19033

Odhaleno: Ruský plán na odpojení jaderné elektrárny v Záporoží. Hrozí katastrofální selhání chladicích systémů

24. 8. 2022

čas čtení 6 minut


Rusko vypracovalo podrobný plán na odpojení největší evropské jaderné elektrárny od ukrajinské rozvodné sítě, čímž hrozí katastrofální selhání jejích chladicích systémů


Světoví představitelé vyzvali k demilitarizaci Záporožské elektrárny poté, co se objevily záběry ruských armádních vozidel uvnitř elektrárny, a varovali Rusko, aby se Záporoží nesnažilo odpojit od ukrajinské  rozvodné sítě a připojit je k ruské energetické síti.

Petro Kotin, šéf ukrajinské společnosti pro atomovou energii v rozhovoru pro deník Guardian uvedl, že ruští inženýři již vypracovali projekt přepojení pro případ, že by boje přerušily zbývající elektrické spojení.

31121

Tyranie zotročuje a zabíjí vlastní děti, pomalu či rychle

Dugin rodič

25. 8. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Při atentátu nedaleko Moskvy zemřela Darja Dugina, dcera nacionálně bolševického ideologa Aleksandra Dugina. O vlivu Dugina na současné vedení Ruska lze spekulovat. Více než přímým Putinovým našeptávačem je zřejmě činným prvkem v ideologickém prostoru, jehož radikální polohu protahuje směrem k agresivnímu pojetí velmocenské pozice Ruska ve světě a tím posunuje těžiště ideologie přijaté vládnoucím režimem k takovým “kompromisům”, jako je válka na Ukrajině. Když už nelze mít Rusko “od Vladivostoku do Dublinu”, jak prorokuje Dugin, tak aspoň přes území SSSR. Dugin je doslova tragický případ ideologického pomatence. Jeho vize ignorují skutečný stav hybných sil současného světa a místo toho se snaží navodit dojem o konci globalismu, liberalismu a jeho náhradě jakousi ruskou verzí tradicionalismu. Dugin zjevně ignoruje fakt, že reálná síla Ruska vtisknout nějaký podobný ideologický model do uvažování kulturně vysoce sebevědomého světa demokracie, který se opírá o obrovskou technologickou převahu, je nicotná.

Text reaguje na pro autora nepřijatelné projevy radosti na smrtí oběti vlastního rodiče. Tato radost ukazuje, jak zoufale nízká je gramotnost - často i vzdělaných lidí - v psychosociálních tématech.

Rozhovor Britských listů 521. Co to pijí v té Praze? Chtějí rušit cyklotrasy a dávat přednost autům

22. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Prahu 3 a lídrem Strany zelených v Praze hovoří Jan Čulík o skutečně problematických předvolebních postojích některých pražských politiků před blížícími se komunálními volbami. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 23. srpna 2022.



 16951

Bývalá slavná moderátorka televize BBC svědčila, že zpravodajství BBC ovlivňuje "aktivní agent britské Konzervativní strany".

25. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Bývalá moderátorka pořadu publicistického pořadu Newsnight televize BBC  svědčila že bývalý šéf komunikace v úřadě britského premiéra Sir Robbie Gibb působí v BBC, kde rozhoduje "o tom, co je nestranné"

Emily Maitlisová vyjádřila ve svém projevu na televizním festivalu v Edinburghu dne 24. srpna 2022 své obavy ohledně vztahů BBC s Konzervativní stranou.

Prohlásila, že tento člen správní rady BBC je "aktivním agentem Konzervativní strany", který utváří zpravodajství stanice tím, že  "rozhoduje pro BBC, co je 'nestranné'".

Bývalá moderátorka pořadu Newsnight vyzdvihla roli sira Robbieho Gibba, který dříve pracoval jako ředitel komunikace Theresy Mayové a pomáhal založit soukromou pravicovou televizi  GB News.

31119

Ukrajina a její zásoby zemního plynu (příběh z doby postfaktické)

25. 8. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Jistě si vybavíte, že v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině se "na Internetech" objevily mapky s na první pohled óbrovskými zásobami zemního plynu na území Ukrajiny, zejména v její východní části, kde se Rusko snaží uchytit. Ahá, tak proto Rusko na Ukrajinu útočí, chtějí ovládnout zásoby plynu a vydírat tak Evropu, chytré, už je nám to jasné! Doba postfaktická vytáhne ze složitého přediva jeden střípek, vše ostatní zahodí, střípek zvětší, vyleští a vytvoří z něj celý obraz - jednoduchý, přehledný, jasný. Tak jasný, že ani nevyskočí otázky. Pokud má Ukrajina tak obrovské zásoby plynu, proč jej dávno netěží a nevyváží? (Ukrajina je fakticky nemalý dovozce plynu, není soběstačná). Proč už dávno nezásobuje sebe celou Evropu plynovody UkrStream 1 a 2, když má ty óóóbrovské zásoby? Protože vyleštěný střípek skutečnost spíš zakryje než ukáže.

 19091

Nejhorší nepřátelé Rusů sedí v Kremlu, aneb proč válka na Ukrajině může trvat mnoho let

25. 8. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Foto: Vrak ruského tanku T-90A v Praze na Letné, v pozadí Pražský hrad. (foto Ivan Větvička)

Předjarní vpád ruské armády do ukrajinského vnitrozemí se podařilo zastavit. Váháním nad dodávkami těžké výzbroje a odmítnutím letecké podpory Ukrajincům jsme ale promeškali možnost porážkami a mírou vlastní neschopnosti zkoprnělé Rusy rozdrtit. Opožděné dodávky malých sérií přesných dalekonosných zbraní nepředstavují strategicky významnou pomoc. Ukrajincům sice umožnily dosáhnout místních spektakulárních úspěchů, ale nestačí ke zvrácení poměru sil na frontě a mají spíše ráz reklamních akcí výrobců, kteří tak pro světový trh demonstrují svoji převahu nad ruskou konkurencí. Válku v měřítku, v jakém se rozhořela na Ukrajině, nelze vyhrát pouze nasazením speciálních komand a několika kusů „zázračných zbraní“. Navíc velmi omezený počet takových útoků dává Rusům příležitost upravit taktiku tak, aby byli těmito zbraněmi méně zranitelní. Občasná likvidace důležitých objektů v týlu Rusku válku prodražuje a brzdí jeho postup, ale k dosažení vítězství nestačí.

