Alexej Navalnyj byl otráven novičokem

2. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl otráven novičokem, konstatuje německá vláda. Stopy nervové látky novičok byly nalezeny ve vzorcích jeho tkání.

Steffen Seibert, mluvčí německé kancléřky Angely Merkelová, uvedl v prohlášení, že testy ve zvláštní vojenské laboratoři prokázaly důkaz přítomnosti chemické nervové látky ze skupiny novičoků. Seibert uvedl, že německá vláda bude o tomto zjištění informovat své partnery v Evropské unii a v NATO. Dodal, že německá vláda bude konzultovat své partnery v e světle reakce Ruska na vhodnou společnou reakci.

Novičok, nervová látka vyrobená v Rusku za sovětské éry, byla použita k otravě bývalého britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. Je to inhibitor cholinesterázy a patří do třídy látek, které lékaři v berlínské nemocnici Charité původně u Navalného identifikovali.

Podle německého časopisu Der Spiegel požádali experti v berlínské nemocnici Charité o konzultace britské odborníky  v Porton Down, z vojenské laboratoře zabývající se chemickými a biologickými zbraněmi, kvůli možným podobnostem s útokem na Skripalovy.

Oficiální prohlášení německé vlády charakterizuje útok na Navalného chemickou nervovou látkou jako "ohromující" a požaduje, aby ho ruská vláda bezodkladně vysvětlila.

"Tento útok odsuzujeme co nejdůrazněji," řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Dodal, že byl vzhledem k těmto novým zjištěním byl povolán ruský velvyslanec v Berlíně.

Navalnyj je i nadále v lékařsky vyvolaném komatu a na ventilátoru na jednotce intenzivní péče v berlínské nemocnici Charité. Jeho stav zůstává vážný, ale mluvčí uvedl minulý pátek, že jeho život není bezprostředně ohrožen.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je to drzost, nebo blbost?

Jak blbí nebo drzí musíte být, že použijete přesně tutéž oficiálně vyrobenou chemikálii, které bylo použito při pokusu o vraždu Sergeje Skripala r. 2018, ptá se nestor britských televizních novinářů John Simpson.




 

0
Vytisknout
8439

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020