Ústup: Uprostřed ostré kritiky jeho chování požaduje nyní Trump "ukončení násilí"

8. 1. 2021

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Trumpovi stoupenci se cítí zrazeni jeho čtvrtečním videem, v němž Trump odsoudil násilí útočníků na Kapitol a konstatoval, že "ti, kdo porušili zákon, za to zaplatí", poté co je ve středu vyzýval k útoku na Kapitol. Jeho video vyvolalo vlnu hněvu, smutku a odporu od jeho fundamentalistických stoupenců. "Zvracel bych," napsal jeden. "Bodl nás do zad," napsal druhý. "Praštil nás pěstí do břicha," konstatoval třetí.

Mnoho lidí opakovalo: "Nejprve tvrdil, že to bude divoké, a pak když to je, divoké, označí to za odporný útok a udělá obscénní gesto vůči těm svým stoupencům, kterým řekl, aby tam šli."

Šílenější Trumpovi stoupenci v temnějších koutech 4chanu a Parleru spekulovali, že video je fake a zveřejnili ho Trumpovi nepřátelé, jiní v něm nalezli řadu tajných signálů, že Trump potvrzuje, že splní šílená očekávání stoupenců hnutí QAnon. ZDE  



Tváří v tvář vlně požadavků, aby byl okamžite odvolán z funkce, Trump udělal veřejný obrat o 180 stupňů

Nedlouho poté, co ve středu 6. ledna Trump vyzýval dav svých stoupenců, aby napadli americký Kapitol, vystoupil nyní na Twitteru, na jediné onlinové platformě, která mu bylo po jeho útocích znovu zpřístupněna, s videem, v němž vyzývá k ukončení násilí a konečně přiznává, že se Joe Biden stane novým americkým prezidentem. Konstatuje, že "20. ledna bude inaugurována nová vláda" a slibuje hladké předání moci.

 
Několik hodin poté potvrdila policie z Kapitolu, že během středečního útoku davu na tuto ctihodnou americkou instituci zemřel jeden policista. Brian Sicknick byl zraněn během fyzické potyčky s útočníky a bude provedeno vyšetřování jeho smrti.

Mezitím konstatoval vysoký federální prokurátor ve Washingtonu, že Trumpovy výroky přednesené na shromáždění jeho stoupenců předtím, než tento dav zaútočil na Kapitol, budou zkoumány jako součást vyšetřování tohoto incidentu.

Na dotaz ohledně Trumpových výroků na tomto shromáždění, kdy nabádal své stoupence, aby "opravdu tvrdě bojovali", řekl prozatímní americký generální prokurátor Michael R. Sherwin: "Analyzujeme tu chování všech aktérů a všichni, kdo hráli určitou roli, pokud důkazy odpovídají trestnému činu, budou obžalováni."

Trumpovo nejnovější video přichází uprostřed rostoucích požadavků, aby odstoupil, nebo aby byl odstraněn z funkce, a rostoucí počet členů jeho vlády - včetně ministryně školství Betsy DeVos a ministryně dopravy Elaine Chao - po útoku odstoupil.

Trump zahajuje své video prvním otevřeným odsouzením útoku a ničení budovy Kapitolu. Říká, že byl "šokován násilím, nezákonností a spouští".

Trump na videu také lživě tvrdí, že "okamžitě vyslal Národní gardu a federální policejní jednotky, aby budovu zajistily a vyhnaly útočníky". Četné sdělovací prostředky uvedly, že Národní gardu však aktivoval viceprezident Mike Pence a Trump to odmítl udělat.

Video je zásadním obratem v tónu Doanlda Trumpa, který dosud vyvolával nepokoje a lživě tvrdil, že byly prezidentské volby "ukradeny". Nepřiznal sice nyní otevřeně porážku, ale přiblížil se tomu. Uzavřel své prohlášení požadavkem, aby došlo k "uzdravení a smíření" a řekl, že "lidi se musejí uklidnit". Sdělil svým stoupencům: "Vím, že jste zklamáni, ale chci, abyste věděli, že naše neuvěřitelná cesta teprve začíná."

Trump zveřejnil toto prohlášení v situaci, kdy mu hrozí druhý impeachment a stále rostoucí počet právníků požaduje, aby se trestně zodpovídal z toho, co se ve středu ve Washingtonu odehrálo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6348

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021