 16993

Co se přesně děje v těchto týdnech na Ukrajině?

25. 8. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Stále beze změny platí, že osud války na Ukrajině bude zásadní pro budoucnost celé Evropy a měl by nás proto velmi zajímat. Pokud sledujete posledních několik týdnů vývoje na bojišti, budete nejspíš se mnou souhlasit, že situace je "divná". Na jedné straně Ukrajina učinila zásadní pokrok, kdy díky obdrženému dalekonosnému dělostřelectvu umí zasahovat klíčovou válečnou infrastrukturu (zejména muničáky, též velitelství, dopravní uzly) Ruska daleko od fronty a v tomto se jim velmi daří - množství zasažených skladů jde už do mnoha desítek a obří výbuchy ukazují, že toho do luftu vyletělo opravdu hodně. K ukrajinským úspěchům lze jistě přičíst i praktické odříznutí okupovaného Chersonu od zásobování těžkou technikou a úspěšné zásahy na letištích na okupovaném Krymu.

3325

Energie pro nás, nebo proti nám?

25. 8. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

V roce 2007 jsem se pokoušel (i na Britských listech) přemýšlet o společné (tj. zjednodušené a obecně převoditelné) jednotce míry devastace životního prostředí. Vyšla mi z toho spotřeba energie. Tu neumíme a zřejmě ještě dlouho nebudeme umět získávat bez významných dopadů na životní prostředí. Tehdy jsem si mimo jiné představoval, že by mohlo existovat nějaké průměrné a přiměřeně  aktualizovatelné číslo, které by popisovalo řekněme „morální spotřebu energie na hlavu“. Tu by pak každý občan obdržel za významně nižší cenu než energii další. Metody si asi lze představit různé – například i můj 15 let starý nápad s „kartou na energii“. Každopádně by šlo o základní cenu dotovanou státem, nadlimit by byl logicky za cenu tržní.

Božský Čech

25. 8. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 5 minut

Tak se v českém překladu z toho italského Il divino Boemo, jmenuje poslední opera plzeňského skladatele Stanislava Sudy, jenž byla zamýšlena jako vzdání holdu nejslavnějšímu českému skladateli 18. století Josefu Myslivečkovi, který druhou polovinu svého života prožil v Itálii, kde se proslavil dvaceti šesti operami, deseti oratorii, řadou symfonií, koncertů, ouvertur a množstvím komorní a chrámové hudby. A právě v minulých dnech vydalo hudební vydavatelství Supraphon ve své nové reedice jedinečný komplet nahrávek houslových koncertu tohoto geniálního komponisty pod názvem Josef Mysliveček: Houslové koncerty – komplet, které v období let 1983 – 1986 pro toto vydavatelství natočila ve Dvořákově síni pražského Rudolfina společně s Dvořákovým komorním orchestrem pod vedením dirigenta Libora Peška, japonská houslová virtuoska, laureátka mnoha prestižních soutěží královny Alžběty v Bruselu (1976) a Fritze Kreislera ve Vídni (1979), Shizuka Ishikawa, jenž je od roku 1997 členkou Kubelíkova tria, s nímž koncertuje po celém světě.

Paní Ishikawo, jak na toto natáčení těchto 12 koncertů, které toto dvoj - CD obsahuje vzpomínáte?

 19092

Školka K2 začíná se vzdělávacím programem Začít spolu

25. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Školka K2 v Olešské ulici se od nového školního roku inspiruje inovativním vzdělávacím programem Začít spolu. Tato pedagogika podporuje především svobodné vyjadřování potřeb, přání a představ dětí v bezpečném prostředí a zároveň jim přináší výzvy, které napomáhají k jejich přirozenému učení a kreativitě. Školka K2 je jediná školka v Praze 10, která se tímto programem inspiruje.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18207

Vláda, která nevládne

24. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Podle zprávy na Seznamu si premiér všiml, že ceny energií překonávají nejhorší očekávání. Ministr průmysl Síkela podle další zprávy přichází s návrhy na pomoc lidem s energiemi. Shrnout se to dá takto: návrh, možná, pro některé rodiny, až tolik a tolik peněz.

Vůbec z toho nedokážu vyčíst, co to bude znamenat pro mne nebo jiné konkrétní lidi. Není ani jasné, zda vláda bude uvalovat nové daně na peníze spadlé z nebe nebo co udělá s tím, co dostane z dividend od ČEZu. Když mi v červnu vyprávěl můj kamarád podnikatel, pravicový volič, jak neschopná je Fialova vláda a jak se celý stát pod jejím vedením řítí do katastrofy, a říkal to téměř zuřivě, bral jsem ho na lehkou váhu. Nyní se mi začíná zdát, že měl pravdu.

 18389

dTest: Regulace teplot ve vnitřních prostorách – stanovení pravidel s obtížnou kontrolou a vymahatelností

24. 8. 2022

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu, v kontextu se snahou Evropské komise (EK) snížit spotřebu plynu v evropských zemích o 15 procent, vytvořilo návrh vyhlášky, která má snížit celkovou spotřebu zemního plynu v případě výpadku dodávek plynu z Ruska. Jaká pravidla ministerstvo navrhuje a jak bude možné kontrolovat jejich dodržování, případně postihovat jejich porušování?

