Apokalypsa v Palestině: Vzestup izraelského fanatismu

31. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Izraelští fanatici nechtějí demokratický stát, ale náboženské království
 
Hlavní americké židovské organizace, které jsou tradičně oporou Izraele, vyjádřily znepokojení nad krajně pravicovým charakterem nynější izraelské vlády. Vzhledem k převážně liberálním politickým názorům amerických židů a jejich náklonnosti k Demokratické straně by tyto obavy mohly mít ve Washingtonu efekt vlny a dále prohloubit to, co se stalo stranické rozpolcení v USA v otázce podpory Izraele.

Říkejte si o izraelských vládnoucích fanaticích, co chcete, ale pozorně poslouchejte, co říkají. Na rozdíl od jejich  koaličního partnera, premiéra Benjamina Netanjahua, mluví o svém rasismu a fanatismu otevřeně,  píše Marwan Bishar, hlavní politický analytik stanice Al-Džazíra.

Tito prostořecí maniaci říkají, co si myslí, a dělají, co říkají. Jejich vize je možná katastrofická, ale jejich upřímnost je osvěžující v tom, jak odhaluje mýtus sekulárního, liberálního a osvíceného Izraele.



 

Jedním z předních fanatiků je Bezalel Smotrich, šéf strany Náboženský sionismus a nový izraelský ministr financí. Poté, co se v minulých dnech dostala na veřejnost nahrávka, na níž se přiznává k fašismu, sardonicky opáčil:

"Možná jsem krajně pravicový člověk, homofob, rasista, fašista, ale mé slovo je mým závazkem".

To je pravda. A další.

On a jeho souputníci fanatici věří, že: za prvé, Izrael nemůže a nemá být zároveň židovský a demokratický; za druhé, Izrael má výlučné právo na celou takzvanou "Zemi izraelskou", tedy historickou Palestinu; a za třetí, Izrael by se měl mít na pozoru před způsoby liberálního Západu a odmítnout americký diktát či nadbíhání.

Vezměme si tyto perly jednu po druhé.

Dnešní fanatici naříkají nad tím, že se prvním sionistům nepodařilo zbavit "židovský stát" všech jeho palestinských obyvatel. Domnívají se, že jejich předkové měli pravdu, když v letech 1947-1949 vystěhovali statisíce Palestinců, ale neměli pravdu, když dovolili, aby malá menšina zůstala, nebo když dovolili, aby se její počet a vliv rozrostl.

Co tedy dělat?

Rabín Meir Kahane, zesnulý guru mnoha dnešních fanatiků, v knize s výmluvným názvem "Musí pryč" z roku 1980 tvrdil, že Palestinci jsou "rakovinou" v těle "židovského státu", kterou je třeba odstranit všemi prostředky.

Jeho současní žáci, jako je ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, se také domnívají, že Izraeli bude lépe bez palestinských občanů, ale počítají s tím, že pokud Palestinci musí zůstat, pak mohou být pouze občany druhé nebo třetí kategorie a přísahat naprostou loajalitu svým židovským pánům.

Na rozdíl od jejich politického a ideologického partnera Netanjahua, který v roce 2018 pomohl schválit rasistický zákon "Izrael jako národní stát židovského národa", ale nadále šíří vyvrácené klišé o "židovském a demokratickém státě", se Kahaneho stoupenci chlubí židovskou nadřazeností v "židovském státě".

Ostatně, jak se vyjádřil sám Kahane: "Ti, kdo odmítají dát Arabovi toto právo, ale říkají mu, že je jim rovný, ho považují za blázna. Není tomu tak."

Vskutku není.

Na rozdíl od židovského fanatika, který věří, že Izrael musí být teokracií, nebo pošetilého a bludného liberála, který je přesvědčen, že Izrael může být židovský a demokratický, palestinský Arab ví, že Izrael musí být skutečnou demokracií, aby mohl být v míru sám se sebou i se svými sousedy.

Tím se dostávám k druhému bodu. Stejně jako všichni ostatní náboženští fanatici i izraelští fanatici věří, že "účel světí prostředky", když bojují za Všemohoucího. K tomu patří i násilné znovuzasvěcení či judaizace Jeruzaléma a jeho svatých míst, včetně mešity Al-Aksá, třetího nejsvětějšího místa islámu, bez ohledu na jeho katastrofické důsledky pro  mír a soužití.

Netřeba dodávat, že na "vítězném židovském zabrání míst posvátných pro muslimy není nic nového", jak říká bývalý místostarosta západního Jeruzaléma Meron Benvenisti. Pokud něco, pak noví fanatici prostě navazují tam, kde jejich sionističtí předchůdci skončili, ale s větším náboženským zápalem.

Tito fanatici kombinují mesiášský judaismus s izraelskou chucpe, jsou odhodlaní a nebezpeční. Upřímně si přejí prohloubit okupaci, rozmnožit nelegální židovské osady a nakonec je zcela anektovat bez ohledu na následky.

Na rozdíl od Bibiho necítí potřebu lhát nebo ospravedlňovat svůj nezájem o diplomacii a mír s Palestinci. Mnozí si přejí apokalyptický konec tohoto věku, aby připravili půdu pro příchod "nebeského království".

Není tedy divu, že odmítají mezinárodní právo a celý žargon mírového procesu o dvoustátním řešení, který západní podporovatelé Izraele stále hloupě nebo nepoctivě šíří.

Což mě přivádí k poslednímu bodu. Na rozdíl od hlavního proudu sekulárních Izraelců, kteří jsou nadšeni americkým stylem života, náboženský tábor odmítá vliv liberální Ameriky na Izrael a jeho způsob života.

Tito fundamentalisté si přejí království, nikoliv republiku. Chtějí, aby Izrael žil podle židovského práva a tradice, nikoliv podle západního liberalismu nebo univerzálních hodnot v otázkách pohlaví, sexuality a rodiny.

Přestože dostávají od Spojených států obrovskou finanční a jinou pomoc, věří, že vykoupení židů v zemi Izrael musí být biblické, nikoli americké nebo liberální. Trvají také na podřízení poměrně liberálního Nejvyššího soudu země rozmarům parlamentní většiny, jejíž jsou součástí.

Není tedy divu, že sekulární a liberální Izraelci vystupují proti fanatickým silám u moci, které podle nich "mění Izrael v izolovanou, podezřívavou a šovinistickou Spartu" - abych citoval knihu izraelského novináře Ariho Šavita Moje zaslíbená země. Většina z nich se však zaměřuje pouze na domácí agendu vlády, zatímco násilnou okupaci ignoruje.

To je sobecké a krátkozraké - ba přímo pošetilé.

Izraelský fanatismus je vyvrcholením desetiletí válek, okupace a kolonizace. Izraelští fanatici a fašisté čerpají svou sílu a zápal ze svého mesiášského poslání na okupovaných palestinských územích, kde rozšířili svou mocenskou základnu na úkor Palestinců. Aby se fanatici zastavili, musí znepokojení Izraelci, Američané a další lidé udělat vše pro to, aby v první řadě ukončili kolonizaci Palestiny.

Je to okupace.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4437

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2023