Bukele: Já jsem zákon, já jsem stát, stát jsem já!

6. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Nayib Bukele byl znovu zvolen prezidentem Salvadoru více než 85 procenty hlasů a byl zvolen i do kongresu ve volbách s jediným protikandidátem. Je tedy novým absolutistickým králem této nejmenší země Střední Ameriky, která je však jedním z největších "vývozců" imigrantů do Spojených států. Bukele je největším nebezpečím pro levici nejen na svém kontinentu, ale na celém světě, pokud experiment s absolutistickou, vězeňskou vládou bude i nadále přinášet ovoce. 


 
Ke zděšení nevládních organizací a ochránců lidských práv zatkla policie na začátku jeho prvního funkčního období během pouhých několika dnů více než 70 000 lidí, kterým se začalo přezdívat salvadorský masakr svatého Bartoloměje, kdy byl každý mladý člověk s tmavou pletí, tetováním nebo piercingem brutálně odveden do vězení, kde většina z nich stále čeká na soud a nikdy se nedočkala rozhodnutí soudce, zda bylo jejich zatčení založeno na důkazech o jejich účasti ve zločineckých skupinách. Doposud bylo propuštěno více než 7 000 lidí, kteří mohli prokázat svou nevinu, což znamená, že mnoho dalších je stále ve stejně hrozné situaci, kdy jsou zavřeni v přeplněných věznicích a zachází se s nimi jako se zvířaty v zajetí třetího světa.

Je pravda, že Salvador žil v neúnosné míře násilí a kriminality. Obyvatelé žili ve stavu neustálého nebezpečí, s nejvyšším počtem vražd na planetě, a dnes se to všechno změnilo. Země se nestala oázou bezpečí a zločinnost nezmizela, ale dosáhla nejnižší úrovně mezi latinskoamerickými zeměmi, které jsou hájemstvím násilí a těžké kriminality. Jak řekl sám Bukele ve svém vítězném projevu: "Jestliže jsme překonali rakovinu s metastázami, kterými byly gangy, teď se jen musíme zotavit a být tím, kým jsme vždycky chtěli být." 

Tento projev samozřejmě zní dobře, jako všechny populistické projevy, ale skutečnost je složitější. Rakovina byla sice na chvíli zastavena, ale často se vrací. Populisté a jejich fanoušci nechápou, že zločinnost lze jen málokdy zastavit pouhou represí. Samozřejmě, že represivní policejní akce jsou stejně nezbytné jako úklid domu. Ale švábi se vždycky vracejí, takže dům je třeba udržovat v čistotě, pokud chcete, aby jich ubývalo. Jinými slovy, kriminalitu, a to obzvláště na úrovni Latinské Ameriky, nikdy nezlikvidujete pouze policií. Je třeba řešit chudobu.

Bez vzdělání, které by sloužilo nějakému účelu, bez pracovních příležitostí, ať už s policií, nebo bez ní, bude kriminalita vždy narůstat. Chudí musí každý den jíst a neexistuje žádný zákon, bible, autorita ani morálka, které by zabránily zoufalému účinku každodenního hledání způsobů, jak přežít, a bez práce není cesty, je jen zločin.

Salvador se také stal první a jedinou zemí, která přijala bitcoin jako oficiální měnu vedle amerického dolaru, který již nahradil místní měnu. Plán nevyšel a kryptoměnu používá méně než 25 procent obyvatel. 

Nic z toho není pro ustrašenou společnost důležité. Demokracie je pro ty, kteří mají dost jídla a nebojí se smrti, když vyjdou do ulic. Bukele také tvrdí, že Salvador nikdy nebyl demokracií, alespoň prý teď není gangokracií. 

Otázkou je, zda toto represivní opatření bude stačit k tomu, aby obyvatelstvo skutečně vzkvétalo, bez překážek extrémní kriminality minulých let. Země je velmi malá a její ekonomické možnosti jsou velmi omezené.

Bukele má však v zemi s většinovým venkovským obyvatelstvem, které je sotva gramotné, image moderního muže s vlasy vždy ulízanými dozadu s množstvím gelu a oblečeného jako metrosexuál nebo mocný gangster z filmu Martina Scorceseho nebo s čepicí otočenou dozadu jako strýc, který se snaží být mladý. 

Je jako kreslený superhrdina. Pohledný, teprve dvaačtyřicetiletý, moderní, bohatý - všechno, co by si od něj obyvatelstvo přálo. Prezident, který se dá instagramovat. Ale život na Instagramu vždy vypadá lépe než ve skutečnosti.

2
Vytisknout
2384

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2024