 19037

Ukrajina zřejmě disponuje raketami dlouhého doletu

24. 8. 2022

čas čtení 13 minut

Vše začalo 9. srpna útokem na leteckou základnu Saki na Ruskem okupovaném Krymu, nejméně 225 km za ruskou frontovou linií. Satelitní snímky zveřejněné následující den odhalily scénu naprosté devastace, přičemž nejméně devět ruských válečných letadel bylo zcela zničeno a mnoho dalších nebylo způsobilých k letu, napsali Michael Weiss a James Rushton.

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina se po invazi Ruska "znovuzrodila", říká Zelenskij

24. 8. 2022

čas čtení 7 minut

 

- Prezident Volodymyr Zelenskij ve středu v emotivním projevu u příležitosti 31 let nezávislosti Ukrajiny řekl, že Ukrajina se znovuzrodila, když ji Rusko napadlo, a znovu získá anektovaný Krym a okupované oblasti na východě země.

V nahraném projevu odvysílaném u příležitosti půlročního výročí ruské invaze z 24. února Zelenskij řekl, že Ukrajina už nevidí konec války v okamžiku, kdy nastane mír, ale až Kyjev skutečně zvítězí

Řekl:


"24. února ve čtyři hodiny ráno se na světě objevil nový národ. Nezrodil se, ale znovuzrodil se. Národ, který neplakal, nekřičel a nelekal se. Národ, který neutekl. Nevzdal se. A nezapomněl.

Čtyřiačtyřicetiletý vůdce přednesl projev ve své charakteristické bojové uniformě před ústředním kyjevským památníkem nezávislosti na  Sovětském svazu.

"Co pro nás znamená konec války? Zvykli jsme si říkat: mír. Teď říkáme: vítězství."




 18207

Úmorný tarif pomoci

24. 8. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 8 minut

Tarifománie

Úsměvný tarif, úmorný tarif plný úspor a překvapení byl populisticky vytvořen v dobré víře s názvem: „I my něco děláme pro naše/vaše lidi“ a nakonec zmořen v přebujelé kaleidoskopické imaginaci. Schválen lenivou vládou, odhlasován v Poslanecké manéži, v Senátu okresních tajemníků i velevážený brk smočil do inkoustu soudruh neživý prezident a Mynář s Nejedlým podepsali. Jenže, jak samotný úsporný bude vypadat či jak nebude sloužit, se dosud jistě i nejistě neví.

 18993

Ochrana britských rodin před krizí s účty za energie "bude zřejmě stát 100 miliard liber"; ropa Brent se vrátila nad 100 dolarů

24. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Ochrana britských rodin před krizí účtů za palivo "bude zřejmě stát 100 miliard liber"

Šéf jedné z největších britských energetických skupin navrhuje záchranný plán v hodnotě 100 miliard liber, který má v příštích dvou letech ochránit domácnosti před rostoucími účty.

Keith Anderson, výkonný ředitel společnosti Scottish Power, navrhl omezit účty domácností za energie na přibližně 2 000 liber ročně.

Andersonův návrh, který byl podle Financial Times minulý týden předložen ministru obchodu Kwasi Kwartengovi, podtrhuje rozsah krize, která Británii zachvátila v důsledku bezprecedentního nárůstu cen plynu.

Podle návrhu společnosti Scottish Power by dodavatelé pokryli rozdíl mezi stropem a velkoobchodní cenou plynu a elektřiny půjčkou z "fondu pro krytí deficitu", kterou by vláda zajistila prostřednictvím komerčních bank.


Náklady by pak postupně splácela veřejnost - prostřednictvím vládních půjček nebo rozložením na účty (nebo kombinací obou).



 19090

Inflace a méně tepla udělají z Evropanů lepší lidi

24. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 
Andrej Babiš, britská média, proruští šiřitelé strachu  a evropští občané obecně vyvolávají obavy před tím, co je líčeno jako nová katastrofická realita způsobená škodami v důsledku války na Ukrajině. Výpadky elektřiny a studené zimy, drahé potraviny a krachující státní pokladny. Tuto novou realitu politicky využívají populisté (jejichž hlavním nástrojem okouzlení je strach), vytvářejí atmosféru společenské úzkosti a zároveň oslabují podporu Ukrajiny. Rusko je padouch a my si přejeme, aby prohrálo, ale "je cena za to, že jsme na straně oběti, příliš vysoká?" ptají se někteří.

 19068

Duginův mýtus

24. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Stojí za Putinovým tažením na Ukrajině zlý mozek? Na to se ptají západní zpravodajské služby od vraždy dcery Alexandra Dugina. To by ale mohla být slepá ulička, jak ukazuje pohled do historie. Ruská nenávist k Západu byla spíše živena mužem, kterého Dugin napodobuje, upozorňuje Dirk Schümer.

 19085

Z politické odpovědnosti intelektuála se nelze vykecat

24. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V rámci "teoretického výkladu" Benešova zalezení do Stalinovy zadnice a na podporu prázdné teze o "specifické československé cestě k socialismu" vytvořil senilní Zdeněk Nejedlý vlastní verzi Palackého výkladu českých dějin. Podle této interpretace měli být komunisté pokračovateli nejen "husitských revolučních tradic", ale také dovršiteli díla T.G.M.

Finská premiérka Sanna Marinová se omluvila za "nevhodné" fotografie v rezidenci

24. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Fotografie na sociálních sítích, na nichž ženy na večírku v oficiální rezidenci obnažují své tělo, následovaly po kontroverzi ohledně tanečních videí
 


Finská premiérka Sanna Marinová se omluvila za kontroverzní fotografie pořízené v její rezidenci, necelý týden poté, co 36letá premiérka vyvolala kritiku videem, na němž tancuje.

Na snímku, který rozšířila finská média, se líbají dvě ženy, které si zvedají svršky, odhalují své tělo, a zakrývají si prsa nápisem "Finsko". Ani jedna z žen na snímku není Marinová.

