Súdánci v "totální panice", když polovojenské jednotky postupují na jih

27. 12. 2023

čas čtení 5 minut
Na venkovské silnici v bitvami zpustošeném Súdánu při hukotu projíždějícího vozidla ztuhne vesničanům krev v žilách, protože se obávají příchodu polovojenských jednotek, které cestou na jih ve válce proti armádě drancují.

"Vytvořili stav totální paniky," řekl Rabab, který žije ve vesnici severně od Wad Madani, hlavního města státu Al-Džazíra a posledního místa zuřivých bojů mezi armádou a polovojenskými Silami rychlé podpory (RSF).

Stejně jako ostatní, s nimiž AFP hovořila, požádal, aby byl identifikován křestním jménem pouze ze strachu z odvety ze strany bojovníků, kteří během více než osmi měsíců války soustavně útočili na civilisty.

V sobotu bylo nejméně osm lidí zabito bojovníky RSF ve vesnici ve státě Al-Džazíra. Svědci řekli agentuře AFP, že byli zastřeleni poté, co se pokusili zastavit rabování.

Jižně od Chartúmu hledalo více než půl milionu lidí útočiště v Al-Džazíře poté, co boje zachvátily súdánské hlavní město.

Tento měsíc však polovojenské jednotky pronikly hlouběji do státu a zničily jedno z mála zbývajících útočišť v zemi, což donutilo více než 300 000 lidí znovu uprchnout, uvedla OSN.

Ti, kteří zůstali – neschopni nebo neochotni odejít – se ocitli v tom, co Červený kříž nazval "další smrtící pastí".

Od 15. dubna sužuje Súdán válka, v níž proti sobě stojí šéf armády Abd al-Fattáh al-Burhán a jeho bývalý zástupce, velitel RSF Muhammad Hamdan Daglo.

Do konce listopadu bylo v bojích zabito nejméně 12 190 lidí, podle konzervativního odhadu projektu Armed Conflict and Location Event Data.

Organizace spojených národů uvádí, že válka vyhnala z domovů více než sedm milionů lidí. Nejméně 85 000 lidí našlo útočiště ve Wad Madani.

Ve vesnici Ajkura, 30 kilometrů severně od Wad Madani, jeden z obyvatel telefonicky agentuře AFP řekl, že "RSF sebraly všechno - auta, náklaďáky, traktory".

Také on zdůraznil potřebu anonymity, která by ho ochránila před polovojenským násilím.

"Válčíte s námi?"

Před válkou byla al-Džazíra klíčovým zemědělským centrem.

Když se však RSF přesunuly z Chartúmu na jih, zabraly pásy zemědělské půdy a terorizovaly zemědělce, kteří ji obdělávali.

V sobotu byli bojovníci RSF podle svědků spatřeni severně od Sennaru, asi 140 kilometrů jižně od Wad Madani.

RSF se nechvalně proslavily rabováním majetku, kdy civilisté, kteří uprchli, s hrůzou sledovali, jak bojovníci zveřejňují na sociálních sítích videa, na nichž se projíždějí v kradených autech a ničí domy.

Na tržišti v Hasaheise, městě 50 kilometrů severně od Wad Madani, viděl korespondent AFP dveře obchodů rozbité dokořán se zbožím, které lupiči nechtěli, rozházené po zemi.

Dvaačtyřicetiletý Omar Husajn stál v troskách svého rodinného podniku.

Všechny obchody a vozidla, které vlastnili, byly zničeny. "Jsou RSF ve válce s armádou, nebo s námi?" zeptal se.

V sobotu našel Abdin, další obyvatel Hasahísy, u svých dveří "sedm mužů v uniformách RSF se samopaly".

Vyptávali se ho na auto na jeho příjezdové cestě "a vzali ho se zbraní v ruce".

Když byla Rabab okraden, nedostalo se mu zdvořilého zaklepání.

"Stříleli před domem, vtrhli dovnitř a nenechali žádnou místnost neprohledanou," řekl.

Volná ruka

Charakteristickým znakem převzetí moci RSF jsou vloupání – stejně jako sexuální útoky.

Podle súdánské Jednotky pro boj proti násilí na ženách se většina sexuálního násilí odehrává "uvnitř domů, když ozbrojenci, které přeživší popisují jako nositele uniforem RSF, vtrhnou dovnitř a napadnou ženy a dívky".

RSF i armáda jsou obviňovány z řady systematických porušování práv, včetně nevybíravého ostřelování obytných čtvrtí, svévolného zadržování civilistů a mučení.

V Tambulu, na půli cesty mezi Chartúmem a Wad Madani, svědci uvedli, že členové RSF řádili na jednom z hlavních státních trhů a náhodně stříleli do vzduchu.

A mnozí, kteří se snažili před náporem uprchnout, toho nebyli schopni.

Aktivisté, kteří riskují své životy, aby zdokumentovali hrůzy, uvedli, že RSF zřídily po celém státě kontrolní stanoviště, zastavují civilisty, kteří se snaží uprchnout, a nařizují jim, aby se vrátili zpět.

Tři dny po útoku RSF na Wad Madani armáda oznámila, že zahájila vyšetřování "ústupu sil z jejich pozic" ve městě.

Burhan varoval, že každý "nedbalý a samolibý člověk" bude pohnán k odpovědnosti poté, co RSF – obviněné ze spáchání zvěrstev ve válce v Dárfúru, kde bojovaly na straně armády – budou mít volnou ruku.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1450

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023