Rusko vytvořilo falešný levicový server s fiktivními redaktory

2. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Ruská Internet Research Agency si také začala najímat reálné přispěvatele na volné noze. Facebook operaci zlikvidoval

Materiály týkající se USA zveřejňované na PeaceNews mají za cíl "vytvořit si levicovou čtenářskou obec a odradit ji od podpory Joea Bidena". Podobné je to v Británii, i tam mají PeaceNews získat levicové publikum a odradit ho od podpory nového centristického šéfa Labour Party Keira Starmera.

Internet Research Agency, ruská instituce, která zasahovala do amerických prezidentských voleb r. 2016, vytvořila falešnou levicovou publikaci, dala jí fiktivní editory s fotografiemi vygenerovanými prostřednictvím umělé inteligence a začala najímat i skutečné přispěvatele na volné noze. Cílem bylo manipulovat občany v USA a v Británii, konstatoval Facebook v úterý poté, co operaci zjistil a zlikvidoval. Síť měla 13 účtů a 2 facebookové stránky a asi 14 000 lidí ji sledovalo.

 

Tyto facebookové účty byly vytvořeny na reklamní podporu serveru PeaceData.net (ty stránky stále ještě existují). Server je vydáván v angličtině a v arabštině a jeho redakční štáb je fiktivní. Portréty členů redakce byly vygenerovány automaticky. Mnoho těchto fiktivních novinářů mělo profily na Twitteru a LinkedIn. Twitter uvedl v úterý, že suspendoval pět účtů spojených s PeaceData za "manipulaci naší platformy, pocházející od ruského státu".

Většina článků na serveru PeaceData je zkopírováno z jiných serverů, i když autory některých jsou nevědomí reportéři na volné noze. Reklamy na Upwork a Guru.com nabízejí novým novinářům 75 dolarů za článek. Hlavními tématy serveru jsou ozbrojené konflikty, porušování lidských práv (především v USA a v Británii), korupce a životní prostředí, WikiLeaks, koronavirová pandemie a konspirační teorie QAnon.

Články serveru PeaceData líčí Spojené státy jako "v zahraničí válkychtivou a zákony porušující zemi, na domácí scéně jako zemi zmítanou rasismem, Covidem-19 a tvrdým kapitalismem". Server je nepřátelský vůči Donaldu Trumpovi, ale ještě daleko nepřátelštější vůči jeho demokratickému soupeři Joeovi Bidenovi a jeho kandidátce na viceprezidentskou funkci Kamale Harrisové.

Materiály týkající se USA zveřejňované na PeaceNews mají za cíl "vytvořit si levicovou čtenářskou obec a odradit ji od podpory Joea Bidena". Podobné je to v Británii, i tam mají PeaceNews získat levicové publikum a odradit ho od podpory nového centristického šéfa Labour Party Keira Starmera.

Operace však byla objevena a zlikvidována dříve, než mohla způsobit podstatnější škody.

"Využívala známých metod, kdy zejména ruští aktéři se naučili lépe skrývat, kdo jsou, ale jejich dopad je stále menší a bývají objeveni dříve," konstatoval Nicholas Gleicher, šéf bezpečnostních opatření na Facebooku. 13 účtů IRA podvedlo určité malé publikum, ale nepodařilo se jim podvést větší počet lidí."  

Twitter apeloval na "vlády po celém světě", aby takto přestaly manipulovat uživatele internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8086

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020