Nigerijští vesničané zmizeli dva dny poté, co kočovní pastevci zabili 140 lidí

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Nigerijská matka tří dětí Grace Godwinová připravovala na Štědrý den jídlo, když její manžel vtrhl do kuchyně a nařídil jí a dětem, aby se běželi ukrýt v buši poté, co byli v nedaleké vesnici spatřeni ozbrojenci.

Brzy uslyšeli střelbu, která odstartovala několikahodinový útok podezřelých kočovných pastevců, kteří v neděli řádili v 15 vesnicích v centrálním státě Plateau a zabili střelnými zbraněmi a mačetami nejméně 140 lidí, uvedli úředníci, policie a obyvatelé.

Jednalo se o nejkrvavější násilí od roku 2018, kdy bylo v centrální oblasti Nigérie, kde jsou střety mezi pastevci a zemědělci běžné, zabito více než 200 lidí.

"Vrátili jsme se v 6 hodin ráno a zjistili jsme, že domy byly vypáleny a lidé zabiti. Stále se pohřešují lidé," řekl Godwin telefonicky.

"Ve vesnici Mayanga nikdo není, ženy a děti utekly."

Nebylo bezprostředně jasné, co vyvolalo nedělní útoky, ale násilí v regionu, známém jako "Střední pás", je často charakterizováno jako etnicko-náboženské – střetávají se hlavně muslimští pastevci kmene Fulbů s převážně křesťanskými farmáři.

Odborníci a politici však tvrdí, že klimatické změny a rozšiřující se zemědělství vytvářejí konkurenci o půdu a tlačí zemědělce a pastevce do konfliktu.

Kočovní pastevci dobytka pocházejí ze severní Nigérie, která je stále sušší a náchylnější k suchu a záplavám. To je nutí putovat dále na jih, kde zemědělci zvyšují produkci, protože populace rychle roste.

To znamená méně půdy pro nomády a jejich dobytek, což podporuje názor místních obyvatel, že konflikt je založen spíše na dostupnosti zdrojů než na etnických nebo náboženských rozdílech.

"Tyto útoky se opakují. Chtějí nás vyhnat ze země našich předků, ale my budeme i nadále vzdorovat těmto útokům," řekl Magit Macham, který se vrátil z hlavního města státu Jos, aby oslavil Vánoce se svou rodinou.

Macham si povídal se svým bratrem před domem, když prskání benzinového generátoru přerušily výstřely. Jeho bratr byl zasažen kulkou do nohy, ale Macham ho odtáhl do křoví, kde se ukryli na noc.

"Byli jsme zaskočeni a ti, kteří mohli utéct, utekli do křoví. Značná část těch, kteří nemohli, byla chycena a zabita mačetami," řekl.

Guvernér Plateau označil násilí za "nevyprovokované" a policie uvedla, že bylo spáleno několik domů, aut a motocyklů.

Prezident Bola Tinubu, který zatím neřekl, jak se hodlá vypořádat s ohroženou bezpečností, označil útoky za "primitivní a kruté" a nařídil policii, aby vystopovala ty, kdo jsou za ně zodpovědní.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2261

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024