Intenzívní zemědělství zvyšuje riziko pandemie

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Intenzívní zemědělství zvyšuje pravděpodobnost vzniku pandemií jako COVID-19, protože divoká zvířata přenášející nemoci, o nichž je známo, že jsou přenosné na člověka, jsou nucena ke stále užšímu kontaktu s námi, informuje Patrick Galey.


Tým z University College London v časopise Nature varuje, že zvířecí patogeny mohou stále pravděpodobněji přeskočit na člověka, protože změna využití půdy přináší výhody pro zvířecí hostitele.

OSN odhaduje, že tři čtvrtiny půdy na Zemi byly od počátku průmyslové éry vážně degradovány lidskou aktivitou.

Neukojitelný nárůst spotřeby půdy znamená, že třetina veškeré půdy a tři čtvrtiny sladké vody na planetě byly předány zemědělství.

Rozloha obdělávané půdy každým rokem roste, často na úkor přírodních ekosystémů jako jsou lesy představující domov divoce žijících zvířat. Ta přenášejí řadu chorob, jimiž mohou lidé onemocnět.

Tým UCL prozkoumal více než 6 800 ekologických komunit na šesti kontinentech a zjistil, že zvířata, o nichž je známo, že přenášejí patogeny - jako jsou netopýři, hlodavci a ptáci - jsou v krajině intenzívně využívané člověkem hojnější.

Vědci tvrdí, že jejich zjištění ukazuje na jasnou potřebu změny využití půdy, abychom tím omezili riziko budoucích pandemií. Zvířata, která zůstávají na půdě využívané lidmi, jsou zároveň ta, která přenášejí choroby schopné infikovat člověka.

Choroba COVID-19, která infikovala více než 18 milionů lidí po celém světě a zabila více než 700 000 z nich, je takřka jistě přenesena z jiného živočišného druhu.

Nový koronavirus představuje jen jeden z mnoha smrtících virů, které přeskočily ze zvířat na člověka. Zvířata přenášejí tisíce kmenů mikrobů, kteří mohou být pro člověka škodliví.

A zatímco je zásobárna nemocí pod rostoucím tlakem, riziko přenosu roste.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6556

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020