Pokud přijedou ukrajinští uprchlíci do Británie bez víza, Johnson je deportuje do Rwandy

24. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Ukrajinským uprchlíkům hrozí, že budou posláni do Rwandy, pokud do Spojeného království přicestují bez povolení, prohlásil Boris Johnson v souvislosti se stupňováním vládních plánů na deportaci těch, kteří se plaví přes kanál La Manche a hledají v Británii útočiště.

Na setkání předsedů vlád zemí Společenství národů (Chogm) ve Rwandě Johnson odpověděl na otázku, zda by Ukrajinci připlouvající na člunech  mohli být deportováni z Británie do východní Afriky: "Jediné okolnosti, za kterých budou lidé posíláni do Rwandy, budou ty, kteří přicházejí do Spojeného království nelegálně. Takže se obávám, že odpověď je asi ano, teoreticky by se to mohlo stát. Ale myslím si, že je to velmi nepravděpodobné."

 

Johnsonovy výroky zazněly ve chvíli, kdy:

- Politici z 11 evropských zemí odsoudili program, v jehož rámci chce Johnson a jeho vládní mafie deportovat z Británie uprchlíky do Rwandy. Rwanda je krutá diktatura.  Vyšlo však najevo, že Johnson při čtvrtečním setkání s prezidentem Rwandy  Paulem Kagamem o porušování lidských práv nehovořil, přestože to sliboval.

- Rwandská vláda potvrdila, že od britské vlády již obdržela 120 milionů liber na ubytování deportovaných žadatelů o azyl, kteří ještě nedorazili, a část peněz již utratila.

- Kritici vládní reakce na válku na Ukrajině poukazují na to, že Spojené království přijímá v přepočtu na obyvatele méně Ukrajinců než většina Evropy.

Enver Solomon, výkonný ředitel Rady pro uprchlíky, řekl: "V příkrém rozporu s britskou veřejností, která otevřela své dveře, aby přijala Ukrajince zoufale hledající bezpečí, britský premiér potvrdil, že vláda s nimi hodlá zacházet jako s lidským nákladem, který má být převezen ze Spojeného království do Rwandy."

Johnson oznámil, že jeho vláda začne v květnu deportovat tisíce  žadatelů o azyl, kteří přišli do Británie,  na vzdálenost 5 000 km do Rwandy.

Začátkem tohoto měsíce byl první let těchto deportací zrušen po dramatickém  rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP).


Členové parlamentního shromáždění Rady Evropy ze zemí, jako je Arménie, Francie, Německo, Řecko, Island, Itálie a Tureckove čtvrtek společně odsoudili Spojené království za jeho rozhodnutí deportovat uprchlíky do Rwandy.

Německý poslanec Frank Schwabe řekl: "Rwanda nemůže být partnerem pro jakoukoli dohodu o migraci. Je velmi znepokojující, že Spojené království je připraveno zpochybnit roli Evropského soudu pro lidská práva  kvůli rozhodnutí, které se mu nelíbí."

Dodal: "Podílíte se na zpochybňování a nakonec i ničení Evropského soudu pro lidská práva i jeho hodnot.  Nechte ho na pokoji."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5621

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022