Marinová v úterý potvrdila, že snímek byl pořízen v jejím oficiálním sídle Kesaranta poté, co se zúčastnila hudebního festivalu, který se konal mezi 8. a 10. červencem.

Rozhovor Britských listů 520. Tak jak to teď vypadá na Ukrajině?

19. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 


O nynější situaci v důsledku ruské agrese na Ukrajině hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů Karlem Dolejším. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2022.

 16447

Letos v létě zemřelo v Británii dvakrát více lidí na covid než v roce 2021

24. 8. 2022

čas čtení 3 minuty


Vyšší počet je způsoben subvariantami omikronu  a kontrastuje s nižším celkovým počtem za celý rok doposud
 


Podle analýzy nových údajů došlo letos v létě v Británii ke dvojnásobnému počtu úmrtí na covid v porovnání s loňským létem - ačkoli v posledních týdnech počet úmrtí klesl.


Přestože celkový počet úmrtí osob na covid v roce 2022 zůstává hluboko pod loňským rokem, letní měsíce tento trend zvrátily. Od 8. června, kdy začaly dominovat dvě subvarianty omikron, bylo zaznamenáno více než 5 700 úmrtí na covid. To je o 95 % více než ve stejném období loňského roku, kdy bylo v celé Velké Británii zaznamenáno 2 936 úmrtí na covid.

 19089

Český design v Bruselu - výstava

24. 8. 2022

čas čtení 8 minut

tisková zpráva 

Výstava u příležitosti druhého českého předsednictví v Radě EU, s názvem„Design a transformace“, představí v Bruselu historii, současnost a vizi českého designu

U příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie připravila Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, Úřadem vlády ČR a dalšími vládními institucemi výstavu „Design a transformace. Příběhy českého designu 1990–2020“. Dvě části výstavy budou k vidění v Pražském domě v Bruselu (od 8. září do 2. října) a v Design Museu Brussels (od 7. září do 8. ledna). Návštěvníci si budou moci prohlédnout produkty českých firem a značek spolupracujících s  českými designéry. Doprovodný program bude zahrnovat přednášky, workshopy a hudební produkce.

 18237

Tvrdit, že covid "už nehrozí", je absolutně neodpovědné

24. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Píše epidemioložka dr. Deepti Gurdasani:


Žádost: Pokud jste privilegovaní tak, že vaše zkušenosti nelze zobecnit na ostatní lidi, když dostanou covid, nezobecňujte prosím své osobní zkušenosti nebo hodnocení rizik na ostatní. Buďte si vědomi svých privilegií & toho, jak vás chrání způsobem, kterým ostatní nemusí být chráněni.

Pokud je vaše riziko zmírněno, protože 1) žijete/pracujete v méně přeplněném prostředí; 2) jste v dobrém zdravotním stavu; 3) máte dobrý přístup ke zdravotní péči/antivirotikům/vakcínám; 4) vaše děti navštěvují méně přeplněné školy nebo školy s lepšími opatřeními na zmírnění rizika, nemusí být vaše riziko reprezentativní.

 18985

Pravidelná fyzická aktivita zřejmě snižuje riziko covidu, zjistila studie

24. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Výzkum naznačil, že fyzická aktivita zřejmě snižuje závažnost infekce, míru hospitalizace a úmrtí


Pravidelné cvičení snižuje riziko nákazy covidem nebo vážného onemocnění touto chorobou, přičemž největší přínos má přibližně 20 minut fyzické aktivity denně, vyplývá z globální analýzy dat.

Podle nové souhrnné analýzy dostupných údajů zveřejněné v časopise British Journal of Sports Medicine je pravidelná fyzická aktivita spojena s nižším rizikem infekce covidu-19,  závažnosti onemocnění, hospitalizace a úmrtí.

Zdá se, že nejlepší ochranu poskytuje 150 minut středně intenzivní nebo 75 minut intenzivní fyzické aktivity týdně, naznačuje studie.

 19087

Ocitla se změna klimatu ve Střední Asii za bodem, z nějž není návratu?

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Před čtyřiceti lety zažívaly středoasijské země každé léto pouze dva nebo tři dny s teplotou 35 až 40 stupňů Celsia; nyní trpí 15 až 20. A Světová banka předpovídá, že samotný Turkmenistán do konce tohoto století zaznamená zvýšení průměrné teploty o více než pět stupňů Celsia, upozorňuje Roman Vakulčuk.

 19088

Od února už z Ruska odjel každý osmý žid

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Od té doby, co Vladimir Putin 24. února zahájil rozšířenou invazi na Ukrajinu, odešlo podle Sochnut Jewish Agency ze země 20 500 židů - tedy přibližně každý osmý z přibližně 165 000 židů, kteří v té době žili v Ruské federaci, píše bývalý moskevský rabín Pinchas Goldschmidt.

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 19043

Poznámky k rozhovoru o Prague Pride

15. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

K rozhovoru Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem o Prague Pride a postoji Čechů k homosexualitě bych měl několik poznámek.

Např. to že si anglikáni v New Hampshire svého času zvolili homosexuála, který žil otevřeně s mužem, za biskupa (jedná se o člověka jménem Gene Robinson, má heslo na wikipedii), zatímco anglikáni přibližně v té samé době v Ugandě prosazovali návrat kriminalizace homosexuality (homofobní zákony přivezla do těchto zemí paradoxně Británie, kde dnes mají gay marriage, ale kde ještě v 50. letech byl Turing za to, že má milence, odsouzen k chemické kastraci – pokrok, který Británie udělala, je možné docenit jen v tomto kontextu).

 19041

Dekolonizace Ruska

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Západ by měl podporovat dekolonizaci Ruska tím, že udělá, co může, aby posílil bývalé sovětské republiky, a ukázal tím Moskvě, že nebude schopna vrátit čas větší říše, tvrdí Kevork Oskaňan.

