Británie podniká razantní kroky proti šíření opičích neštovic

23. 5. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Blízkým kontaktům osob nakažených vzácnou nemocí byly nabídnuty vakcíny a bylo jim doporučeno, aby se izolovali až na 21 dní

Vážněji ohroženy jsou těhotné ženy a malé děti. Starší lidé, kteří byli do r. 1980 očkováni proti neštovicím, mají imunitu

Komunitní přenos v Británii je z velké části soustředěn do městských oblastí a převážně se s ním setkáváme u osob, které se samy označují za homosexuály nebo bisexuály.


 V pondělí mají představitelé veřejného zdravotnictví oznámit další případy opičích neštovic ve Velké Británii. Zvyšuje úsilí o potlačení prvního mezinárodního ohniska tohoto viru, které vedlo k výskytu případů v nejméně 14 zemích.

Neobvyklý výskyt vzácného onemocnění vyvolal vlnu trasování a testování, přičemž nejbližším kontaktům potvrzených případů - například partnerům a lidem ve stejné domácnosti - byla nabídnuta vakcína a bylo jim řečeno, aby se izolovali doma až na 21 dní.

Podle pokynů Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA) se  rizikovým kontaktům doporučuje vyhýbat se imunosuprimovaným osobám, těhotným ženám a dětem mladším 12 let, protože jsou náchylnější k závažnému průběhu onemocnění. Jedním z vážných případů ve Velké Británii je dítě, které je s tímto onemocněním na jednotce intenzivní péče v Londýně. 

Opičí neštovice se nešíří snadno a u většiny lidí, kteří se nakazí, se objeví pouze mírné příznaky, včetně horečky, vyrážky a puchýřů, které mohou vymizet bez léčby. Virus však může způsobit vážnější onemocnění u osob s oslabeným imunitním systémem,u  těhotných žen a u malých dětí.

Epidemie je neobvyklá, protože ačkoli se ve Spojeném království sporadické případy opičích neštovic vyskytovaly již dříve - sedm v letech 2018 až 2021 - všechny předchozí případy byly spojeny s cestováním z Nigérie. Většina nejnovějších případů ve Spojeném království i mimo něj nemá žádnou známou souvislost s částmi západní nebo střední Afriky, kde se virus endemicky vyskytuje.

Celosvětově se vyšetřuje více než 180 potvrzených nebo podezřelých případů v nejméně 14 zemích. Více než polovina z nich se nachází ve Španělsku a Portugalsku. Genetická analýza tří virů opičích neštovic z ohniska nákazy zjistila, že se velmi podobají viru, který se v letech 2018 a 2019 šířil z Nigérie. Stejné studie naznačují, že se virem nakazil Belgičan při nedávné cestě do Portugalska.

Vzorec epidemie naznačuje, že se virus šíří především prostřednictvím sexuálních sítí. Infekce se může přenášet prostřednictvím těsného kontaktu s tělesnými tekutinami, infikovanými vředy a kontaminovaným materiálem, jako jsou ručníky a ložní prádlo. Španělské zdravotnické orgány se zabývají saunou jako místem jednorázové expozice, která vedla k mnoha sekundárním případům. 

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5682

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022