Jako by to bylo třeba: Důkazy vyvrátiy lži Ruska o útoku na obchodní centrum v Kremenčuku

30. 6. 2022

čas čtení 4 minuty
 

Výpovědi svědků a odborné analýzy vyvrátilly  tvrzení Moskvy, že se požár rozšířil ze skladu zbraní do prázdného obchodního centra


Svědectví přeživších z první ruky a odborné analýzy  zdiskreditovaly  tvrzení Moskvy o smrtícím raketovém útoku na nákupní centrum v ukrajinském městě Kremenčuk.


Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov tvrdil, že jeho armáda provedla "vysoce přesný letecký útok na hangáry, kde byla uskladněna výzbroj a munice", a výbuch těchto skladů zbraní způsobil požár v nedalekém nákupním centru, které podle něj bylo v té době "nefunkční".

 
Výpovědi svědků, informace zveřejněné ukrajinskou prokuraturou a analýza nezávislých vojenských expertů však poukazují na tři  chybná tvrzení v této výpovědi - že ukrajinská armáda v blízkosti ukrývala zbraně, že obchodní centrum nebylo terčem útoku a že v něm nikdo nebyl.
 

Záběry z průmyslových kamer ukazují, že první raketa zasáhla nákupní středisko v pondělí v 15.51 hodin a druhá krátce poté zasáhla továrnu, v níž byla podle Moskvy údajně uskladněna západní munice.

Před nákupním střediskem ukrajinská policie postavila stůl, na kterém sbírá pokroucené kousky rakety nalezené uvnitř. Předpokládá se, že šlo o ruskou řízenou střelu X-22 vypálenou z bombardéru dlouhého doletu Tu-22M.


Ze satelitních snímků vyplývá, že továrna se nachází 500 metrů od obchodního centra. Podle nezávislých vojenských expertů a výzkumníků z Molfaru, globální zpravodajské komunity s otevřeným zdrojem, nemohl výbuch v této budově vyvolat dostatečně silný požár, který by zasáhl jinou budovu v takové vzdálenosti. Mezi továrnou a nákupním střediskem je les a železniční trať, uvedla BBC.

 
Při návštěvě oblasti mezi nákupním střediskem a továrnou nebyly pozorovány žádné nebo jen malé škody na budovách nebo silnicích, což naznačuje, že se požár nerozšířil odnikud.

Desítky zaměstnanců, kteří přežili, a svědci, kteří bydleli poblíž, svědčili, že v době útoku bylo nákupní středisko otevřené a plné lidí. Mezi troskami byly zbytky odznaků zaměstnanců a výrobky, které se ten den v supermarketu prodávaly.

Vedení nákupního střediska vydalo 23. června zaměstnancům pokyn esemeskou, v němž  vyzývá zaměstnance, aby v případě houkání sirén   nákupní centrum neopouštěli. "Počínaje dnešním dnem nebude toto nákupní centrum během leteckého poplachu uzavřeno," stálo ve zprávě. "Nákupní centrum je otevřeno od 8 do 21 hodin. Žádné přestávky." Nejméně pět zaměstnanců potvrdilo, že zprávu obdrželo.


Neziskový internetový novinářský kolektiv Bellingcat, který se zabývá vyšetřováním válečných zločinů, shromáždil účtenky z nákupů v obchodním centru, které v minulých dnech zveřejnili na sociálních sítích obyvatelé Kremenčuku, aby prokázali, že obchodní centrum bylo skutečně otevřeno.

Stvrzenky ze dne útoku, dvě hodiny před ním:


Pokud jde o údajný sklad zbraní, továrnu KredMash, Kremenchuk Road Machinery je společnost vyrábějící zařízení na opravy a údržbu silnic nebo na opravy vozidel používaných stavebními dělníky.


Bellingcat uvedl: "Ačkoli jedna zpráva z roku 2014 uvádí, že továrna byla použita k opravě tří vojenských vozidel, to samo o sobě nedokazuje, že se o osm let později jednalo o skladiště amerických a evropských zbraní a munice, jak tvrdí Rusko."

Firemní videa zveřejněná na YouTube specializovanými stavebními společnostmi ukazují přítomnost jeřábů a dalšího vybavení v továrně, což potvrdilo výpověď ukrajinských úřadů.

Podle různých svědectví shromážděných byla továrna dočasně uzavřena kvůli válce. Hlídal ji správce, který skončil směnu ve 14 hodin, tedy těsně před ruským raketovým úderem.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5523

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022