Rozhovor Britských listů 518. Jak teď změní umělá inteligence náš svět?

12. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

O tom hovoří Bohumil Kartous se Sarou Polak, antropoložkou a archeoložkou, absolventkou Oxfordské univerzity, která se svým týmem na ČVUT specializuje na umělou inteligenci a na to, k jakým radikálním společenským změnám dojde v důsledku epochální revoluce, před kterou právě stojíme. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. srpna 2022.

 18820

O ruském univerzalismu, aneb Proč je Putin pokračováním Lenina

24. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Protože Lenin se prezentoval jako marxista a Putin tak nevystupuje, většina analytiků vidí ostrý rozchod mezi těmito dvěma; ale ve skutečnosti se Lenin v mnoha klíčových otázkách rozešel s marxismem a místo toho se nechal formovat myšlenkami ruského filozofa Nikolaje Fjodorova (1829-1903) – a Putin také, upozorňuje Dmitrij Věrchoturov.

Ruská agrese na Ukrajině: jaderné řinčení zbraněmi musí přestat, varuje šéf OSN; USA předpovídají, že Moskva zintenzivní údery

23. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 
- António Guterres prohlásil, že svět se nachází v "maximálním okamžiku nebezpečí"; Rusko zvýší údery proti civilní infrastruktuře, varují americké zpravodajské služby

- Ruské síly pravděpodobně začaly přesouvat bárky na stavbu plovoucího mostu přes řeku Dněpr poblíž Antonivského mostu
, uvedla britská zpravodajská služba.

Most v Chersonu byl opakovaně terčem raketových úderů ukrajinských sil,   je klíčovou zásobovací trasou pro Rusko na jihu země.

Ruské síly a místní civilisté se již několik týdnů spoléhají na trajektový přechod přes řeku Dněpr.

Pokud Rusko dokončí improvizovaný most, téměř jistě se zvýší kapacita přechodu oproti trajektu, domnívá se britské ministerstvo obrany.

Aktualizace dodala, že plovoucí most bude pravděpodobně stále zranitelný vůči ukrajinským útokům.



Rozhovor Britských listů 517. Jak opravdu cestováním poznat svět a přitom ho nezničit

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Turistika za účelem dovolených se stala v posledních letech masovým jevem a zvlášť letos v létě - zřejmě je to důsledkem předchozí covidové izolace a zároveň obav z toho, jak lidé zchudnou na podzim - jezdí Češi do zahraničí jako posedlí. Jakým způsobem se ale osvobodit od toho, abych si - třeba na pláže v Chorvatsku - prostě jen nepřinesl svůj domácí, český způsob života a byl schopen poznat, co se v zahraničí vlastně děje a jaké to tam je? O autentickém a ekologickém způsobu poznávání cizích krajů hovoří v tomto prázdninovém Rozhovoru Britských listů s cestovatelem Mikym Škodou Bohumil Kartous. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9..srpna 2022.

Rozhovor Britských listů 516. Zdravotnictví: Zuří inflace, a tak vláda snížila příspěvky na státní pojištěnce

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Inflace v ČR se přibližuje dvaceti procentům. Jak v takové situaci přežívá zdravotnictví? Na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Martiny Hvozdenské, odborářky a zdravotní sestry, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.srpna 2022.

 19084

Za návrat tepla do domovů pro seniory

23. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Dovolte nám vás pozvat na protest - happening „Za návrat tepla do domovů pro seniory“, ve
středu 24.srpna 2022 od 10:00 hod, pořádaným koalicí Solidarita, před budovou Ministerstva
průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1.

Tématem protestu - happeningu, bude návrh nové vyhlášky, která necitlivě upravuje zvláštní
pravidla pro vytápění a dodávky teplé vody v domovech důchodců a obdobných sociálních
zařízeních. Vláda postupuje bezohledně a nebere v potaz zvláštní potřeby starých a
nemocných lidí.

Na happeningu vystoupí naše lídryně Anna Šabatová, kandidát do ZHMP Miroslav Dvořák
(ČSSD) a Michal Šmarda (předseda ČSSD).

Na místě budou také například kandidáti do ZHMP Matěj Žaloudek (Zelení) a Filip
Hausknecht (Budoucnost).

Koalice Solidarita

Proč nedotuje ČR občanům fotovoltaiku a tepelná čerpadla?

23. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18207

Zaměstnanci úřadů práce by měli jít do stávky, k tomu však potřebují veřejnou podporu….

23. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Vy jste - jak řek bych - takoví - no uhlazení páni.
já rostl bez vší výchovy
v pračkách a snižování"

(František Gellner, Radosti života)

Jednání s odbory, zastupujícími veřejný sektor, kter0 se uskuteční v těchto dnech, může být rozhodující ukázkou selhávání naprosto nesmyslně ideologicky umanuté, přehlíživé, nafoukané, panské a hlavně sociálně necitlivé neoliberální vlády dinosaurů. Vláda Petra Fialy naprosto nesmyslně vsadila od počátku války na Ukrajině na tehdy již zcela přetížené a nefunkční úřady práce, které by měly být hlavním pilířem pomoci.

 19079

Vyšehradská lenoška

23. 8. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut


Není žádným tajemstvím, že Vyšehrad patří k nejpamátnějším pražským čtvrtím, jednak pro svou pověst nejstaršího sídla českých knížat, Libuše a prvních Přemyslovců, ale také proto, že jsou tu pohřbeny význačné osobnosti z dějin českého národa. A právě toto rozlehlé prostranství, jenž se rozkládá na skále nad Vltavou je chráněno šesti barokními cihlovými nárožními hradbami zvanými bastiony, které v druhé polovině 17. století vybudovali stavitelé F. Calduzzi, F. Pieroni, S. Bossi a C. Lurago podle projektu I. Contiho. Na jednom z těchto bastionů, můžete v těchto dnech zhlédnout umělecké dílo s názvem „Lenoška“, které pochází ze sochařské ateliéru známé české výtvarnice Anety Filipové. Umístěno sem bylo v rámci Mezinárodního sochařského festivalu Sculpture line, jenž probíhá v 10 státech a 21 městech až do 31. prosince letošního roku.


