Izrael a Palestina: co vedlo k opětovnému vzplanutí násilí?

31. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Smrtící útoky v posledních dnech vyvolávají obavy z dalšího krveprolití a podpora skomírajícího "mírového procesu" je na historickém minimu

 
Co se děje v Izraeli a Palestině?

Izrael a Palestina přecházejí z jedné krize do druhé, ale řada brutálních a smrtících útoků v posledních dnech vyvolala obavy, že Svatá země spěje k neutuchajícímu krveprolití. Spekuluje se, že region je na pokraji intifády - palestinského povstání nebo doslova "setřesení" izraelské kontroly. První dvě povstání byla tvrdě potlačena, okupaci se nepodařilo ukončit a zemřelo při nich několik tisíc lidí, většinou Palestinců. Někteří se domnívají, že třetí intifáda již začala.


 
Co se odehrálo v posledních dnech?


Izrael ve čtvrtek zahájil na okupovaném Západním břehu jednu z nejsmrtonosnějších operací za poslední roky a vyslal vojáky na neobvykle tvrdý zátah, aby zabili bojovníky umístěné v uprchlickém táboře Dženin. Bylo zabito deset Palestinců, většinou ozbrojenců, ale také dva civilisté, včetně 61leté ženy.

Útok vyvolal násilnosti, které se odehrávají na druhé straně, včetně výměny raketové palby mezi pásmem Gazy ovládaným Hamásem a Izraelem. V pátek večer zabil palestinský střelec sedm Izraelců před synagogou ve východním Jeruzalémě. Jednalo se o nejsmrtelnější palestinský útok v tomto městě za poslední roky.

O víkendu byly v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu hlášeny násilné incidenty, včetně rvaček mezi izraelskými osadníky a Palestinci.

Proč k tomu dochází právě nyní?

Pokusit se označit počátek vzplanutí krize, která se táhne po celé generace, je téměř nemožný úkol. Přesto se současné napětí zvýšilo od loňského jara, kdy izraelská armáda zahájila operaci Breakwater - jednu ze svých nejrozsáhlejších akcí mimo válečné období - po prudkém nárůstu palestinských útoků nožem a střelnou zbraní.

Operace Breakwater, která se zaměřuje na palestinské ozbrojené skupiny v Džanínu a Nábulusu, dosud přispěla k nejvyššímu počtu obětí v Izraeli a na Západním břehu Jordánu od konce druhé intifády v roce 2005 - v roce 2022 bylo zabito přibližně 150 Palestinců a 30 Izraelců.

Jaká je současná politická situace?

Před necelým měsícem izraelští politici sestavili nejpravicovější a nejprotiarabštější vládu v historii země. Krajně pravicové a ultranacionalistické osobnosti, jako například extremistický osadník Itamar Ben-Gvir, obsadily ministerské posty poté, co vedly kampaň za anexi Západního břehu Jordánu a agresivní upevnění vojenské kontroly nad Palestinci.

Děje se tak v době, kdy je naděje na řešení pro Palestince žijící více než půl století pod okupací pravděpodobně na nejnižším bodě, na jakém kdy byla, zejména poté, co bývalý americký prezident Donald Trump povzbudil izraelskou vládu k upevnění jejího vlivu na palestinská území. Nově zveřejněný průzkum veřejného mínění ukazuje, že podpora skomírajícího "mírového procesu" dosáhla historického minima.

Mírové palestinské pokusy o ukončení izraelské okupace byly opakovaně a úspěšně potlačovány a mnoho mladých lidí na okupovaných územích se domnívá, že jedinou alternativou je chopit se zbraně. Mezitím se palestinští politikové na Západním břehu Jordánu nemusejí nikomu demokraticky zodpovídat a pravidelně jsou obviňováni ze spolčení s Izraelem.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4605

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2023