Rusko: K rozkolu v elitách nedojde

19. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Někteří členové ruské opozice a mnozí analytici na Západě se snažili objevit rozkol mezi ruskými elitami kvůli Ukrajině, který by se mohl stát základem pro zpochybnění politiky Vladimira Putina nebo dokonce jeho vládnutí, zdůrazňuje Vladimir Gelman.

Ale taková pozornost, i když je možná pochopitelná vzhledem k impotenci opozice, je přinejmenším prozatím nemístná, protože není důvod očekávat v dohledné době rozkol mezi ruskými elitami.

Ne všechny autokracie jsou stejné pouze ty, které mají nějakou formu kolektivního vedení, nabízejí šanci na vznik stabilní opozice uvnitř elity. Ale takové kolektivní vedení není typické pro postsovětské autoritářské režimy, včetně ruského.

V dnešním Rusku neexistují žádné mechanismy pro kolektivní rozhodování na úrovni vedení země a setkání s nejvyššími představiteli vypadají spíše jako demonstrace jejich souhlasu s rozhodnutími přijatými jednostranně hlavou státu, než jakýkoli druh rozhodovací agentury.

Vzhledem k tomuto uspořádání nyní mechanismy řízení Ruska připomínají sluneční soustavu, kde jednotlivé planety sledují různé dráhy, více či méně vzdálené od jediného nebeského tělesa. V takovém systému není možné žádné rozdělení: Jednotlivá planeta se může vzdálit ze své oběžné dráhy, ale kolektivní akce planet proti nebeskému tělesu je stěží možná.

Koneckonců, rozkol předpokládá, že různé segmenty elit mezi sebou spolupracují. V ruském případě však není možná žádná pravidelná spolupráce, natož spolupráce založená na společných politických názorech. Členové elity se mohou scházet pouze ad hoc a Putin proti nim může používat taktiku rozděl a panuj.

To neznamená, že všechny ruské elity bezpodmínečně podporují Putinovu vojenskou invazi. Naopak, jsou rozšířené zprávy o jejich nespokojenosti. Ale takový nesouhlas je spíše nenápadný než organizovaný - a co je nejdůležitější, existuje obrovská propast mezi individuálním nesouhlasem a kolektivním jednáním.

Stejně jako obyčejní Rusové, kteří nesouhlasí se "speciální vojenskou operací", nejsou příliš ochotni zapojit se do kolektivního protestu vzhledem k odvetným opatřením ze strany státu, ani elity nejsou nakloněny riskovat své pozice a podnikat jakékoli kolektivní akce proti Putinovi a jeho vládě.

Z jejich pohledu jednotlivá rizika spojená s hrozbou trestu za neloajálnost jasně převažují nad všemi kolektivními náklady, které elity vynaložily v důsledku ruské vojenské agrese. Proto elity mají důvod pochybovat, že kolektivní akce může způsobit změnu, kterou si mohou přát.

To znamená, že i když členové opozice mohou leninisticky volat po porážce vlastní vlády a spolupráci s nepřítelem, vládnoucí elity považují takovou taktiku za nepřijatelnou. Šance na organizovanou kolektivní akci ruských elit proti "speciální vojenské operaci" jsou tak extrémně malé a jsou odsouzeny k tomu, aby takové i zůstaly.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4072

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2022