Paní Filipová, proč jste se rozhodla vybrat pro Vyšehrad z vaší sochařské tvorby zrovna toto dílo?

 18591

Nadužívání termínu genocida může mít neblahé následky pro celý svět

23. 8. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Rád bych uvedl, že navzdory poněkud zavádějícímu titulku mého předchozího textu, který vyvolal na BL vášnivou diskusi, osobně považuji americké angažmá v korejské a vietnamské válce za brutální tažení mající zcela zjevné genocidní prvky, a nikoliv za genocidu per se. Na druhou stranu je možné, že i ruská invaze na Ukrajině nese genocidní prvky – nicméně toto závažné obvinění je záhodno ověřit a vyšetřit nezávislými tělesy, což ztěžuje ona pověstná válečná informační mlha. Zvěrstva a válečné zločiny USA v Koreji, Vietnamu či Iráku jsou díky časovému odstupu nezávislými odborníky zdokumentovány. Avšak s termínem genocida jako takovým bych raději šetřil, neboť jeho nadužívání, či dokonce mylná aplikace, může mít neblahé následky.

 19077

Nebude tak obtížné dokázat ruskou genocidu Ukrajiny. V ruské televizi se o ní horlivě mluví každý den

23. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Ruská televize: "Takovéto země (jako Ukrajina) nemají právo existovat"

Nejde o to, co věříme či nevěříme Zelenskému. Jde o to, že o genocidě Ukrajinců jako o žádoucím cíli ruské agrese se mluví v ruské televizi každý den. Zde je namátkou jen pár ukázek:

Zde v ruské televizi vojenský expert hovoří o tom, že Rusko chce vymazat Ukrajinu z mapy, protože "nikdy stejně neexistovala", je "protiruská" a proto "nemá právo existovat":



 19076

Krize v Británii: Dokáží občané se sami zachránit?

23. 8. 2022

čas čtení 7 minut

Více než 100 000 lidí se v Británii už připojilo k iniciativě Don't Pay UK, která hrozí hromadným neplacením účtů za energie, pokud se k ní připojí 1 milion lidí.

Britská média nadále varují před obrovskými dopady zdražení energií. V pondělí zveřenila čelná banka Citi odhad, že inflace v Británii stoupne do ledna 2023 na 18 procent. Právníci u britských soudů vstupují do neomezené stávky, která skončí teprve, až vláda přistoupí na jejich platové požadavky. Pokračují stávky na železnici, připravují se stávky zdravotních sester a učitelů. Stávkují také dokaři v přístavu Felixstove, kudy do Británie přichází 48 procent zboží.

V Edinburku stávkují popeláři, takže uprostřed tamějšího mezinárodního kulturního festivalu nikdo neodváží odpadky.


Obrovskou vlnu hněvu proti Konzervativní straně vyvolala skutečnost, že po brexitu Británie už nemusí dodržovat hygienické předpisy EU a konzervativní poslanci hlasováním schválili, aby zprivatizované britské vodárny vypouštěly do britských řek a do moří nezpracované splašky, takže jen 18 procent britských pláží je použitelných (ve Francii je to 80 procent, v Německu 90 procent).

Na twitteru lidé organizují kampaň proti jednotlivým konzervativním poslancům, kteří hlasováním v Dolní sněmovně vypouštění splašků na anglické pláže umožnili.  Londýnská vláda je nadále paralyzována, nový premiér bude zvolen až 5. září, Do té doby vláda nedělá nic.  Komentátorka Nesrine Maliková se však optimisticky domnívá, že Angličané už začínají brát věci do vlastních rukou. Není příliš optimistická? Píše: (JČ) 
 

 19078

Z archívu Jana Čulika - pořad stále aktuální. Sebevědomí je základ svobody

23. 8. 2022

čas čtení 41 minut

 

Rozhlasová debata s Ivanem Kytkou a dr. Ondřejem Hausenblasem

Události a názory, Rádio Svobodná Evropa, neděle 15. října 1995

(Toto je přepis posledního významnějšího pořadu, který jsem natočil pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa na podzim roku 1995. Těsně před koncem října 1995 mi oznámil Pavel Pecháček, ředitel české Svobodné Evropy asi čtyřřádkovým dopisem, že se mnou po sedmi letech s okamžitou platností od 1. listopadu 1995 rozvazuje spolupráci. Jsem přesvědčen, že k Pecháčkovu rozhodnutí mě ze Svobodné Evropy vyhodit přispěl i tento pořad, který byl odvysílán bez Pecháčkova vědomí a velmi pravděpodobně proti jeho vůli. Česká Svobodná Evropa totiž v roce 1995 neměla zajištěnou existenci a mnozí její pracovníci se domnívali, že se musejí v zájmu přežití lísat k vládě.)

Zároveň jsem přesvědčen, že to, co bylo v pořadu řečeno, je nesmírně významné a aktuální dodnes, po více než třech letech. Je to aktuální zejména nyní, kdy do funkce přichází nový ředitel České televize a vzniká snad šance, že by se podstatněji mohla změnit kultura zpravodajství a publicistiky v ČT, k dobru české společnosti. JČ)


(Původně jsme vydali v Britských listech dne 11. února 1998)

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: ostřelování Nikopole u jaderné elektrárny; Zelenskij varuje Moskvu před soudem s ukrajinskými vojáky

22. 8. 2022

čas čtení 10 minut

- Rusko natolik uměle zuří nad smrtí Darji Duginové, že vzniká podezření, že ji zavraždila sama ruská tajná služba
 
Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) obvinila ukrajinské speciální služby z vraždy dcery ruského ideologa a ultranacionalisty.

