Ruská agrese na Ukrajině: Po odchodu Rusů byly v Charkově nalezeny stovky mrtvol

7. 10. 2022

čas čtení 13 minut
 

- V severovýchodní Charkovské oblasti, kde ukrajinské síly v září získaly zpět rozsáhlé území, byla po odchodu ruských jednotek nalezena těla 534 civilistů včetně 19 dětí, uvedl Serhij Bolvinov z Charkovské národní policie na briefingu zveřejněném ve čtvrtek na internetu.

Celkový počet zahrnuje 447 těl nalezených v Izijmu, uvádí agentura Reuters. Dále uvedl, že vyšetřovatelé našli důkazy o tom, že 22 míst bylo využíváno jako "mučírny". 

- Ukrajina za týden získala zpět 500 km2 území, sděluje Zelenskij

"Jen v Chersonské oblasti bylo od začátku října od ruských okupantů osvobozeno více než 500 km2," oznámil ve čtvrtek pozdě večer ve svém nočním projevu prezident Volodymyr Zelenskij.

Na znovudobytém území se nacházely desítky měst a vesnic, které byly po několik měsíců okupovány ruskými silami, uvedla mluvčí velení jižní armády Natalia Gumeniuk.

Cherson, region s odhadovaným počtem obyvatel před válkou kolem jednoho milionu, byl moskevskými vojsky po jejich invazi zahájené 24. února dobyt brzy a snadno.

/ Rusko poprvé zaútočilo na Záporoží "drony kamikadze" s výbušninami,   počet obětí raketového útoku na obytný dům ve městě vzrostl na 11.

Oblastní gubernátor Oleksandr Staruch uvedl, že bezpilotní letouny Šahed-136 íránské výroby poškodily dva objekty infrastruktury ve městě. Uvedl, že město zasáhly i další rakety, které zranily jednu osobu.

Vzhledem k tomu, že její armáda ztrácí půdu pod nohama v důsledku ukrajinské protiofenzívy, začala Moskva nasazovat bezpilotní letouny k útokům na ukrajinské cíle. Podle ukrajinských vojenských představitelů jsou "drony kamikadze" levnější a méně sofistikované než rakety, ale ukázaly se jako účinné při způsobování škod pozemním cílům. Drony Šahed-136 jsou schopny zůstat ve vzduchu několik hodin a kroužit nad potenciálními cíli, než vletí do nepřátelských jednotek, obrněných vozidel nebo budov a při nárazu explodují.

V pondělí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání popřel, že by Rusku tyto drony Írán dodával, a označil tato tvrzení za "nepodložená". Ukrajinská armáda však uvedla, že její síly za posledních 24 hodin sestřelily více než 20 dronů a že většina z nich byla vyrobena v Íránu.

- CNN v pátek přináší zprávu, že morálka žoldnéřských jednotek skupiny Wagner na Ukrajině prudce klesá.
Zpravodajství uvádí, že vedlo rozhovor s bývalým velitelem Wagnera, který nyní žádá o azyl v Evropě, a získalo přístup k rekrutům Wagnera bojujícím na Ukrajině. Uvádí:

"Jsem přesvědčen, že kdyby Rusko nepoužívalo žoldnéřské skupiny v tak masovém měřítku, nebylo by možné hovořit o úspěších, kterých ruská armáda dosud dosáhla," řekl CNN Marat Gabidullin, bývalý velitel Wagnera, který kdysi velel 95 žoldnéřům v Sýrii.

V kontaktu s bývalými spolubojovníky, kteří nyní bojují na Ukrajině, Gabidullin uvedl, že ruské využívání žoldnéřů se zvýšilo, protože Kreml se při provádění své války dostal do chaosu.

"Ruská armáda nemůže zvládnout [válku] bez žoldáků," tvrdí Gabidullin a dodává, že existuje "velmi velký mýtus, velmi velké mlžení o silné ruské armádě".

Nejméně 5 000 žoldnéřů napojených na skupinu Wagner působí na Ukrajině společně s ruskými silami, uvedl pro CNN Andrij Jusov, mluvčí ukrajinské obranné rozvědky, který Wagnera na Ukrajině monitoruje.

Jusov rovněž uvedl, že Wagner je stále častěji využíván k záplatování děr v ruské frontové linii. To podle něj vedlo ke značným logistickým problémům, protože je třeba zásobovat jednotky Wagner municí, potravinami a podporovat prodloužené operace, a to vše za situace, kdy Ukrajina zvýšila útoky na ruskou logistiku.

Záběry z tělesných kamer, které údajně pořídili Wagnerovi bojovníci v srpnu a které CNN předalo ukrajinské ministerstvo obrany, ukazují, že si žoldnéři stěžují na nedostatek neprůstřelných vest a přileb. Na jiném videu si bojovník stěžuje na rozkazy útočit na ukrajinské pozice, když jeho jednotce dochází munice.


