Ruská agrese na Ukrajině: Rusko evakuuje občany z Chersonu

19. 10. 2022

čas čtení 7 minut
-  Putin zavádí na anektovaných územích na Ukrajině stanné právo

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že podepsal dekret o zavedení stanného práva ve čtyřech ukrajinských regionech "anektovaných" Ruskem, informuje ruská státní tisková agentura Tass.
Putin rovněž oznámil, že Ruskem dosazeným představitelům okupovaných regionů budou uděleny mimořádné bezpečnostní pravomoci.

Max Seddon z Financial Times píše, že Putinovo oznámení je jasnou reakcí na nedávné vojenské neúspěchy Ruska, které postupuje v ukrajinské protiofenzívě.  Prezident Vladimir Putin ve svém projevu před ruskou bezpečnostní radou vydal dekret omezující pohyb do osmi regionů sousedících s Ukrajinou a z nich.

Opatření se vztahují na jižní oblasti Krasnodar, Belgorod, Brjansk, Voroněž, Kursk a Rostov, které se nacházejí v blízkosti Ukrajiny, a na území Krymu a Sevastopolu, které Rusko v roce 2014 Ukrajině odebralo.

Nařídil také zřídit novou koordinační radu při premiérovi Michailu Mišustinovi, která má zvýšit součinnost mezi různými vládními agenturami při řešení bojů na Ukrajině.

- Ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu jsou válečnými zločiny, konstatuje šéfka EU

Ruské údery na kritickou energetickou infrastrukturu na Ukrajině jsou "čirým terorem", který se rovná válečným zločinům, uvedla šéfka Evropské komise.

V projevu k zákonodárcům v Evropském parlamentu to ve středu  ráno řekla Ursula von der Leyenová:

Včera jsme byli opět svědky cílených útoků Ruska na civilní infrastrukturu. Znamená to další kapitolu v již tak velmi kruté válce. Mezinárodní řád je zcela jasný. Jedná se o válečné zločiny.

Cílené útoky na civilní infrastrukturu s jasným cílem odříznout muže, ženy, děti od vody, elektřiny a topení s přicházející zimou, to jsou činy čistého teroru a musíme to tak nazvat.

 

 


- Spojené státy podniknou "praktické, agresivní" kroky, aby podkopaly íránský prodej bezpilotních letounů a raket Rusku, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel na každodenním tiskovém brífinku. Spojenectví mezi Ruskem a Íránem označil za "hlubokou hrozbu".

. Volodymyr Zelenskij vyzval své vojáky, aby zajímali další zajatce několik hodin poté, co Ukrajina a Rusko uskutečnily jednu z největších výměn zajatců, při níž si vyměnily 218 vězňů.

-  Několik měst na Ukrajině zasáhla nová vlna výbuchů, jejichž terčem se stala mimo jiné energetická zařízení. Zelenskij prohlásil, že od 10. října ruské údery "zničily" třetinu elektráren, což způsobilo celostátní výpadky elektřiny.

- Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele, aby se snažili šetřit elektrickou energií.
Domácnostem doporučil, aby si udělaly zásoby pitné vody, protože údery ovlivnily také zásobování města vodou.

Dva lidé byli zabiti a další zraněni po útoku na energetické zařízení ve městě. Kyjevská prokuratura oznámila, že zahájila vyšetřování možného "porušení zákonů a válečných zvyklostí".

- Západní představitelé sdíleli obavy, že Írán může svou pomoc Rusku rozšířit kromě dodávek stovek bezpilotních letounů i na sofistikovanější rakety země-země.

- Ruský prezident Vladimir Putin nemá v plánu ukončit vojenskou mobilizaci v Rusku, protože cíl 300 000 vojáků zatím nebyl dosažen. Zatímco některé regiony včetně hlavního města proces ukončily, jiné mají před sebou ještě "dlouhou cestu".

- Ukrajina obdržela od Evropské unie finanční pomoc ve výši 2 miliard eur, což je první část z balíku podpory ve výši 5 miliard eur. Pomoc bude použita na "pokrytí naléhavých rozpočtových výdajů, zejména pro sociální a humanitární sféru", uvedl premiér Denys Šmyhal.

  - Těla pěti dětí byla exhumována ve městě Lyman, které bylo donedávna obsazeno ruskými silami.
Tři dívky a dva chlapci - všichni zemřeli na následky zranění střepinami - byli ve věku od jednoho do 14 let.

-  Ukrajinský ministr zahraničí oznámil, že předloží Zelenskému návrh na přerušení diplomatických styků s Íránem,
když vyzval ministry zahraničí EU, aby na Írán uvalili sankce za to, že pomáhá Rusku "provádět teror proti Ukrajincům".

- Komise OSN zjistila, že ruské síly jsou zodpovědné za "drtivou většinu" případů porušování lidských práv na začátku války na Ukrajině.

Vojáci nevybíravě ostřelovali oblasti, které se snažili dobýt, a útočili na prchající civilisty, což lze považovat za válečné zločiny, uvedla Nezávislá mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu.

Její zpráva se zabývala událostmi ve čtyřech severních provinciích Kyjev, Černihiv, Charkov a Sumy od ruské invaze 24. února do března.

V tomto období se ukrajinské jednotky dopouštěly také porušování lidských práv, včetně případů, kdy byli zastřeleni, mučeni nebo zraněni lidé, kteří byli mimo hru.

"Ruské ozbrojené síly jsou zodpovědné za naprostou většinu zjištěných porušení lidských práv, včetně válečných zločinů. V některých případech se porušení mezinárodního humanitárního práva dopustily také ukrajinské síly, včetně dvou incidentů, které lze kvalifikovat jako válečné zločiny," shrnula rada OSN pro lidská práva.

- Německý ministr vnitra propustil šéfa kybernetické bezpečnosti země v důsledku obvinění, že zavíral oči před firmou s vazbami na ruské bezpečnostní kruhy.
Arne Schönbohm, prezident německého Spolkového úřadu pro informační bezpečnost, byl s okamžitou platností propuštěn ze své funkce.

- Při útocích řízených Putinem bylo poškozeno více než 400 infrastrukturních cílů na Ukrajině. Od 10. října ruské údery zasáhly 408 cílů - z toho 45 energetických stanic a více než 180 civilních budov.

- Počet obětí havárie vojenského letadla v ruském městě Jejsk vzrostl na 15, včetně tří dětí. Bombardér SU-34 narazil v pondělí večer do devítipatrové obytné budovy, přičemž ruský vyšetřovací výbor označil srážku za "technickou závadu".

- NATO dodá v příštích týdnech na Ukrajinu systémy protivzdušné obrany, které mají zemi pomoci bránit se proti útokům ruských dronů.

"Nejdůležitější věcí, kterou můžeme udělat, je splnit to, co spojenci slíbili, posílit a dodat ještě více systémů protivzdušné obrany," řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
4624

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2022