Ukrajina popřela, že by se podílela na vraždě Darji Duginové.  Ruští vyšetřovatelé nyní tvrdí, že vraždu Duginové připravily a provedly ukrajinské zvláštní služby, které podle nich po vraždě odcestovaly do Estonska.

Ukrajina se v souvislosti s vraždou připravuje na zintenzivnění ruských raketových útoků. Ukrajinská armáad varovala, že ruské jednotky vyslaly do Černého moře pět válečných lodí a ponorek s řízenými střelami a že Moskva umisťuje systémy protivzdušné obrany v Bělorusku.

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak reagoval na Twitteru na obvinění ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), že za vraždu Darji Duginové jsou odpovědné ukrajinské zpravodajské služby.

"Ruská propaganda žije ve fikčním světě. Takže jedna Ukrajinka a její dvanáctiletá dcera byly "vyslány" vyhodit do povětří automobil propagandistky Duginové. Překvapivě nenašla ruská tajná služba na místě rovnou estonská víza. Zmije v ruských speciálních službách zahájily mezi sebou boje."


- Vysoký ukrajinský představitel v pondělí zopakoval popření účasti Kyjeva na výbuchu auta a tvrdil, že oběť a její otec nebyli strategicky významnými postavami.
"Jaký by byl  k tomu útoku důvod?" řekl urkajinský činitel, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Činitel  uvedl, že se domnívají, že cílem byl Dugin, nikoliv dcera, ale dodal, že není významnou ruskou politickou osobností ani rozhodujícím činitelem ve válce na Ukrajině. "Moc lidí tady o něm neslyšelo a nikdo neslyšel ani o jeho dceři," dodali.

Ani tvrzení, které zaznělo na Ukrajině, že vražda byla dílem nové skupiny s názvem Národní republikánská armáda, by se nemělo brát příliš vážně, dodal činitel . "Jedná se o virtuální skupinu, která se v důsledku tohoto incidentu snaží zviditelnit."

Výbuch auta se zdál být sofistikovaným spiknutím - "dílem profesionálních chlapíků" - a i když mohl být výsledkem sporu mezi ultranacionalisty, úředník spekuloval, že mohl být také dílem ruské agentury FSB, i když zdůraznil, že druhá hypotéza je pouze spekulativní.

Ukrajina však očekává, že se Rusko pokusí z incidentu vytěžit politický kapitál, zejména proto, že k němu došlo v době, kdy Ukrajina chce, aby USA a další země zařadily Moskvu na seznam států sponzorujících terorismus. Rusko by se pravděpodobně odkazem na tento útok pokusilo "umlčet hlasy", které po takovém označení volají.

 
 
- Dosud bylo zabito téměř 9 000 ukrajinských vojáků, říká šéf armády
 

Šéf ukrajinské armády Valerij Zálužnyj uvedl, že od února, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu, zemřelo téměř 9 000 ukrajinských vojáků.

Je to poprvé, co Ukrajina zveřejnila rozsah svých vojenských ztrát od začátku války, které byly dříve chráněny jako přísně střežené tajemství.

Počet, který Zalužnyj uvedl, není možné nezávisle ověřit. Vrchní velitel neupřesnil, zda celkový součet zahrnuje všechny ozbrojené síly bránící Ukrajinu, včetně pohraničníků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij již dříve uvedl, že na obraně Ukrajiny se podílí 1 milion lidí.

Podle Zalužného je třeba chránit děti v několika částech země včetně hlavního města Kyjeva. Řekl: "Děti opravdu nerozumí ničemu, co se děje, a rozhodně potřebují ochranu ... protože jejich otec odešel na frontu a možná je mezi téměř 9 000 hrdiny, kteří byli zabiti.

V červnu, krátce před příjezdem západní techniky, řekl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podaljak, že denně umírá až 200 ukrajinských vojáků.

Není přesně jasné, nakolik nové raketové systémy dlouhého doletu pomohly snížit počet mrtvých na Ukrajině. Analýza washingtonského thinktanku Institute for the Study of War zjistila, že schopnost nových zbraní zaměřovat muniční sklady pomohla zpomalit schopnost Ruska útočit na ukrajinské síly.

Ukrajina tvrdí, že od února zemřelo na Ukrajině až 45 000 ruských vojáků. CIA však celkový počet mrtvých Rusů v červenci odhaduje blíže k 15 000.


- "Bylo zjištěno, že trestný čin připravily a spáchaly ukrajinské speciální služby," uvádí se v prohlášení FSB podle státní agentury RIA Novosti.

Žena se údajně nastěhovala do bytu poblíž Duginové, aby ji mohla sledovat, a poté se zúčastnila festivalu, na kterém byla Duginová v noci, kdy byla zavražděna,.

FSB uvedla, že po bombovém útoku žena s dcerou uprchly přes ruské hranice do Estonska. Uvedla, že cestovaly ve voze Mini Cooper, který měl různé poznávací značky, včetně registrací z Ukrajiny, Kazachstánu a z Ruskem kontrolovaných oblastí na východě Ukrajiny.
 

 16578

Situace je pořád stejná. Ne-li horší. Dluhy českých vzdělanců ve zmatku dnešní české společnosti

22. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 119 minut

Historička Muriel Blaive mi poslala celou řadu otázek, jimiž chce k svým historickým účelům zjišťovat historii mých interreakcí s českou společností od pádu komunismu. Připomnělo mi to debatu, kterou jsem mezi českými intelektuály vyvolal svým vystoupením v klášteře Teplá v říjnu 1995. Měli bychom možná vnímat svou historii. Můžete si ji přečíst níže a také reakce českých "intelektuálů" na ni, které jsou často více než úsměvné. (JČ)

Už jsme tohle jednou v Britských listech vydali, na doporučení šéfredaktora Listů Václava Žáka, ovšem dne 27. března 1998. To je už poněkud zapomenuto. 

