Po zavedení sankcí proti "stínovým tankerům" cena ruské ropy klesla pod 60 dolarů za barel

22. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Ruské ropné společnosti čelí prudkému poklesu cen a zvýšení slev pro kupující v Asii poté, co USA začaly uvalovat sankce na tankery kremelské "stínové flotily".

Poprvé od poloviny července klesly náklady na přepravu ropy Ural z přístavů Primorsk a Usť-Luga v Baltském moři pod 60 dolarů za barel, uvádí agentura Reuters s odvoláním na obchodníky.

Na konci září se Urals, hlavní ruská exportní značka, prodávala za 85 dolarů a jeho sleva vůči evropskému Brentu činila jen asi 10 dolarů, zatímco minulou zimu to bylo 30-40 dolarů. Na konci října stály podle Argusu dodávky Uralu 80 dolarů za barel a od té doby se ceny propadly o 25 %. A sleva na Brent opět dosáhla téměř 20 dolarů.

Ropa na světovém trhu zlevňuje: Cena ropy Brent za poslední měsíc klesla o 15 % a minulý pátek se obchodovala za 79 dolarů za barel. Ruská ropa však oslabuje rychleji a důvodem jsou nové americké sankce, říkají zdroje agentury Reuters.

V říjnu USA zařadily na černou listinu dva tankery, Yasa Golden Bosphorus a SCF Primorye, registrované na společnosti z Turecka a Spojených arabských emirátů. V listopadu byla na sankční seznam přidána další tři plavidla, Kazaň, Ligovský prospekt a NS Century, vlastněná provozovateli lodní dopravy v Dubaji. Všichni byli odsouzeni za porušení "cenového stropu", který zakazuje přepravu ropy ruského původu za cenu nad 60 dolarů.

Pět tankerů je jen začátek: Americké ministerstvo financí v současné době vyšetřuje desítky lodních společností z 30 zemí, řekl agentuře Reuters zdroj obeznámený se situací v administrativě Joea Bidena. Podle něj byly provozovatelům lodí zaslány žádosti ohledně stovky plavidel, což je téměř celá "stínová flotila", kterou se ruským naftařům podařilo sestavit skupováním starých tankerů určených k sešrotování.

To vyvolává nervozitu mezi dopravci ropy, kteří za své služby požadují stále více. Náklady na pronájem tankeru směrem do Indie vyskočily z 8 milionů dolarů předminulý týden na 9,2 až 9,5 milionu dolarů.

To podle zdrojů Reuters vytváří tlak na cenu ropy Urals, která je již o 10-11 dolarů nižší, než bylo plánováno. Ruské ministerstvo financí postavilo návrh státní pokladny na příští tři roky na kurzu Urals ve výši 71,3 dolaru za barel v roce 2024, 70,1 dolaru v roce 2025 a 70 dolarů v roce 2026.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2927

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2023