firem plánují přesunout své operace do členských zemí Evropské unie. Británii hrozí dramatický odchod investic a pracovních příležitostí, způsobený brexitem.

Kolem 1. ledna 2021 vyjednávalo už 500 britských podniků o tom, jak založit pobočky, depa či sklady v Holandsku. Od té doby počet britských firem  připravujících se na odchod ještě stoupl.

Lyne Biewinga z holandské Britské obchodní komory uvedla, že její tým pracuje "ve dne v noci" na vyřizování žádostí o informace od britských firem.

Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22659