Rusko a "úpadek Evropy"

15. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Přehnané zaměření na úpadek Evropy je jedním z kréd ruského lidu, které vychází z jejich původně pravoslavného světového názoru, ale které infikuje dokonce i militantní ateisty a zapálené odpůrce ruské autokracie - včetně mnoha lidí, kteří odcházejí do emigrace uniknout tomuto systému, varuje Vladimir Pastuchov.

Téměř pro všechny z nich je zaměření na smrt Západu nejjednodušším, a proto nejžádanějším způsobem, jak řešit vlastní existenční problémy Ruska. Koneckonců, proč bojovat nebo se snažit překonat problémy, když Západ sám zahyne a problémy se tím vyřeší samy?

Pokud tomu někdo věří, a mnozí Rusové tomu věří, pak jediná správná strategie přežití je počkat, až kolem vás ponesou mrtvolu vašeho nepřítele. Ale bohužel pro Rusko jsou předpovědi o blížící se smrti Západu přehnané a mají strašlivé následky.

Je tomu tak proto, že tomu vědomě či podvědomě věří významná část elity, nejen nadšení zastánci kremelského kurzu k sebeizolaci, ale také ti, kteří jsou proti této sebeizolaci. Víra, že Západ umírá, má za následek, že obě skupiny drží pohromadě.

Je samozřejmě pravda, že Západ má potíže. Existuje krize kapitalismu, krize demokracie a krize kultury, což vše dohromady pomáhá podporovat ruské postoje. Ale přesto se zvěsti o smrti Západu zdají poněkud přehnané, alespoň prozatím.

Navíc, i kdyby bylo Západu souzeno zemřít, jeho agónie bude trvat celou éru, ne-li více než jednu. Jeho smrt nebude znamenat žádný automatický rozkvět ruského světa. Spíše naopak. Navíc ty části světa, které budou vzkvétat, budou pravděpodobně ty, které se nejlépe mobilizují, aby přežily – a v tomto ohledu je Západ v lepší pozici než Rusko.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5574

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2022