 19071

Je Bílý dům stejně genocidní jako Kreml?

22. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

Měla být Stalinova pomoc při osvobozování Čechů od nacistů odmítnuta kvůli vražedné minulosti samotného Sovětského svazu?

Je spravedlivé srovnávat americké války, jako byly ty v Iráku a Vietnamu, s útokem Vladimíra Putina proti ukrajinskému obyvatelstvu, území, státnosti a národnosti? Kreml prohlásil, že ukrajinský národ ve skutečnosti neexistuje, zatímco Bílý dům to o Iráčanech nebo Vietnamcích neřekl. Opakující se prokremelský dezinformační narativ tvrdí, že Ukrajina je umělý stát a že Ukrajinci jsou součástí většího ruského národa. Bílý dům neodmítl Vietnamce, Iráčany, Afghánce nebo dokonce Grenadu. Americké války byly také většinou cynické a zločinné, ale srovnávat je s nevyprovokovanou a ničím nepodloženou ruskou invazí na Ukrajinu je také cynické. Je to jako srovnávat pomeranče s banány jen proto, že obojí je ovoce.

 19069

Další limitující faktor rozvoje jaderné energetiky – voda

22. 8. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 8 minut

Obrázek 1 – Vodní nádrž Lipno, zdroj Wikipedia.org. (Temelín a Dukovany ji odpaří za zhruba 3 roky)

Po velkých diskusích o rozvoji jaderné energetiky v západní Evropě zcela jasně vyplynulo, že je to ekonomický nesmyl, dále že je to obecně velmi nebezpečné pro všechny rozvinuté Evropské průmyslové země. Po dnešních zkušenostech s jadernou elektrárnou v Záporoží (6000 MW, největší v Evropě) je snad již všem celkem jasné, jak snadným teroristickým cílem může být taková jaderná elektrárna pro pomatené politiky se světovládnými ambicemi.

Nyní však k tomu všemu přistupuje ještě další závažný důvod, proč bychom měli velmi důkladně zvážit, jestli opravdu máme dost vody na to, abychom jí desetiny krychlových kilometrů ročně přímo odpařili v chladicích věžích jaderných elektráren nebo abychom ohřáli obrovská množství vody v řekách natolik, že v nich zabijeme vše živé.

 19072

Pokusy krajní pravice o cenzuru knih narazily a v Texasu stáhli ze školních regálů i bibli

22. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Křičí "cenzura!" proti Twitteru za zrušení účtu Donalda Trumpa a vykřikují, že svoboda slova je napadána levičáky, ale oni zase rádi cenzurují knihy. Uprostřed vzestupu konzervativního populismu, který přišel s Trumpovým vítězstvím, místní americké správy z oblastí, kde vládne Republikánská strana,   prosazují cenzuru nejrůznějších knih, které podle nich odporují jejich středověkému náboženskému, rasistickému, xenofobnímu a homofobnímu přesvědčení. Od knih zabývajících se neheterosexualitou až po historické knihy o zotročování a špatném zacházení s Afričany se neofašisté zaměřují na vše, co není v souladu s jejich pohledem na svět.

 18207

Zahraniční priority vlády a infantilní oblečky českého nacionalismu

22. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Když si čtu souhrn obsahu řeči, kterou ministerský předseda Fiala přednesl vedoucím českých diplomatických misí, mám z toho rozporuplné pocity. Premiér správně apeluje na inovace v energetice, na nutnost změnit energetický mix, na nový výzkum, ale fakticky jeho vláda prosazuje stavění jaderných bloků v době (velmi stará technologie), kdy francouzská jaderná energetiky kolabuje, a to i kvůli vyschlým řekám. Bude za 20 let méně sucho než dnes? Budou za 20 let řeky jako Rhona nebo Rýn ještě existovat? A co naše řeky?

 19073

Putin obnovil Stalinův dekret, který nabízel medaile a peníze takzvaným "matkám hrdinkám"

22. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Ruský autokratický prezident Vladimir Putin právě znovu vydal dekret z dob stalinismu, který odměňuje ruské matky, které porodily své desáté dítě, medailí a finanční pomocí ve výši 16 500 USD. Cílem programu "Matka hrdinka" je povzbudit obyvatelstvo k zakládání početnějších rodin a tím bojovat proti poklesu porodnosti v zemi.

Míra porodnosti - 1,58 porodu na ženu - je v současné době v Rusku jedna z nejnižších na světě. A ruská populace stárne, její průměrný věk je 40,3 roku.

 19075

Sucho v Číně způsobilo vyschnutí řeky Jang-c'-ťiang, což vyvolává nedostatek elektrické energie

22. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Byla vyhlášena celostátní pohotovost, přičemž obzvláště silně je zasažen jihozápad země a vysychají i části mohutné řeky Jang-c'-ťiang
 
Rekordní sucho způsobilo vyschnutí některých řek v Číně - včetně části Jang-c'-, což ovlivnilo výrobu elektrické energie vodními elektrárnami a zastavilo lodní dopravu.

V pátek byla vyhlášena celostátní výstraha před suchem, protože po

Itálie: Právo na potrat je ohroženo v regionu, který vede strana možného příštího italského premiéra

22. 8. 2022

čas čtení 4 minuty



Strana Bratři Itálie dále ztížila přístup k potratům v regionu Marche -  je to politika, kterou by mohla zavésr  na celostátní úrovni, pokud získá moc

 
Potraty byly v Itálii legalizovány v referendu v roce 1978, čímž byl zrušen úplný zákaz prosazený fašistickým diktátorem Benitem Mussolinim, který je považoval za zločin proti italské rase, ale vysoký počet gynekologů, kteří odmítají přerušit těhotenství z morálních důvodů - podle údajů z roku 2020 jich je 64,6 % - znamená, že ženy v Itálii se stále setkávají s velkými obtížemi při přístupu k bezpečným zákrokům.

19955