Ukrajinský exprezident kupuje pro vojáky obrněná vozidla Spartan

14. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko zajistil pro ukrajinské vojáky dodávku pásových obrněných transportérů Spartan, upozorňuje Dylan Malyasov.

"Útok je vždy doprovázen těžkými ztrátami nejen pro nepřítele, ale i pro ukrajinskou armádu. Tváří v tvář této válce, která je válkou dělostřeleckou, závisí počet a závažnost zranění na vozidlech, jimiž dochází k útoku nebo evakuaci. Během náletu na východ a jih mi armáda důrazně doporučila, abych se podíval po vozidlech Spartan, z nichž několik desítek již dodalo na Ukrajinu Spojené království," řekl Petro Porošenko.

Porošenko dodal, že tato vozidla jsou rychlá a s pásovým pohonem, dokážou přejíždět zákopy o šířce až 2 metry, pohybovat se přes překážky a ponořit se do vody do hloubky 1 metru.

Spartan je rodina britských bojových vozidel, která zahrnovala Fv 101 Scorpion, Fv 102 Striker, Fv 104 Samaritan, Fv 105 Sultan, Fv 106 Sampson a Fv 107 Scimitar.

Spartan je malý obrněný transportér (APC), který uveze až sedm osob, včetně tří členů posádky. Slouží proto k přepravě malých specializovaných skupin, jako jsou průzkumné týmy, čety protivzdušné obrany, návodčí minometné palby a přepadové skupiny.

Samaritan, Sultan a Sampson jsou také vozidla typu APC. Samaritan je sanitní vozidlo, Sultan obrněné velitelské vozidlo a Sampson obrněné vyprošťovací vozidlo.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4571

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022