- Jeden člen vnitřního kruhu Vladimira Putina přímo konfrontoval ruského prezidenta kvůli chybám a selháním ve válce na Ukrajině
, uvedl deník Washington Post s odvoláním na americké zpravodajské služby.

Osoba, jejíž jméno Post neuvedl, údajně vyjádřila Putinovi znepokojení nad špatným řízením válečného úsilí a chybami, kterých se dopouští ruské vojenské vedení.

Nejmenovaný představitel západních zpravodajských služeb listu řekl:

"Od začátku okupace jsme byli svědky rostoucího znepokojení řady lidí z Putinova okolí. Naše hodnocení naznačují, žejsou zvlášť rozzuřeni nedávnými ruskými ztrátami, chybným vedením a rozsáhlými vojenskými nedostatky."

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov připustil, že v souvislosti s válkou došlo k neshodám, ale dodal, že to vše je "součástí obvyklého pracovního procesu"

- Nositelka Nobelovy ceny za mír: Putin by měl stanout před mezinárodním tribunálem


Vladimir Putin by měl čelit "mezinárodnímu tribunálu", prohlásila šéfka ukrajinského Centra pro občanské svobody poté, co centrum dostalo Nobelovu cenu za mír.

Oleksandra Matvijčuková na Facebooku vyzvala, aby  ruský prezident a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko a další "váleční zločinci  stanuli před mezinárodním tribunálem.

Matvijčuková rovněž vyzvala k vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti OSN "za systematické porušování Charty OSN".

- Ruští diplomaté v USA povedou "telefonický rozhovor" se dvěma ruskými muži, kteří uprchli na Aljašku, aby se vyhnuli odvodu do bojů na Ukrajině,
informovala ruská státní média.

Podle zpráv z regionu se oba Rusové vydali lodí přes Beringovu úžinu, aby se vyhnuli odvodu do armády, a začátkem tohoto týdne přistáli na odlehlém aljašském ostrově, kde požádali o azyl.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov vyzval ruské bojovníky, aby složili zbraně, a slíbil jim "život a bezpečí", pokud tak učiní.


Ve videu adresovaném ruským vojákům Reznikov říká:

"Všem, kteří odmítnou okamžitě bojovat, zaručujeme život, bezpečnost a spravedlnost. A pro ty, kteří vydali zločinné rozkazy, zařídíme soudní tribunál. Ještě můžete zachránit Rusko před tragédií a ruskou armádu před ponížením."

Ruští vojáci byli Kremlem "podvedeni a zrazeni", řekl Reznikov a dodal, že nyní platí "krví za něčí fantazie a falešné cíle".

Řekl, že mnozí příslušníci ruské armády si již uvědomili, že byli "posláni zemřít za nedobrou věc", a dodal:

Zůstanete v paměti jako zloději, násilníci a vrazi ... budete uznáni vinnými. A oni vás znovu zradí, jako už zradili vícekrát.


- Ukrajinské zdroje se snaží objasnit, co měl včera prezident Volodymyr Zelenskij na mysli, když hovořil o tom, že je nutné provést "preventivní údery", aby Rusko přestalo používat taktické jaderné zbraně na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se již dříve chopil těchto komentářů a interpretoval je jako výzvu NATO k použití jaderných zbraní proti Rusku a uvedl, že tyto komentáře ukazují, proč byla nutná ruská "speciální vojenská operace" v rámci ukrajinských hranic.

Zelenského poradce Serhij Nykyforov podle agentury Reuters na Facebooku napsal:

"Kolegové, se svou jadernou hysterií jste to trochu přehnali a teď slyšíte o jaderných úderech i tam, kde žádné nejsou. Prezident hovořil o období před 24. únorem. Tehdy bylo nutné uplatnit preventivní opatření, aby Rusko nezačalo válku. Připomínám, že tehdy šlo pouze o preventivní sankce."

Nykyforov dále uvedl, že náznaky použití jaderných zbraní si "dovolil pouze teroristický stát Rusko. Od Ukrajiny takové výzvy nikdy neuslyšíte".

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek ráno prohlásil, že komentáře Volodymyra Zelenského o tom, že NATO by mělo provést  "preventivní údery" vůči Rusku, ukazují, že Rusko muselo provést to, co označuje za svou "speciální vojenskou operaci" na ukrajinském území

Ve čtvrtek  ukrajinský prezident v projevu prostřednictvím videospojení k publiku v Austrálii řekl: "Co by mělo NATO udělat? Znemožnit Rusku použití jaderných zbraní. Co je důležité, znovu apeluji na mezinárodní společenství ... preventivní údery, aby věděli, co se jim stane, pokud je [jaderné zbraně] použijí."

