V Británii ve středu pokračovala neuvěřitelná fraška nevolené vlády Liz Trussové

20. 10. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut
První věta hlavních zpráv BBC ve středu ve 22 hodin večer:

Je tohle vláda uprostřed své spirály smrti?

Poté, co nedávno nevolená premiérka Liz Trussová byla nucena vyhodit z funkce svého ministra financí Kwasiho Kwartenga, s nímž zpunktovala zbrklý státní rozpočet rozsáhlých nefinancovaných daňových škrtů především pro bohaté, což vedlo k destabilizaci britské ekonomiky a zatížilo miliony držitelů hypoték zvýšenými měsíčními platbami v důsledku nárůstu úrokových měr, přišla ve středu večer Trussová i o svou ministryni vnitra, neuvěřitelnou fašistku jménem Suella Braverman. Tato osoba se před několika dny vyjádřila, že "jejím snem" je vidět uprchlíky, žádající v Británi o azyl před válkou a pronásledováním, deportované letecky do africké Rwandy.

Britská komerční televize ITV:

Dobrý večer. Co se to proboha děje v Konzervativní straně, se velmi pravděpodobně ptáte.  I při tom nejvelkomyslnějším hodnocení vypadá dnes večer britská vláda jako naprostý chaos. Události dnešního dopoledne i odpoledne už připadají, jako by se odehrály před desetiletími. Premiérka udělala během parlamentních interpelací další obrat o 180 stupňů, když potvrdila, že důchody budou zvýšeny podle inflace. Pak byl suspendován její poradce za to, že něco prozradil, a pak byla donucena odstoupit ministryně vnitra Suella Braverman za to, co se mnoha lidem jevilo jako minimální porušení bezpečnostních procedur. Ale jak se začalo dnes večer stmívat, poslanci byli donuceni hlasovat, jak nám bylo všem řečeno, o důvěře vládě, v otázce frakování. Proč byla otázka frakování náhle hlasováním o důvěře vládě? Nikdo nevěděl. A všechno zkolabovalo v naprostý chaos. Přicházely zprávy, že konzervativní poslanci jsou fyzicky nuceni vstoupit do hlasovací lobby, náměstek činitele pro stranickou disciplínu i jeho šéf rezignovali. Toho prvního bylo vidět, jak odchází a vykřikuje, že na to už s.re. Těsně před začátkem našich zpráv jsme se dověděli, že oba oficielně zrušili své odstoupení. Ale to, co je jisté, je, že nikdo z nás tady v redakci jsme nikdy v životě nic takového nezažili.




 
Bravermanová také chtěla drasticky snížit počet víz pro zahraniční studenty   a očekávalo se, že již ve čtvrtek oznámí řadu imigračních opatření. Zamýšlela také omezit možnost absolventů britských univerzit pracovat v Británii po ukočení studia.

Mezi Bravermanovou a Trussovou došlo zřejmě ohledně posedlosti Bravermannové omezováním imigrace ke konfliktu, protože Trussová naopak chce dostat do Británie více imigrantů k posílení ekonomiky. Bravermannová také připravovala drastické zákony kriminalizující veřejné protesty, o nichž píše George Monbiot ZDE.

Vyhozena z funkce byla Bravermanová na základě technické drobnosti - omylem přeposlala vládní dokument jednomu konzervativnímu poslanci, který měl být zveřejněn až ve čtvrtek. Porušila tím parlamentní předpisy a na základě této záminky byla donucena rezignovat.

Bravermannová byla historicky zřejmě nejkratší dobu ministryní vnitra, pouhých 43 dní:



Guardian o Bravermanové mj. napsal:

Kariéra Suelly Bravermanové, která byla nejkratší dobu ministryní vnitra od roku 1834, se vyznačovala řadou obskurních a barvitých výlevů, které vyvolávaly rozpaky jak na úřadě premiérky, tak u jejích kolegů ve vládě.

Tato poslankyně za Fareham v úterý svým posledním parlamentním projevem ve funkci vyvolala posměch, když se pokusila obvinit čtenáře Guardianu a konzumenty tofu z protestů ekologické organizace Just Stop Oil.

