Ruské údery nedokázaly vyřadit z provozu ukrajinskou energetickou infrastrukturu

15. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Drony a rakety zasáhly Kyjevskou oblast a Záporoží, avšak ukrajinské síly dosáhly úspěchů v okolí Chersonu

Rusko se nadále pokouší zasáhnout ukrajinskou energetickou infrastrukturu, ale zdá se, že síly Vladimira Putina nezaznamenaly žádný výrazný úspěch.

Jedna raketa vážně poškodila klíčové energetické zařízení v oblasti kolem ukrajinského hlavního města a 10 raket a čtyři drony zasáhly lokality v jihovýchodním městě Záporoží.

V Kyjevě docházelo k občasným výpadkům dodávek elektřiny, ale požáry založené v Záporoží a následné poškození elektrických rozvoden podle všeho dodávky ve městě neovlivnily.

Poznatky z terénu naznačují, že řada raket odpálených na Záporoží byla velmi chybná a poškodila pouze automobily a rozbila okna obytných domů, nikoliv vyřadila z provozu kritickou infrastrukturu.





Rusko se snaží zničit ukrajinský energetický systém v době, kdy se rychle blíží zima, což v minulých dnech přimělo ukrajinskou vládu k výzvám k celonárodnímu úsilí o úspory energie.

Ruské síly jsou však i nadále v defenzivě na frontové linii, přičemž ukrajinské síly pokračují v obraně ve strategicky důležité Chersonské oblasti.

Severně a východně od Chersonu zabilo ruské ostřelování v Dněpropetrovské oblasti dva civilisty, jak uvedl místní gubernátor Valentyn Rezničenko.

Aktuální informace britského obranného zpravodajství v sobotu naznačily, že Putinova "částečná mobilizace" ruských záložníků pravděpodobně nezvrátí vývoj situace.

Bulletin britského ministerstva uvádí, že noví vojáci jsou špatně vybaveni a bmusejí si sami z vlastních peněz kupovat neprůstřelnou vestu, včetně vesty 6B45, která má být součástí uniformy.

Bylo naznačeno, že součástí příčin poměrně slabých výsledků ruské armády v prvních sedmi měsících války je korupce.

"Endemická korupce a špatná logistika zůstávají jednou ze základních příčin špatného výkonu ruské armády na Ukrajině."
 
"Do Běloruska dorazily první konvoje ruských vojáků z regionální skupiny sil," uvedlo ministerstvo a dodalo, že jejich úkolem je "výhradně posílit ochranu a obranu hranic".

Mezitím v ruské Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou podle místního gubernátora hoří ropný sklad, který byl v sobotu ostřelován.

"Zase nás bombardují. Jeden z granátů zasáhl ropný sklad v Belgorodské oblasti," uvedl regionální gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Gladkov uvedl, že záchranné služby jsou již na místě, a dodal, že "nehrozí" žádné riziko rozšíření požáru, když zveřejnil fotografii, na níž jsou vidět plameny a chuchvalce černého dýmu stoupající nad budovou.

Státní tisková agentura Tass citovala zdroj ze záchranných služeb, který uvedl, že hořící sklad se nachází v obci Razumnoje-71 nedaleko města Belgorod.

Tato oblast se pravidelně stává terčem útoků ze strany Ukrajiny. Ve čtvrtek byl v regionu zničen také muniční sklad. Začátkem týdne ukrajinské údery vyřadily z provozu elektřinu ve městě Šebekino ve stejné oblasti. Při útoku zemřela 74letá žena a několik dalších osob bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
3951

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022