Ruská agrese na Ukrajině: Rusko pokračuje v masivních nucených deportacích

16. 10. 2022

čas čtení 9 minut
- Ve svém nejnovějším hodnocení války na Ukrajině Institut pro studium války uvádí, že ruští představitelé "otevřeně přiznali, že děti z okupovaných oblastí Ukrajiny dávají k adopci do ruských rodin".

Dodává: "Ruské úřady se navíc zřejmě podílejí na širší kampani etnických čistek tím, že vylidňují ukrajinské území prostřednictvím deportací a znovu zalidňují ukrajinská města dovezenými ruskými občany."

- Podle ministerstva kultury v Kyjevě zastřelili ruští vojáci ukrajinského hudebníka v jeho domě poté, co se odmítl zúčastnit koncertu v okupovaném Chersonu.

Dirigent Jurij Kerpatenko se odmítl zúčastnit koncertu, "který měli okupanti v úmyslu demonstrovat takzvané 'zlepšení mírového života' v Chersonu", uvedlo ministerstvo v prohlášení na své stránce na Facebooku.

Na koncertě 1. října měl vystoupit komorní orchestr Gileja, jehož byl Kerpatenko hlavním dirigentem, ale ten "spolupráci s okupanty kategoricky odmítl", uvádí se v prohlášení.

- Chudoba na Ukrajině se od začátku války zvýšila desetinásobně, uvedl vysoký představitel Světové banky.


V rozhovoru pro agenturu Reuters Arup Banerji, regionální ředitel banky pro východní Evropu, uvedl, že ruské útoky na civilní infrastrukturu mimo frontové linie konfliktu zkomplikovaly již tak neutěšenou hospodářskou situaci v zemi.

"Jakmile začne být zima... určitě do prosince nebo ledna, a pokud nebudou domy opraveny... může dojít k další vnitřní migrační vlně, k vnitřnímu vysídlení."

Podle něj by do konce příštího roku mohla více než polovina obyvatel Ukrajiny žít v chudobě.



 - Více než 30 osad na Ukrajině zasaženýo ruskými údery

Podle ukrajinské armády bylo za poslední den ruskými údery zasaženo více než 30 osad na Ukrajině.

Nejnovější aktualizace generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvádí, že údery zasáhly civilní oblasti.

Uvedla, že cílem úderů byla zejména oblast východně od hlavního města Kyjeva a další oblasti ve východních regionech Doněcku, Charkově a Záporoží a jižních regionech Dněpropetrovsku a Chersonu.

"V rozporu s normami mezinárodního humanitárního práva... [Rusko] zasahuje kritickou infrastrukturu a obydlí civilního obyvatelstva," uvedlo.

Dodalo, že Rusko rovněž pokračuje v ostřelování pozic ukrajinských jednotek "podél celé kontaktní linie".

- Již několik let, a zejména od invaze z 24. února, ruská státní média vyzývají k vymazání Ukrajiny z mapy, k masovému zabíjení Ukrajinců a k dehumanizaci jejích obyvatel, přičemž je očerňují jako "nacisty", které je třeba "denacifikovat"


- Elon Musk prohlásil, že společnost SpaceX bude nadále poskytovat satelitní internet Starlink nad Ukrajinou.


Musk, který SpaceX vede spolu s výrobcem elektromobilů Tesla, již dříve uvedl, že společnost vynaložila 80 milionů dolarů na bezplatné poskytování této služby a že v tom nemůže pokračovat donekonečna.

Americká armáda potvrdila, že s Muskem komunikuje o financování sítě.

V sobotu večer však Musk napsal na Twitter: "K čertu s tím... i když Starlink stále prodělává a jiné společnosti dostávají miliardy dolarů od daňových poplatníků, budeme prostě dál financovat ukrajinskou vládu zdarma."

- Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Zelenského, na příspěvek odpověděl odkazem na Hvězdné války.


 "Děkuji vám, že jste se přidali na správnou stranu. Ukrajina si toho váží."

- Norsko zatklo ruského občana s dronem a kamerovým vybavením poté, co byl spatřen, jak fotografuje letiště na dalekém severu. Je to  druhé takové zatčení během jednoho týdne.

Agentura France-Presse uvádí, že Norsko je v pohotovosti v důsledku zpráv o záhadných pozorováních dronů v blízkosti ropných a plynových vrtných plošin na moři, které provozuje hlavní producent energie v zemi.

Všeobecně se předpokládá, že výbuchy plynovodu Nord Stream v Baltském moři, k nimž došlo minulý měsíc, jsou důsledkem sabotáže.

Jednapadesátiletý Rus, jehož jméno nebylo zveřejněno, byl v pátek zatčen pro podezření z létání s dronem v Norsku, k němuž se přiznal.

Norsko spolu s několika dalšími západními zeměmi zakázalo ruským občanům přelety nad svým územím, přičemž porušení zákazu se trestá až tříletým vězením.

V prohlášení policie v  městě Tromso na dalekém severu:

Policie zabavila velké množství fotografického vybavení, včetně dronu a zásoby paměťových karet.


- Rusko "pravděpodobně není schopno doplnit zásoby raket", tvrdí britská zpravodajská služba

Rusko "pravděpodobně není schopno vyrábět vyspělou munici takovým tempem, jakým se spotřebovává", uvádí se v nejnovější zprávě britského ministerstva obrany.