Za smíchu opozičních poslanců prohlásila: "Jsou to labouristé, jsou to liberální demokraté, je to koalice chaosu, jsou to ti wokerati, kteří čtou Guardian a jedí tofu, troufám si říct, že je to koalice proti hospodářskému růstu, které musíme poděkovat za rozvrat, který dnes vidíme na našich silnicích."

* * *

Mezitím však byla Dolní sněmovna ve středu večer svědkem neuvěřitelných scén. Labouristická strana navrhla hlasování o zákazu frakování v Británii (Konzervativní strana má zákaz frakování ve svém volebním programu, ale rozhodla se ho porušit). Parlamentní činitelé konzervativního poslaneckého klubu pro poslaneckou disciplínu vyhrožovali konzervativním poslancům, že toto středeční hlasování o zákazu frakování bude hlasováním o důvěře vládě Liz Trussové a ten poslanec, který nebude hlasovat proti zákazu frakování, bude ze strany vyloučen. Celá řada konzervativních poslanců je proti frakování a tímto neuvěřitelně brutálním přístupem byla rozezlena. Jeden si stěžoval, že nemůže hlasovat proti frakování, protože by byl vyloučen ze strany a jeho dopis vedení strany, požadující rezignaci Liz Trussové, by tak pozbyl platnost.

Aby zmatek byl ještě větší, těsně před hlasováním se dostavil do Dolní sněmovny ministr a oznámil, že hlasování o zákazu frakování není vlastně už považováno za hlasování o důvěře vládě. To údajně vedlo k protestní rezignaci hlavní parlamentní činitelky pro hlasovací disciplínu konzervativních poslanců, i jeho zástupce,  kteří předtím poslance přesvědčovali, že půjde o důležité hlasování o důvěře vládě. (Aktualizace: Downing Street pozdě večer ve středu tvrdí, že to bylo jen krátkodobé emocionální rozhodnutí a že rezignaci vzali zpět.)

Vláda oznámila, že hlasování o frakování už není hlasováním o důvěře vládě - v důsledku očekávaného rozsahu rebelie konzervativních poslanců. Trussová by si nemohla dovolit je ze strany vyloučit. Už není jasné, jakou má nad svou stranou autoritu. Pozoruhodné, Ano (zívnutí)  - další obrat o 180 stupňů.


Nyní rezignovala hlavní činitelka pro vnitrostranickou disciplínu konzervativců. Vláda Trussové se rozpadá. Tohle je opravdu nebezpečné: máme tu vládní chásku, která se pere jak krysy v pytli - zatímco lidé po celé zemi trpí neuvěřitelnými ekonomickými problémy.

Mnozí poslanci a ministři se tuto změnu však nedověděli a v neuvěřitelných scénách fyzicky nutili své konzervativní kolegy, aby hlasovali pro vládu:

Poslanec Chris Bryant sděluje, že viděl, jak byli poslanci "fyzicky nuceni" a zastrašování, aby hlasovali pro vládu a požaduje vyšetřování toho, co se dělo. Je to proti kodexu chování poslanců:
Nikdy jsem neviděl takovéto scény u vchodu do hlasovací lobby. Konzervativci spolu otevřeně bojují. Strkají do sebe a Rees-Mogg na své kolegy křičí. Činitelé odpovědní za poslaneckou disciplínu konzervativců na ně řvou. Dva z nich tahají poslance fyzicky do lobby. Šokující.


Právě jsem viděl, jak konzervativní činitelé pro stranickou disciplínu fyzicky tlačí plačící poslankyni do jejich hlasovací lobby ohledně frakování. Tohle toxické chování by si nikdo nedokázal vymyslet, je odporné vidět, jako konzervativci pracují, jestliže takhle zacházejí se svými poslanci, chudák celá země.

Předtím byla Liz Trussová nucena suspendovat svého tiskového tajemníka Jasona Steina, protože si na něj stěžoval bývalý konzervativní ministr financí Sajid Javid za to, že Stein řekl listu Sunday TImes, že je Javid "nekompetentní jak hovno".

