Končí na dlouhá léta britská Konzervativní strana?

7. 6. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut
Foto: Britský tisk: Premiér lhář přežil, aby mohl dál lhát. TAK JEN POKRAČUJ, PINOCCHIO

Twitter v pondělí večer reagoval naprosto zuřivě na informaci, že 211 konzervativních poslanců podrželo lháře a podvodníka Borise Johnsona v premiérské funkci. Drtivá většina britské veřejnosti požaduje, aby odstoupil. To, že mu 211 poslanců vyjádřilo důvěru (!!) znamená naprostou diskreditaci Johnsonovy Konzervativní strany. V nadcházejících čtrnácti dnech se v Anglii budou konat dvoje doplňovací volby. V jednom z těchto volebních okrsků ukázal průzkum veřejného mínění, že labouristé mají dvacetiprocentní náskok (!) nad konzervativci.

Mimochodem, ty doplňovací volby se konají proto, že dva konzervativní poslanci museli odstoupit. Jeden proto, že byl odsouzen za trestný čin znásilnění a druhý proto, že ho přistihli, jak se v Dolní sněmovně na svém mobilu dívá na pornografii. Tolik o úrovni některých dnešních poslanců britské Konzervativní strany:




Názory na Twitteru. A v úterním britském tisku:

211 konzervativních poslanců  hlasovalo pro člověka, o němž vědí, že porušuje zákony, že systematicky lže, že je to šarlatán bez empatie a svědomí, člověk, který jasně splňuje kritéria psychopatie. To je činí ještě horšími než on. Jsou naprosto nezpůsobilí zasedat v Parlamentu.



Závěr večera:
Obtloustlá politická mrtvola, která stále páchne v Downing Street, vezme s sebou neokonzervativní stranu do jámy Avernus, kam patří: je to strana  zkorumpovaná, opovrhovaná, zkažená hanbou.

"Bylo to rozhodné vítězství" - Boris Johnson

Jiné názory, titulky novin:

Premiér lpí na moci po ponížení při parlamentním hlasování (Guardian)

Prázdné vítězství vedlo k rozervání Konzervativní strany (Daily Telegraph)

Jen tak, dál, Pinocchio! Prolhaný premiér přežil a může dál lhát


Co k tomu dodat?

James Johnson,  průzkumník veřejného mínění, konstatoval v pondělí večer v Channel 4 News, že na dotaz, jaké slovo podle nich charakterizuje Borise Johnsona, odpověděla drtivá většina dotazovaných, že slovo "Lhář" ZDE
 


O něco umírněněji komentoval výsledek hlasování o důvěře Johnsonovi deník Guardian:

Spojenci Borise Johnsona o hlasování o nedůvěře vždy tvrdili, že vítězství o pouhý jeden hlas je stále vítězstvím a že Johnson zůstane v Downing Street a bude pokračovat v plnění "priorit lidu".

Pravdou však je, že se 148 hlasy proti němu bude úkol vládnout v nadcházejících týdnech a měsících pravděpodobně obtížnější.

Jak pravděpodobně při nejbližší příležitosti upozorní rebelující poslanci odhodlaní ho sesadit, těchto 148 rebelů dramaticky převyšuje Johnsonovu většinu v parlamentě, která čítá 75 hlasů.

Ačkoli se nejedná o soudržnou skupinu fanatiků, jaká nakonec vyprovodila z funkce Theresu Mayovou kvůli  brexitu, Johnsonovi odpůrci sdílejí řadu obav, které se nyní mohou cítit povzbuzeni prosazovat hlasitěji - včetně odepření podpory v parlamentním hlasování.

Některé z nich irituje skutečnost, že vláda směřuje k nejvyššímu daňovému zatížení od druhé světové války.

Jiní se v posledních měsících vyjadřují k neliberální povaze Johnsonovy vlády, která se v posledních měsících ještě výrazněji projevila, když se snaží uklidnit pravicové křídlo své strany poté, co se jeho pozice v lednu zdála být ohrožena.


Bývalý ministr Jesse Norman - životopisec konzervativního intelektuálního hrdiny Edmunda Burka - v pondělí ve svém ostrém dopise poukázal na plán Johnsonovy vlády deportovat  žadatele o azyl do Rwandy a i na to, že Johnsonova vláda prosazuje zákaz "hlučných" protestů.

Stále více poslanců je však frustrováno z chaosu a nerozhodnosti Johnsonovy vlády  tváří v tvář narůstající ekonomické krizi - nebo se prostě bojí o svá křesla, když je předsedou jejich strany člověk, o němž je veřejnost zřejmě pevně přesvědčena, že je to prokazatelný lhář.

Stejně jako Theresa Mayová sice přežila hlasování o nedůvěře v prosinci 2018, ale o několik měsíců později se ocitla ve stavu, kdy byla vyhnána z úřadu, je nepravděpodobné, že by Johnsonovo pondělní vítězství utlumilo rebelii v jeho hluboce nespokojené straně.

Jeho vítězství bylo totiž těsnější než v případě Mayové: 211 hlasů, které získal, představuje 59 % parlamentní strany - což je menší podíl než 63 %, které si zajistila ona. Když odečteme z těchto 211 hlasů hlasy poslanců, kteří mají placené vládní funkce, tedy  asi 130 poslanců,Johnson získal při tomto hlasování důvěru pouhých 80 řadových  poslanců oproti 148, kteří hlasovali pro jeho odchod, Zjednodušeně řečeno: 41 % poslanců Johnsonovi již nedůvěřuje. Odečteme-li z toho poslance ve vládních funkcích, Johnsonovi nedůvěřuje 75 procent konzervativních poslanců.

A před Johnsonem jsou značné překážky, v neposlední řadě dvojice náročných doplňovacích voleb 23. června ve Wakefieldu a v Tivertonu a Honitonu, o nichž se konzervativci obávají, že by je mohli prohrát - první ve prospěch labouristů a druhé ve prospěch liberálních demokratů.

Vzhledem k těsnému vítězství by se Johnsonovi kolegové z kabinetu mohli v příštích dnech rozhodnout, že by bylo pro dobro strany, kdyby odstoupil - i když by bylo sporné, zda by se k tomu nechal donutit.

Nebo pokud by se postavení strany v průzkumech v příštích měsících nadále zhoršovalo, mohli by také poslanci z pozadí vyzvat příslušný parlamentní výbor, aby změnil předpisy ohledně nového šéfra strany, umožnil tak pokusit se ho do roka znovu sesadit.

Mezitím však Johnson bude pravděpodobně i nadále čelit nízké guerillové válce nespokojených řadových poslanců, která nakonec Mayové  téměř znemožnila život v Downing Street.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
6109

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2022