Kéž by Vasil počítal ovečky!

8. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Premiér Babiš se na Twitteru pochlubil, že prý počítá dodávky vakcín. Pokud je tohle pravda, premiér dává najevo, že jeho manažerským vzorem bude nejspíše Adolf Hitler. Občané by se měli vážně zamyslet, zda opravdu chtějí, aby napříště ještě kdokoli "řídil stát jako firmu".


Premiéra nelze za nezvládnutí pandemie trestně stíhat. To však pochopitelně neznamená, že uprostřed pandemické katastrofy rekodních proporcí má být občanům jedno, co jejich premiér provádí.

Efektivní řízení prakticky libovolné organizace je založeno na tom, aby vedení stanovovalo celkovou strategii a vydávalo směrem dolů obecné instrukce ohledně jednotlivých dílčích cílů, které kompetentní podřízení dále rozpracují a naplní s použitím vlastního úsudku. Že jde v moderní době o nezbytnost zjistila i německá armáda nejpozději během 1. světové války, postupně od ní toto pojetí přejímala většina ostatních armád vyspělých zemí. Více zde rozvádět netřeba, zájemci o podrobnosti mohou googlovat "mission command".

Malíř pokojů, obkreslovač pohlednic a svobodník armády německého císařství Adolf Hitler ovšem jako naprostý diletant nic podobného nikdy neslyšel. V mimořádné době se dostal nahoru díky schopnosti manipulovat lidi, nikoliv díky tomu, že by snad dovedl cokoliv na světě solidně řídit. Proto se podřízeným neustále pletl do podrobných taktických instrukcí pro vojáky na frontě, machroval tím, že si pamatuje typ dělostřeleckého vybavení té které divize, a každou chvíli trval na úporné obraně namístě, která v pozdějších fázích války umožňovala protivníkům vést rozsáhlé obkličovací operace ve stylu německých úspěchů z počátku války.

Jednoduše řečeno, spojenci byli vlastně rádi, když atentát na Hitlera v roce 1944 neuspěl. Se schopnějším hlavním velitelem, který by nesabotoval práci svých podřízených, by se bylo nacistické Německo mohlo bránit déle a výrazně úspěšněji.

Premiér Babiš se nyní uprostřed pandemie chová přesně tak, jak by se choval, kdyby jeho vzorem byl právě demagogický a diletantský "Führer und Reichskanzler".

Místo aby jeho vláda vypracovala jasnou strategii boje s pandemií, vysvětlovala ji veřejnosti a jednotlivé kroky jako rozdělování vakcín přenechala příslušným úřadům podléhajícím buď krizovému štábu, nebo ministerstvu zdravotnictví, premiér neustále strká nos do věcí, do kterých mu nic není a ve kterých pouze vyrábí nesnesitelný chaos.

Střídání Trumpa Bidenem v USA přinese mj. návrat od diletantského kampaňování ve státních institucích k normálnějšímu řízení a oceňování expertízy.

V České republice si na něco takového budeme muset ještě přinejmenším několik měsíců počkat. Bude nás to bohužel stát tisíce životů.

Kéž by proboha Vasil alespoň vakcinaci přenechal některému z náměstků ministra Blatného a sám raději počítal ovečky...

2
Vytisknout
7703

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021