Putin řekl loni Johnsonovi, že ruská raketa "zasáhne Británii do minuty"

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Boris Johnson svědčí v novém dokumentu televize BBC o ruské agresi na Ukrajině, že Vladimir Putin mu v telefonátu těsně před invazí na Ukrajinu řekl, že by mohl odpálit  raketu, která by zasáhla Británii, "během minuty".

Bylo to v rozhovoru o hypotetické podpoře NATO na hranicích Ruska, pokud by se Putin rozhodl k invazi, kdy se Johnson snažil Putina přemluvit, aby invazi neprovedl

Tvůrcům dokumentárního filmu BBC Putin vs. Západ Johnson řekl, že Putinovy výroky nepovažuje za hrozbu.  


"V jednu chvíli mi tak trochu pohrozil a řekl: 'Borisi, nechci ti ublížit, ale raketou by to trvalo jen minutu', nebo něco takového," řekl Johnson.

"Myslím, že podle velmi uvolněného tónu, který nasadil, podle jakési odtažitosti,   si jen hrál s mými pokusy přimět ho k jednání."

Johnson Putina varoval, že v případě ruského vpádu dojde k zpřísnění západních sankcí a že se zvýší podpora NATO - i když Ukrajina není blízko tomu, aby se stala jeho členem.

"Řekl: "Borisi, říkáš, že Ukrajina se v dohledné době k NATO nepřipojí... Co je to v dohledné době?" A já jsem řekl: "No, v dohledné době se k NATO nepřipojí. To víte velmi dobře,'" řekl Johnson o telefonátu s Putinem.

Ben Wallace, britský ministr obrany, v dokumentu BBC hovoří také o únorové návštěvě Moskvy, která byla neúspěšným pokusem o vyjednávání a odvrácení války. Setkal se se svým ruským protějškem Sergejem Šojgu a také s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

"Vzpomínám si, jak jsem ministru Šojguovi říkal: 'Budou bojovat' a on na to: 'Moje matka je Ukrajinka, nebudou!' Také řekl, že nemá v úmyslu provést invazi," řekl Wallace.

"To by v ruštině bylo 'vranije', lhaní. 'Vranije' je podle mě něco jako projev  šikany nebo síly: Vranije: "Budu vám lhát. Vy víte, že lžu. Vím, že víte, že lžu, a přesto vám budu lhát. On věděl, že to vím, a já věděl, že to ví on. Ale myslím, žetím chtěl komunikovat: Jsem mocný.

" Byla to poměrně mrazivá, ale přímá lež o tom, co se nechystají udělat, která mě podle mě utvrdila v tom, že to udělají. Vzpomínám si, že když jsme odcházeli, generál Gerasimov řekl: 'Už nikdy se nenecháme ponížit. Bývali jsme čtvrtou armádou na světě, teď jsme číslo dvě. Teď je to Amerika a my. A tam v té minutě byl ten pocit,  proč že [to] dělají."

Zdroj ZDE

1
Vytisknout
4854

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2023