Rusko: Podfinancování zdravotnictví může vést k národní katastrofě

22. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Duma se chystá schválit ruský vládní rozpočet na rok 2024, který bude snížit výdaje na zdravotní péči o 10 % v nominálním vyjádření - a mnohem více při zohlednění inflace. Škrty zasáhnou venkovské nemocnice, zdravotnická zařízení a lékaře obzvláště těžce a odborníci již říkají, že to povede k "národní katastrofě".

Škrty přijaté za účelem zvýšení výdajů na válku na Ukrajině podle Alexeje Kurinného, člena zdravotnického výboru Dumy, znamenají, že "nedojde k žádnému zvýšení platy lékařů nebo nevznikne jakákoliv nová infrastruktura" a že výstavba nových rakovinných a perinatologických center se zastaví.

To zase bude znamenat, že více lidé zemře, protože se jim nedostane léčby včas. Stavy se řeší nejsnáze na počátku choroby a mnoho z nemocných s opožděnou diagnózou může dokonce zemřít, čímž se zhorší už tak zoufalá demografická situace Ruska. Michail Deljagin, další poslanec, říká, že je to prakticky "národní katastrofa".

Podle Vasilije Vlasova, odborníka na zdravotní péči, hrozící destrukce zdravotnických zařízení ve venkovských oblastech ohrožuje přežití mnoha ruských vesnic. Jejich zmizení bude znamenat že "život tam skončí, a pro mnohé jsou [takové instituce] symbolem státu ve venkovských oblastech".

Nejsou to však jen Rusové na venkově, kteří budou trpět. Městští lidé trpící nemocemi, jako je rakovina, budou v podmínkách nového rozpočtového režimu muset nést více nebo dokonce všechny náklady na léčbu. Ti, kteří si to nemohou dovolit, mají jen malé vyhlídky na vyléčení, říká ruský onkolog Vasilij Vlasov.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2256

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2023