Výbuch, záblesk plamenů a pak výkřiky: na Kyjev útočí bezpilotní letouny kamikadze

18. 10. 2022

čas čtení 7 minut
 
Nerozlišující útoky Ruska na hlavní město Ukrajiny zasévají hrůzu mezi civilní obyvatelstvo


Letělo to jako drak poháněný zádumčivým větrem. Pro nezkušené oko neškodné. Svižný, malý trojúhelník na obloze. Pak se ozval hluk. Zpočátku podobný mopedu, ale čím dál víc připomínal hluk  motorky, jak se dron kamikadze přibližoval na dohled, píše z Kyjeva Daniel Boffey.

Byl to jeden z přibližně 28 dronů, které byly v pondělí ráno vypuštěny na cíle v okolí kyjevského hlavního nádraží a na dalších místech ukrajinského hlavního města; někteří lidé při pohledu na něj utíkali a rozprchli se hledat úkryt, když se tmavě šedý trojúhelník vznášel nad výškovými domy na bleděmodré obloze bez mráčku.

Kvůli Rusku spí moje dcera znovu v podzemním parkovišti během raketových útoků a útoků bezpilotních letadel



 
Jiní stáli a zírali vzhůru. Zůstali stát na místě, i když se hrozivý obrys letounu Šahed-136 íránské výroby, ne nepodobného miniaturní stíhačce, stával stále zřetelnějším.

Když se dron vznášel přímo nad nimi a otáčel se sem a tam, ovládl je jistý pocit fatalismu. Surrealistický, ale okouzlující klid. Pak kouzlo přerušili zachmuření vojáci a ozbrojení policisté, kteří marně pálili ze svých AK-47 jeho směrem, rat-a-tat-tat, stejně jako o něco těžší zvuky systémů protivzdušné obrany. Někteří si v důsledku této palby poprvé uvědomili smrtelné nebezpečí.

Všem se honila hlavou otázka, na kterou stranu se to teď otočí. Kam to míří? Pak se dron zaměřil na svůj cíl. Kam mířil? Otočil se ve vzduchu, křídlo naklonil doprava - a letěl dolů. Teď rychleji, ne jako drak, ale jako vlaštovka. Pět vteřin, ne víc, a hukot exploze, výbuch plamenů, výkřiky těch, kteří byli blíž jeho cíli. Z nešťastného místa se valil tmavě šedý dým. Úleva pro jedny znamenala hrůzu pro druhé.

Byl to pátý úspěšný útok v pondělí ráno na ukrajinské hlavní město, načasovaný na 8.21 hodin.

První zasáhl budovu blíže kyjevskému hlavnímu nádraží, sotva 200 metrů od jeho velkolepého hlavního vchodu, v 6.37 ráno, když se nad obzorem města objevilo růžové ranní slunce a osvětlilo obytný blok v plamenech.

Poté opět následovala další výstražná dávka ze samopalu a v 6.45 hodin se ozvalo kruté zapraskání exploze. A v 6.59 hodin se ozval další výbuch, při kterém se rozbušilo srdce. Z kyjevských ulic se rozlehl obrovský řev požárů. A další úder v 7.30 ráno. Lidem v okolí nádraží se zdálo, že je to neustálé. Minuty mezi výbuchy se ztrácely.

Ti, kteří procházeli nádražím, utíkali do podchodů mezi nástupišti. Tam dole se rodiče snažili rozptýlit batolata čímkoli, co měli po ruce: autíčkem, kamínkem. Podívejte se na tohle a nemyslete na nic jiného. Páry se objímaly. Modlili se. Stará žena, které pomohli posadit se na betonové schody, se nekontrolovatelně třásla. Venku zavládla panika. Muži překonávali zábradlí na chodníku, ženy chytaly děti a tašky, vzduch naplnil žíravý kouř. Na jednom místě svědci uvedli, že slyšeli volání o pomoc.

Devětapadesátiletá žena, místními nazývaná Taťána, a mladý pár, Bohdan a Viktorie, 34 let, kteří byli v šestém měsíci těhotenství se svým prvním dítětem, zahynuli, když se patra jejich bytového domu zřítila jedno na druhé. V bytech údajně zemřel i čtvrtý člověk, muž. Tři lidé byli hospitalizováni, dva z nich byli údajně záchranáři.

Halyna Stefanová, která žila se svou 65letou matkou o dvě patra níže než zesnulý mladý pár, vyprávěla, jak se zdi kolem jejich vlastního bytu rozpadly.

"Vyletělo mi okno v ložnici, vyletělo okno v kuchyni a zřítily se zdi," řekla Stefanová, psycholožka v důchodu. "Kouř byl tak silný a hustý, že jsme pět minut nic neviděly a byli jsme úplně dezorientované. Bylo to jako těžká mlha, s maminkou jsme se v tom kouři začaly dusit."

Stefanové a její matce se podařilo uniknout nouzovým východem poté, co zjistily, že vstupní dveře jsou zablokovány troskami. "Když jsem procházela kolem záchranářů, viděla jsem a bylo mi řečeno, že záchranáři už vytáhli tělo našeho 59letého souseda ze čtvrtého patra," řekla. "Tělo už bylo zabalené v černém igelitovém pytli."

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko řekl hloučku médií před zničenými byty, že počet obětí mohl být mnohem vyšší. "V Kyjevě došlo k pěti výbuchům," řekl. "Zbytek bezpilotních letounů sestřelila naše armáda."

Starosta uvedl, že cílem byly zřejmě rozvodny elektřiny, ale obětí se stali civilisté.

"Rusové chtěj, aby  město Kyjev bylo bez tepla, bez vytápění. Bez elektřiny," řekl. "Chtějí v Kyjevě vyvolat humanitární katastrofu."

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra a spojenec prezidenta Volodymyra Zelenského, pózoval s ozbrojenými policisty a rozbitým pláštěm dronu, který byl podle něj ráno sestřelen.

"Nyní můžete vidět, jak dokážeme sestřelit drony Šahed," řekl na videu zveřejněném na Telegramu. "Pokud uslyšíte hluk dronů a máte vlastní zbraň, dokonce i loveckou pušku, můžete a musíte střílet."

Tato slova pravděpodobně mnohým neposkytla příliš velkou útěchu. Údery, druhý masový útok bezpilotních letounů za posledních čtrnáct dní na Kyjev, byly v menším měřítku napodobovány po celé Ukrajině. V Sumách, regionu na východě země, došlo ke třem obětem na životech. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že provedlo "masivní" útok na vojenské cíle a energetickou infrastrukturu s použitím vysoce přesných zbraní.

Pro některé bude použití bezpilotních letounů namísto řízených střel při posledních útocích nadějí, že Rusku docházejí jeho nejsilnější zbraně. Zelenskij ve zprávě na sociálních sítích hovořil pouze o svém zármutku nad nejnovějšími krutými ztrátami na životech. "Celou noc a celé ráno nepřítel terorizuje civilní obyvatelstvo," napsal. "Nepřítel může útočit na naše města, ale nedokáže nás zlomit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
4638

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2022