Ruský patriarcha Kirill na podporu Putinovy války čerpá z radikálního islamismu

14. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Na podporu Putinovy ​​agrese na Ukrajině moskevský patriarcha Kirill stále více čerpá z myšlenek, které převzal z radikálního islamismu a sovětské minulosti a porušuje základní principy pravoslavného křesťanství, píše teolog Sergej Šumilo.

Šéf Mezinárodního institutu athénského dědictví tvrdí, že Kirill přijal to, co lze popsat pouze jako heretický postoj.

Ruský duchovní záměrně vytrhl z kontextu biblické citáty, překroutil jejich význam a nyní tvrdí, že ruští vojáci, kteří zemřou na Ukrajině, budou zbaveni všech svých hříchů a že Putinova mobilizace je ekvivalentem "dobrovolné smírné oběti Ježíše Krista za spásu lidstva".

Taková tvrzení jsou zcela v rozporu s pravoslavím a křesťanstvím a jejich původ je třeba hledat nejen v sovětské minulosti, ale v některých představách nalezených v radikálním islamismu. A to je náboženství, u nějž se už dlouho zdálo, že je k němu Kirill přitahován.

Kirill následuje Putina a tvrdí, že pravoslaví má blíže k islámu než k římskému katolicismu, protože oba oslavují sílu, mluví o zvláštním "světě" soustředěném kolem jeho stoupenců a jsou proti západním mocnostem.

Nejoddanější stoupenec Putina tak ve skutečnosti podkopává postavení vůdce Kremlu a ruský vliv ve světě účinněji, než téměř kdokoli jiný v současnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4555

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022