Ministerstvo uvedlo, že útoky podobné těm, které byly v pondělí podniknuty na Ukrajině a při nichž Rusko vypálilo přibližně 80 řízených střel, představují "další degradaci ruských zásob raket dlouhého doletu, což pravděpodobně omezí jejich schopnost zasáhnout v budoucnu požadovaný objem cílů".


- Počet ruských obětí dosáhl 65 000, tvrdí ukrajinská armáda


Odhadovaný počet Rusů zabitých od začátku války dosáhl podle ukrajinské armády 65 000 osob.

Nedělní ranní aktualizace generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvádí, že počet mrtvých se za posledních 24 hodin zvýšil o 300 osob.

Dodává, že počet ztracených tanků dosáhl 2 529 a že zničeno bylo také 5 193 obrněných vozidel.

- Volodymyr Zelenskij uvedl, že situace na východě Ukrajiny je "nejsložitější" u města Bachmut, několik dní poté, co proruské síly oznámily, že se k městu přibližují.

"Velmi vážná situace přetrvává v Doněcké a Luganské oblasti" v Donbasu, uvedl ukrajinský prezident ve svém sobotním denním projevu.

Nejtěžší situace je stejně jako v předchozích dnech u Bachmutu. Stále držíme své pozice.

Agentura France-Presse rovněž uvedla, že Zelenského vyjádření přišlo poté, co Ruskem podporované separatistické síly v Doněcké oblasti Ukrajiny ve čtvrtek uvedly, že se zmocnily dvou nedalekých vesnic Opytine a Ivangrad.

- Ostřelování ze strany ukrajinských sil poškodilo administrativní budovu ve městě Doněck, uvedla v neděli Ruskem podporovaná správa města.


- Při útoku na vojenskou základnu v ruské Belgorodské oblasti nebyl zabit žádný civilista, ale mnoho vojáků bylo zabito nebo zraněno, uvedl v neděli brzy ráno gubernátor Belgorodské oblasti.


Vjačeslava Gladkova citovala agentura Reuters v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram:

    Na našem území, na území jedné z vojenských jednotek, došlo k hrozné události.

    Mnoho vojáků bylo zabito a zraněno ... Mezi zraněnými a zabitými nejsou žádní obyvatelé Belgorodské oblasti.

Gladkov neuvedl, kolik vojáků bylo zabito. Ruská státní tisková agentura RIA citovala ministerstvo obrany, podle kterého bylo zabito 11 lidí a 15 zraněno.

Některá ruská nezávislá média uvedla, že počet obětí je vyšší než oficiální údaje.

Ruský útok na spolubojovníky následoval po "hádce o náboženství", sděluje Ukrajina

Nezávislý ruský zpravodajský web Sota Vision uvedl, že k útoku došlo v městečku Soloti, které leží nedaleko ukrajinských hranic a asi 105 km jihovýchodně od Belgorodu.

Ruská státní média RIA citovala prohlášení ministerstva obrany:

    Během cvičení se střelnými zbraněmi s osobami, které dobrovolně vyjádřily přání účastnit se speciální vojenské operace [proti Ukrajině], zahájili teroristé palbu z ručních zbraní na personál jednotky.

- Rusko se nadále snaží zasáhnout ukrajinskou energetickou infrastrukturu, ale zdá se, že síly Vladimira Putina nezaznamenaly žádný výrazný úspěch. Jedna raketa však vážně poškodila klíčové energetické zařízení v oblasti kolem ukrajinského hlavního města a 10 raket a čtyři drony zasáhly lokality v jihovýchodním městě Záporoží.

- Ukrajinské síly odrazily ruské útoky v blízkosti 11 sídel, informoval deník Kyiv Independent. Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil se ruské síly pokoušely postupovat u osad Novosadove, Jakovlivka, Berestove, Bachmut, Bachmutske, Opytne, Krasnohorivka, Nevelske, Pervomajske, Mariinka a Pobieda.

. Francie bude na svém území cvičit až 2 000 ukrajinských vojáků,
uvedl francouzský ministr pro ozbrojené síly v sobotním rozhovoru pro list Le Parisien. Sebastien Lecornu uvedl, že vojáci "budou na několik týdnů přijati do našich jednotek" a že Francie rovněž poskytne Ukrajině systémy protivzdušné obrany Crotale, aniž by upřesnil, kolik jich bude.

- Írán zopakoval, že odmítá obvinění, že dodal Rusku zbraně, "které mají být použity ve válce na Ukrajině", uvedlo jeho ministerstvo zahraničí. O tomto tématu mají v pondělí jednat ministři zahraničí EU na zasedání v Lucemburku. Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian ve svém prohlášení "zdůraznil, že Íránská islámská republika neposkytla a neposkytne žádné zbraně, které by byly použity ve válce na Ukrajině".

- Sklad pohonných hmot v ruské Belgorodské oblasti, která hraničí s Ukrajinou, začal hořet po sobotním ostřelování,
uvedl její gubernátor

- Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo přezbrojení běloruských letounů Su-25 na nosiče jaderných zbraní podle běloruského projektu Hajun.

- Dane Partridge, 34letý muž z Idaha, který bojoval jako dobrovolník na Ukrajině, zemřel v úterý na následky zranění, která utrpěl při ruském útoku v Luhansku, uvedla agentura AP.

1
Vytisknout
4106

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022