Trump brzy odejde. Ale jeho komplicové v Republikánské straně se nepoučili

18. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Trumpův pokus ukrást volby nepřišel z ničeho nic - je zakotven v mnoha letech pohrdání demokracií mezi Republikány, napsal David Litt.


Joe Biden je zřejmě unaven vítězením.

To je klíč k jeho pondělnímu projevu, po hlasování volebního kolegia, které opět oficiálně potvrdilo jeho vítězství nad Donaldem Trumpem. Po záplavě falešných tvrzení o údajných podvodech a nepodložených žalobách soupeření skončilo. Pokud obejít vůli voličů skončil.

Zvolený prezident zvlášť vyzdvihl odvážné volební představitele - Demokraty i Republikány - kteří odmítli ustoupit Trumpovým útokům na volby. "Dlužíme těmto úředníkům vděčnost," řekl Biden, "a naše demokracie přežila díky nim." Nejmenoval, ale můžeme bezpečně předpokládat, že mluvil o konzervativcích jako Brad Raffensperger v Georgii, který veřejně vyvrátil protrumpovské konspirační teorie, nebo jeho volebního manažera Gabriela Sterlinga, který varoval, že prezidentovy činy podněcují násilí - a od té doby čelí záplavě výhrůžek zabitím.

V rétorické rovině udělal prezident dobře, že pochválil odvahu Republikánů, kteří se postavili Trumpovu pokusu zvrátit volby. Měl také pravdu, když vyhlásil vítězství demokracie. Je jeho práce, aby země vykročila vpřed tou správnou nohou.

Pokud ale jde o dlouhodobé přežití republiky, výsledek zůstává stále nejistý. Protože dokonce i představitelé Republikánů, kteří se nejstatečněji postavili Trumpovi, to dosud nepochopili. Nejhorší hrozbou americkému experimentu není rádobyautokrat na cestě ze dveří. Je jí politická strana, kterou dál vede i zosobňuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4846

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2020