O posledním hladomoru v Somálsku jsem informovala před deseti lety. Brzy se bude opakovat

7. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

O hladovění v Somálsku jsem psala už dříve, naposledy během hladomoru v roce 2011, kdy zemřelo asi 250 000 lidí, z nichž polovina byla mladší pěti let. Tentokrát jsem však katastrofu viděla jiným pohledem, soudí Sudarsan Raghavan v listu Washington Post.

Tři týdny předtím jsem psala o válce na Ukrajině a zarazil mě kontrast v tom, jak svět reagoval na tyto dvě obrovské tragédie. Mezinárodní společenství financovalo pouze 18 procent z výzvy OSN ve výši 1,5 miliardy dolarů na pomoc Somálsku a jeho sousedům ve východní Africe. Pro srovnání: americký Kongres minulý měsíc schválil hospodářskou pomoc Ukrajině ve výši 7,5 miliardy dolarů.

Ukrajinci prchající před válkou byli přijati v mnoha evropských zemích i ve Spojených státech. Vysídlení Somálci živoří už léta ve zchátralých táborech a každý den se k nim přidávají stovky dalších rodin, které prchají před hladem a cestou pohřbívají své děti.

Kromě nedostatku mezinárodní pomoci prudce rostou ceny potravin na celém světě, k čemuž přispívá i válka na Ukrajině. Rusko a Ukrajina patří mezi největší světové vývozce obilí, oleje na vaření a hnojiv a před únorovým konfliktem dodávaly Somálsku téměř veškerou pšenici.

Stále častěji přicházejí děti s příznaky cholery, kterou vyvolává podvýživa, uvedla vrchní sestra nemocničního léčebného centra Layla Mire Mohamed. "Tábory jsou přeplněné a neteče tam voda. Případů přibývá každým dnem," řekla.

Zeptala jsem se zvláštního vyslance somálského prezidenta pro boj se suchem, proč se svět dívá jinam. Jedním z důvodů byla podle něj únava dárců - utrpení lidí v zemi, která byla dlouho vnímána jako zkrachovalý stát, bylo považováno téměř za samozřejmost. Somálsko však potřebuje pomoc i v nejlepších časech. A pak je tu Ukrajina, dodal, která si bere tolik pozornosti a zdrojů mezinárodního společenství.

"Naléhavě žádáme Spojené státy, aby zvýšily svou humanitární pomoc," řekl vyslanec Abdirahman Abdishakur Warsame. "Ale zbytek světa a Evropská unie se soustředí na Ukrajinu."

 

Celý článek v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
6515

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022