Dodávky ruských protiletadlových systémů Turecku uvázly

16. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Dodávka druhé partie ruských protiletadlových raketových systémů S-400 do Turecka je zpožděna - údajně kvůli odmítnutí Ankary zakázat prodej komplexů třetím zemím.

Podle tureckých zdrojů jsou dokumenty potřebné ke schválení dodávky druhé partie systémů S-400 již na stole tureckého ministra obrany Hulusiho Akara a čekají na jeho podpis. Ankara údajně protestuje proti ustanovení smlouvy zakazující prodej systémů do třetích zemí. I když tato podmínka, jak upozorňuje odborník, je "otřepanou jistotou" takových dohod.

Podle podmínek smlouvy z roku 2017 Rusko provádí přímou dodávku první části systémů a spolu s dodávkou druhé baterie S-400 se předpokládá přenos technologií, společná výroba a integrace softwaru. Ruská strana zároveň souhlasila s těmito podmínkami a neodchýlila se od nich. Vzhledem ke zpoždění při schvalování druhé fáze dodávek S-400, o které píše turecký web Aydinlik, je však Turecko stále zbaveno možnosti tyto technologie používat.

Turecko získalo od Ruska čtyři oddíly systémů protivzdušné obrany S-400 v hodnotě 2,5 miliardy dolarů. V říjnu 2019 Rosoboronexport oznámil, že smlouva na dodávku systémů byla splněna. Do republiky byl dodán první pluk systémů protivzdušné obrany. V té době nebylo Turecko vyzbrojeno žádnými systémy obrany proti vzdušným hrozbám na úrovni schopností S-400.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4115

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2023