Izolacionisté mezi americkými republikány mohou vážně ohrozit pomoc USA Ukrajině

15. 10. 2022

čas čtení 6 minut

 
Malá, ale hlasitá menšina protrumpovských republikánů otevřeně zpochybňuje americkou podporu Ukrajině.

 

Ve Washingtonu i v Kyjevě se šíří obava, že hlasitá menšina izolacionistických republikánů MAGA by mohla narušit americkou podporu Ukrajině, pokud republikáni v nadcházejících volbách  v polovině volebního období získají Sněmovnu reprezentantů



Potože stranická politika v posledních letech stále více proniká do zahraniční politiky USA, volby v polovině příštího roku vyvolávají obavy, jak by mohly   ovlivnit americkou podporu Ukrajině v době, kdy  válka proti Rusku chýlí začíná vstupovat do zimního období, píše Amy Mackinnonová, reportérka pro národní bezpečnost a zpravodajské služby časopisu Foreign Policy a spolupracovnice Britských listů.


Všeobecně se předpokládá, že republikáni znovu ovládnou Sněmovnu reprezentantů, a budoucnost Senátu zůstává ve hvězdách. Ačkoli mezi republikány hlavního proudu existuje od začátku války silná podpora Kyjeva, republikánští stoupenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, stejně jako vlivní komentátoři na Fox News a v dalších částech pravice, začali zpochybňovat míru vojenské pomoci poskytované Washingtonem Ukrajině.

Rozhodnutí o dalším vyzbrojování Ukrajiny mapuje prohlubující se rozkol uvnitř Republikánské strany mezi jestřábími konzervativci z establishmentu, kteří se neostýchají zahraničních intervencí, a rostoucím sborem izolacionistů, kteří získali na významu během Trumpovy vlády.

"Existuje mnoho republikánů, kteří silně podporují Ukrajinu a chtějí, aby administrativa udělala více," řekl demokratický poslanec Adam Smith, předseda výboru pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů.

Mezi republikány, demokraty a Ukrajinci však se šíří obava, zda je hlasitá menšina nepřeválcuje. V květnu hlasovalo 57 republikánských členů Sněmovny reprezentantů a 11 republikánských senátorů proti balíku pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů, zatímco několik členů Sněmovní frakce svobody, která zastupuje některé z nejextrémnějších pravicových poslanců, se vyslovilo výslovně proti zasílání další pomoci Ukrajině. V srpnu se členové tohoto uskupení podíleli na návrhu zákona, který vyzýval, aby na Ukrajinu nebyly posílány žádné další federální prostředky, dokud nebude postavena zeď na hranici USA s Mexikem.

"Tyto hlasy, které věří v izolacionismus typu America First, dominují ve všech hlavních pravicových médiích," řekla Melinda Haringová, zástupkyně ředitele Euroasijského centra Atlantické rady. "Jsou nejhlučnější a nejhlasitější a dostává se jim největší pozornosti."

Od 24. února, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, vysoce vlivní moderátoři Fox News - jako například Tucker Carlson - líčí válku jako selhání Bidenovy administrativy, snahu pomstít se Rusku za vměšování do prezidentských voleb v roce 2016. Carlson někdy opakuje ruskou propagandu o válce.

Jiní konzervativní komentátoři bagatelizují  vliv, který Carlson a další mají na širší republikánskou stranu. "Kdykoli citujete (poslance) Matta Gaetze a Tuckera Carlsona, zní to, jako by za tím byla nějaká agenda," řekla Danielle Pletka, vedoucí pracovnice pro zahraniční politiku a obranu v American Enterprise Institute. Pletka poznamenala, že vysoce postavení republikáni napříč Sněmovnou reprezentantů a Senátem povzbuzovali administrativu k poskytnutí větší pomoci Ukrajině.

"Myslím, že se hodně přehání, pokud jde o vliv komentátorů Fox News," řekl jeden z republikánských kongresových poradců, který si přál zůstat v anonymitě. Poradce poznamenal, že obavy republikánů ohledně vojenské pomoci se z velké části soustředily na byrokratické boje o rozpočtové prostředky a snahu dostat rychleji těžké zbraně do rukou ukrajinské armády. V projevu na půdě Senátu koncem září vyzval vůdce republikánské menšiny senátor Mitch McConnell Bidenovu administrativu k rychlejšímu postupu při dodávkách zbraní na Ukrajinu.

"Další váhání ohledně poskytnutí peněz Ukrajině nesouvisí ani tak se samotnou Ukrajinou, ale s tím, že Bidenova administrativa neprovádí řádný dohled a odpovědnost za velmi velké částky peněz poskytované zahraničnímu partnerovi," dodal poradce.

Jiní shledali v kritice od republikánů ohledně způsobu, jakým Bidenova administrativa nakládá s vojenskou pomocí Ukrajině, jen málo podstatného. "Republikánská kritika Bidenovy administrativy je v otázce Ukrajiny nesmysl. A to říkám jako celoživotní republikán a odborník na Ukrajinu," řekla Haringová.

Ukázalo se však, že názory z okraje strany jsou v posledních letech schopny přejít do hlavního proudu, o čemž svědčí sjednocení strany kolem tvrzení, že prezidentské volby v roce 2020 byly zfalšované. Většina republikánských kandidátů, kteří se budou ucházet o úřad letos  v listopadu, zpochybňuje nebo odmítá výsledek prezidentských voleb.

"Tato malá skupina rozhodně ukázala, že má neúměrný vliv na směr, jakým směrem se vydává [šéf republikánské  menšiny ve Sněmovně reprezentantů)] Kevin McCarthy," řekl Smith.

Průzkumy veřejného mínění již ukazují šířící se  únavu republikánských voličů z americké podpory Ukrajiny, což by mohlo na poslance dolehnout. V pondělí zveřejněný průzkum společnosti Morning Consult ukázal, že pouze 32 % republikánů věří, že Spojené státy mají povinnost chránit a bránit Ukrajinu před Ruskem, zatímco mezi demokraty je to 58 %. "Myslím, že je povinností mainstreamových republikánů, aby vyšli z Washingtonu a New Yorku a začali mluvit s Američany," řekl Haring. "Musíme si počínat lépe a musíme vysvětlit, proč je podpora Ukrajiny v národním zájmu USA."

Podle údajů Kielského institutu pro světovou ekonomiku (Kiel Institute for the World Economy's Support Tracker) poskytl Washington Ukrajině od ledna do října vojenskou pomoc ve výši 26,8 miliardy dolarů, což je několikanásobně více než druhý největší dárce, Velká Británie.

Jakékoli snížení americké vojenské pomoci Kyjevu by mohlo Ukrajině zasadit existenční ránu.

"Lidé na Ukrajině věří, že podpora Ukrajiny je oboustrannou záležitostí," řekla Olena Tregubová, generální tajemnice NAKO, nezávislé protikorupční komise pro obranu na Ukrajině.

"Přesto zde na Ukrajině samozřejmě dochází k silné reakci [na] některá prohlášení Donalda Trumpa nebo Tuckera Carlsona. Pro Ukrajince jsou to opravdu šokující výroky a jsou zmateni, jak ruská propaganda pronikla do americké Republikánské strany v takové míře," dodala.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4174

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022