Británie: Trussová vyhodila svého ministra financí a myslí, že se tím zachrání

14. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Liz Trussová v pátek vyhodila svého ministra financí Kwasi Kwartenga. Snaží se tak  obnovit svou politickou autoritu předtím, než  v pátek odpoledne oznámí zrušení svěho katastrofálního státního rozpočtu.

Trussová a Kwarteng dne 23. září zveřejnili státní rozpočet, který podle jejich tupého ideologického přesvědčení měl vyvolat v Británii hospodářský růst. Ten chtěli vyvolat snížením podnikatelských daní a daní pro superbohaté. Rozpočet nebyl vůbec rozpracovaný a neobsahoval informace, jak Trussová hodlá   dramatické snížení daní uhradit, vedlo by ke katastrofální zadluženosti Británie. Tím Trussová a Kwarteng vyvolali paniku na kapitálových trzích. Tu se pak snažili ignorovat a přidržovat se své ultrapravicové ideologie navzdory všemu.

Trussová je ve funkci něco přes měsíc. Pokud ji vyrazí, stane se historicky premiérem s rekordně nejkratším funkčním období.
 
George Monbiot vysvětluje v tomto videu, že se jim podařilo přesvědčivě dokázat, jak ultrapravice zničí ekonomiku země: 



 

Kwarteng byl dosud nejbližším politickým spojencem Trussové  a spoluarchitektem jejího plánu "růstu". , setká na krizových jednáních v Downing Street poté, co se přes noc vrátil ze zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve Washingtonu.

Zdroje v britské vládě informují, že Kwarteng a Turssová nyní  mají rozdílné názory na to, jak daleko by vláda měla zajít při rušení klíčových prvků svého rozpočtu, , aby uklidnila trhy i  znepokojené konzervativní poslance.

Uvedli, že Kwarteng prosazoval úplné zrušení snižování daní a dokonce zvýšení podnikatelské daně ze současných 19 % na  25 %, avšak Trussová prý chce jen částečný ústupek.

Jeden ze zasvěcených pracovníků ministerstva financí uvedl, že Kwarteng byl po celou dobu "více připraven k obratu" než Trussová, přestože  na něj do značné míry Trussová nyní svaluje vina za tuto politiku.

Pozice samotné premiérky je  ohrožena, neboť konzwervativní poslanci aktivně osnují její pád uprostřed chaosu. Právě proto zřejmě Trussová dospěla k závěru, že vyhazov ministra financí  je pro její politické přežití nezbytný.

Je však nepravděpodobné, že by tento krok uklidnil rozzlobené konzervativní poslance, z nichž jeden řekl televizi Sky News: "Představa, že premiérka může jen tak obětovat svého ministra financí  a ve své funkci pokračovatl, je mylná. Tohle je její vize. Podepsala se pod kjejí všechny podrobnosti a obhajovala to".


Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4832

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022