Studie: První lidé již do Ameriky přišli se psy

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

První lidé, kteří překročili oblast dnešního Beringova průlivu a vstoupili na americký kontinent, sebou zřejmě již přivedli psy. Ukazuje to nový výzkum publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), který vrhá světlo na původ psa domácího.


Mezinárodní tým vedený archeoložkou Angelou Perriovou z Durham University v Británii zkoumal archeologické a genetické záznamy o pralidech a prapsech.

Zjistil, že když první lidé před 15 000 lety přišli z Asie do Ameriky, doprovázeli je jejich psi.

Podle týmu k domestikaci psů zřejmě došlo na Sibiři před 23 000 lety. Lidé se psy nakonec putovali západním směrem do Eurasie a na východ do Ameriky.

Amerika byla jedním z posledních míst na planetě, která člověk osídlil. Zhruba ve stejné době došlo k domestikaci vlčích předků psa a zřejmě pak sehráli v lidských společnostech řadu rolí.

Během poslední doby ledové (23 000 - 19 000 let nazpět) byly oblasti kolem dnešního Beringova průlivu mezi Kanadou a Ruskem i oblast Sibiře extrémně chladné, suché a z velké části nezaledněné.

Drsné klimatické podmínky v tomto období možná pomohly sblížení lidských a vlčích populací, vzhledem k vyhledávání stejné kořisti.

Sílící interakce mohly odstartovat vztahy, které nakonec vedly k domestikaci psa.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5822

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021