Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina osvobozuje další osady v Chersonu

6. 10. 2022

čas čtení 6 minut
- Moskevské síly za sebou zanechávají rozbitá města, která kdysi okupovaly, a místy i masová pohřebiště a důkazy o mučírnách. V Lymanu, který ukrajinské síly znovu dobyly v neděli, bylo nalezeno více než 50 hrobů, některé označené jmény, jiné čísly, uvedl ve středu kyjevský list Hromadske.


- Ruská média informovala, že mobilizovaní muži v regionu Belgorod se bouří v důsledku tamějších strašlivých podmínek, nemají střechu nad hlavou ani jídlo a dostali vyřazené zbraně. Ve videu svědčí, že asi pět stovek z nich má chřipku a nebyli připojeni k žádné jednotce.



- Takto vypadá centrum města Záporoží po čtvrtečním ruském bombardování.  Terorizování civliního obyvatelstva.


- Olga Guerin, BBC: Z osvobozených území na Ukrajině. Rusové jsou pryč, ale způsobili škody, které nebudou nikdy odstraněny a mrtví nemohou být vráceni do života.



- Dva lidé byli zabiti poté, co ukrajinské město Záporoží ve čtvrtek brzy ráno zasáhly ruské rakety. Oblastní gubernátor Oleksandr Staruch uvedl, že při útoku byla potvrzena smrt jedné ženy, zatímco další osoba zemřela v sanitce. "Nejméně pět lidí je pod troskami budov," napsal ve čtvrtek ráno. Staruch předtím uvedl, že Rusko "vypálilo sem raket na výškové budovy", a  záchranáři stále vytahují lidi zpod trosek.

- Ruský prezident Vladimir Putin přiznal vážné ztráty na Ukrajině, připustil závažnost nedávných vojenských porážek Kremlu a trval na tom, že Rusko "stabilizuje" situaci ve čtyřech ukrajinských regionech - Doněcku, Luhansku, Chersonu a Záporoží - které minulý týden nezákonně prohlásilo za své území. "Pracujeme s předpokladem, že se situace na nových územích stabilizuje," řekl Putin ruským učitelům během středečního televizního videohovoru.

- Šéf jaderné agentury OSN je na cestě do Kyjeva, aby jednal o vytvoření bezpečnostní zóny kolem ukrajinské jaderné elektrárny Záporoží poté, co Putin nařídil své vládě, aby ji převzala. "Jsme na cestě do Kyjeva na důležitá jednání," napsal na Twitteru šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi s tím, že potřeba ochranné zóny kolem areálu je "naléhavější než kdy jindy". Očekává se, že Grossi v nadcházejících dnech navštíví také Moskvu, kde bude jednat o situaci v elektrárně.

-   Ukrajinské síly prosazují svůj postup na východě a jihu a nutí ruské jednotky ustupovat pod tlakem na obou frontách. Prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že ukrajinská armáda v uplynulém týdnu dosáhla velkých a rychlých úspěchů proti ruským silám a dobyla zpět desítky měst v regionech na jihu a východě, které Rusko prohlásilo za anektované. Vojenští experti uvádějí, že Rusko je v nejslabším bodě, částečně kvůli svému rozhodnutí nemobilizovat dříve a částečně kvůli masivním ztrátám vojáků a techniky.

- Podle jižního velení armády Ukrajina rozšířila svou oblast kontroly v Chersonské oblasti o šest až 12 kilometrů. Zelenskij ve středečním projevu potvrdil znovudobytí obcí Novovoskresenske, Novohryhorivka a Petropavlivka a uvedl, že tyto osady byly "osvobozeny od falešného referenda a stabilizovány". Moskvou jmenovaný gubernátor Chersonské oblasti Kirill Stremousov prohlásil, že stažení ruských vojáků je taktickým "přeskupením", které má "zasadit odvetný úder". Rozsah ruského ústupu zůstává nejasný.

- OSN varovala, že Ruskem deklarovaná anexe ukrajinského území jen zhorší porušování lidských práv
. Christian Salazar Volkmann, uvedl, že experti OSN zdokumentovali "řadu případů porušování práva na život, svobodu a bezpečnost" a varoval, že situace se bude jen zhoršovat, protože Rusko prosazuje anexi některých ukrajinských regionů.

- Ve čtvrtek se v Praze sejdou evropští lídři, kteří budou jednat o  ruské válce. Vedoucí představitelé Ukrajiny, Velké Británie a Turecka se ve čtvrtek připojí ke svým protějškům z EU v Praze na summitu, jehož cílem je sjednotit kontinent tváří v tvář ruské agresi. Brusel označil toto setkání za "platformu pro politickou koordinaci" pro nesourodých 44 zúčastněných zemí.

- Pokusy o zlehčování ruského ústupu na Ukrajině v Rusku přestávají být přesvědčivé, jak se na obrazovky ruské televize nyní dostávají nejnovější vojenské neúspěchy. "Proč postupujeme metr po metru, když oni postupují vesnici po vesnici?" zeptala se  Olga Skabejevová, hlavní moderátorka státní televize, se v nedávném vysílání  Ruskem jmenovaného činitele  v Luhansku. Prováleční vojenští blogeři a novináři rovněž kritizují Kreml a vykreslují bezútěšný obraz zhoršující se ruské morálky.

- Rusko lobbuje za tajné hlasování namísto veřejného hlasování, až bude 193členné Valné shromáždění OSN příští týden zvažovat, zda odsoudit krok Moskvy k anexi čtyř částečně okupovaných regionů na Ukrajině.

- Podle amerických zpravodajských zdrojů, které hovořily s deníkem New York Times a televizí CNN, byl bombový útok na auto, při němž zahynula Darja Duginová, dcera významného ruského politického představitele Alexandra Dugina, údajně schválen některými složkami ukrajinské vlády.
  Spojené státy se na útoku nijak nepodílely, ať už poskytnutím zpravodajských informací nebo jiné pomoci, uvedli tito činitelé.

1
Vytisknout
4496

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2022