Na pátek připadají sedmdesáté narozeniny ruského prezidenta Vladimira Putina, což nezůstalo bez povšimnutí Arvydase Anušauskase, litevského ministra obrany. Ten v narážce na fotografie Putina ze setkání se světovými lídry na dálku sarkasticky napsal na Twitter, že ruský prezident dostal darem "nový stůl a dalekohled", a uvedl, že na jeho počest "Litevci vybírají peníze na nějaký 'ohňostroj'"

- Oleh Synyehubov, gubernátor Charkova, napsal na Telegram, že za posledních 24 hodin bylo v regionu v důsledku ruského ostřelování hospitalizováno osm lidí. Uvedl také, že v Izjumské oblasti byla zraněna 47letá žena, která šlápla na minu. Znovu varoval obyvatele před riziky a uvedl, že "minová pole zanechaná nepřítelem jsou obrovská". Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij požádal Austrálii o pomoc při kritickém hlasování OSN, které se uskuteční příští týden, a požádal australské představitele, aby se připojili k diplomatickému úsilí a zajistili, že bude "co nejjednotnější".
'Žádám Austrálii, aby využila veškerého svého vlivu a přesvědčila co nejvíce zemí, aby nezůstaly neutrální a hlasovaly pro mezinárodní právo a proti ruské anexi,' řekl.

V projevu na Lowyho institutu v Sydney prostřednictvím videospojení Zelenskyj prozradil, že Austrálie nabízí Ukrajině těžké zbraně v dalším balíku vojenské podpory, a poděkoval Austrálii za její "velmi smysluplnou obrannou" pomoc s tím, že chráněná mobilní vozidla Bushmaster, kterými země dříve přispěla, se "osvědčila mistrovsky".

- Joe Biden varoval, že svět může čelit "Armagedonu", pokud Vladimir Putin použije taktickou jadernou zbraň ve snaze vyhrát válku na Ukrajině.


Americký prezident se dosud nejotevřeněji vyjádřil o hrozbě jaderné války na sbírce demokratů v New Yorku, kde prohlásil, že svět je nejblíže jaderné katastrofě za posledních šedesát let.

"Od Kennedyho a kubánské krize jsme nečelili vyhlídce na Armagedon," řekl.

"Máme tu člověka, kterého docela dobře znám," řekl Biden s odkazem na ruského prezidenta. "Nedělá si legraci, když mluví o možném použití taktických jaderných zbraní nebo biologických či chemických zbraní, protože jeho armáda je, dalo by se říci, značně nevýkonná."

Putin a jeho představitelé opakovaně vyhrožovali použitím ruského jaderného arzenálu ve snaze odradit USA a jejich spojence od podpory Ukrajiny a pomoci jí odolat totální ruské invazi zahájené v únoru. Jedna z obav spočívá v tom, že by mohl použít "taktickou" jadernou zbraň krátkého doletu, aby se pokusil zastavit ukrajinskou protiofenzívu v jejím průběhu a donutit

- EU uvalila na Rusko nové kolo sankcí, které rozšiřují zákazy dovozu a vývozu a zařazují osoby na černou listinu kvůli anexi čtyř ukrajinských regionů Moskvou.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl evropským hlavám států, které se sešly v Praze, že Ukrajina musí zvítězit, aby Rusko "nepostoupilo na Varšavu nebo znovu na Prahu".

- Ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza, který je od dubna vězněn v Moskvě, je vyšetřován pro "velezradu", úřady proti němu zintenzivnily řízení kvůli jeho kritice války na Ukrajině.

    Spojené státy obvinily ruské žoldáky z využívání přírodních zdrojů ve Středoafrické republice, Mali, Súdánu a dalších zemích, aby pomohli financovat válku Moskvy na Ukrajině
. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová uvedla, že žoldnéři Wagnerovy skupiny využívají přírodní zdroje a "tyto neblahé zisky slouží k financování válečné mašinérie Moskvy v Africe, na Blízkém východě a na Ukrajině".

- Ukrajinská záchranná služba uvedla, že tři těla byla vytažena z trosek poté, co ruský raketový úder zničil pětipatrový obytný dům v jihoukrajinském městě Záporoží.

-  Kreml popírá zprávy o tom, že 700 000 Rusů uprchlo ze země poté, co Moskva vyhlásila mobilizační akci, která podle ní povolá statisíce lidí do bojů na Ukrajině.

- Dva Rusové, kteří uprchli ze své země, aby se vyhnuli povinné vojenské službě, požádali o azyl v USA poté, co přistáli na malém člunu na odlehlém aljašském ostrově v Beringově moři,
uvedla ve čtvrtek kancelář aljašské senátorky Lisy Murkowské.

-1
Vytisknout
4304

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2022