Inflace v Británii nyní dosáhla dvojciferných čísel, 10,9 procenta. Nejvíce stoupla cena potravin, téměř o 15 procent. Ještě včera sdělil veřejnosti nový ministr financí Trussové Jeremy Hunt, že vláda Trussové letos nezvýší starobní důchody podle míry inflace (tento příslib je v konzervativním volebním programu), dnes však Trussová udělala další obrat o 180 stupňů a řekla, že starobní důchody nakonec podle míry inflace zvýšeny budou.

Otázka je, zda si to v nadcházejících hodinách Trussová zase nerozmyslí.

Konzervativní poslanci zřejmě nyní houfně posílají oficiální dopisy vedení Konzervativní strany, požadující odvolání Trussové z premiérské funkce. Potíž je, že Konzervativní strana je v nynějším neuvěřitelném chaosu naprosto rozhádaná a neshodne se na žádném náhradním kandidátu, ani nemá způsob, jak Trussovou odvolat. Bojí se předčasných voleb jak čert kříže, protože by v současné situaci zřejmě téměř úplně zmizela z britské politiky.

Konzervativní poslanec Charles Walker je naprosto zhnusen a zdrcen chováním své strany:

Charles Walker: Upřímně řečeno: celá tahle záležitost je neodpustitelná. Je to zoufalý obraz Konzervativní strany na všech úrovních. A ukazuje to dnešní vládu v opravdu špatném světle.

Reportérka: Myslíte si, že se z toho Konzervativní strana někdy zotaví?

Charles Walker: Myslím si, že ne. Musím ale říct, že ten názor mám už čtrnáct dní. Tohle je absolutní hnus. A já jsem byl konzervativním poslancem sedmnáct let, nikdy jsem nebyl v ministerské funkci, dělal jsem svou práci, choval jsem se - po většinu času - loajálně. Je to hnus a je to ostuda. Je to opravdu děsné. Opravdu zuřím. A víte, já bych tohle neměl říkat, ale já doufám, že všichni ti lidi, kteří instalovali Liz Trussovou do premiérského úřadu, já doufám, že jim to za to stálo. Že to stálo za to, že dostali ministerské funkce, že zasedli ve vládě. Protože ta škoda, kterou udělali naší straně, je neuvěřitelná. Mám už toho opravdu dost. Mám opravdu plné zuby lidí bez talentu, kteří zaškrtli to správné políčko, ne proto, že je to v zájmu národa, ale protože to bylo v jejich osobním zájmu dostat se do ministerské funkce. A já vím, že mluvím za stovky řadových poslanců, kteří teď mají strach o své voliče, ale také teď už strach i o svou osobní situaci, protože není nic tak bývalého jako bývalý poslanec. A mnoho mých kolegů má strach, stejně tak jako mnoho jejich voličů, jak uhradí své platby za hypotéku, jestliže to všechno teď brzy skončí.


Jak se na to asi dívají lidi? Jsme uprostřed krize nákladl na živobytí a domácnosti po celé zemi mají strach, jak uhradí své účty. Vláda ale uvízla uprostřed psychodramatu.


A závěrem: Uprostřed zvýšených emocí řekl moderátor Channel 4 News Krishnan Guru-Murthy o ultrapravicovém brexitérském poslanci Stevu Bakerovi, poté, co ho právě interviewoval, "To je ale kunda." Naštěstí už mimo obraz a zvuk. Nicméně záběr na sociálních sítích má miliony zhlédnutí. Guru-Murthy se na síti omluvil:


Guru-Murthy: Po robustním interview s poslancem Stevem Bakerem jsem použil v nestřeženém okamžiku mimo vysílání velmi nezdvořilé slovo. I když vysíláno nebylo, bylo to pod úrovní, jakou si dávám a hluboce se omlouvám. Spojil jsem se se Stevem Bakerem a omluvil jsem se mu.


Poslanec Steve Baker požaduje, aby byl Krishnan Guru-Murthy z televize vyhozen.


1
Vytisknout
4612

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2022