Irák: Válka proti PKK hrozí vnitrokurdským konfliktem

30. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
Po dvě dekády rivalizující kurdské formace - "progresívní" PKK a konzervativní, v kmenové politice ukotvené strany tvořící iráckou Kurdskou regionální vládu (KRG) - dodržovaly neformální příměří, aby se vyhnuly občanské válce. Avšak eskalující turecké operace proti PKK hrozí vyvolat další kolo vnitrokurdského konfliktu, upozorňují Mohammed Hussein, Rawaz Tahir, Lizzie Porterová a Ben van Heuvelen.

Smrtící konflikt mezi separatistickou Kurdistánskou stranou pracujících (PKK) a dominantní vládní stranou iráckého Kurdistánu hrozí otřást neformálním příměřím, které bylo většinou dodržováno po více jak dvě dekády.

Pokud by eskalace pokračovala, obnovené násilí může destabilizovat politickou i bezpečnostní dynamiku KRG a ohrozit irácká ropná pole i export.

V posledních týdnech Turecko vystupňovalo vojenskou operaci proti základnám PKK v iráckém Kurdistánu, což vedlo k potyčkám a růstu napětí mezi dvěma významnými kurdskými uskupeními, která působí v této horské enklávě.

I když to nevypadá, že by mohla vypuknout válka podobného rozsahu jako v 90. letech minulého století, smrt několika příslušníků kurdské pešmergy při údajném útoku PKK počátkem června vzbuzuje mezi pozorovateli obavy. Zabití důstojníci udržovali vztahy s Demokratickou stranou Kurdistánu, která na severu Iráku řídí kurdskou regionální vládu (KRG).

Zdrojem nového napětí je eskalace operací tureckých ozbrojených sil, které nasadily pozemní jednotky a sofistikované zbraně jako bezpilotní letecké prostředky, což přinutilo militanty PKK vyhledat bezpečnější úkryt v oblastech pod jurisdikcí KRG. PKK navíc obviňuje KRG, že údajně přisouvá své vojáky k oblastem, které považuje PKK považuje za vlastní území.

5. června KRG obvinila PKK ze zabití pěti vojáků v obrněném vozidle v provincii Duhok, asi 100 km od turecké hranice.

PKK, kterou Washington, Ankara i EU označují za teroristickou organizaci, k události vysílá smíšené signály. Nejprve prohlásila, že vozidlo nereagovalo na varování jejích bojovníků, později popřela jakýkoliv podíl na incidentu. Podle poslední verze vozidlo "mohlo vybuchnout kvůli turecké mině nebo náletu".

KRG, která dlouho vystupuje jako prozápadní, probyznysová strana v ropných oblastech Iráku, prohlašuje, že nemá zájem na válce s PKK. Podobné prohlášení vydala i PKK.

Avšak navzdory těmto vyjádřením experti vyjadřují obavy, že se situace může vymknout kontrole. PKK viní KRG, že poskytuje Turecku zpravodajské informace o pohybech bojovníků PKK. KRG obvinění odmítá.

Turecko navíc připravuje operaci proti uprchlickému táboru Machmúr nedaleko Irbílu, hlavního města iráckého Kurdistánu. V táboře žije více jak 10 000 Kurdů z Turecka. OSN tábor postavila v roce 1998 pro Kurdy prchající před násilím v jihovýchodním Turecku.

Počátkem června turecký nálet nedaleko tábora usmrtil tři osoby, což vedlo k odsouzení ze strany USA a dalších zemí.

Turecko považuje obyvatele tábora za potenciální členy PKK spíše než za uprchlíky a prohlašuje, že se nyní mnohem více soustředí na Machmúr než na Kandil - horskou oblast považovanou za tradiční baštu PKK, která zde v roce 1978 vznikla.

Kandil představuje obtížně přístupnou hornatou oblast spojující kurdské komunity v Iráku a Íránu.

Podle tureckého prezidenta Erdogana je Machmúr "líhní" bojovníků působících v Kandilu, díky které odpor PKK navzdory turecké ofenzívě trvá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5152

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021