Nad Hamásem se nedá zvítězit, Netanjahu ho vražděním civilistů a dětí výrazně posílil

5. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jak na to poukazují četní mezinárodní komentátoři, nad Hamásem se nedá zvítězit, protože to není organizace, ale idea. Přitom v Izraeli vzniká vážný konflikt mezi příbuznými rukojmích, držených Hamásem, a extremisty, kteří požadují tzv. zničení Hamásu, což velmi pravděpodobně také bude znamenat vyvraždění rukojmích, kteří jsou už nyní ohroženi zaplavováním tunelů v Gaze izraelskou armádou.

Známo je také, že orbánovský, antidemokratický demagog Netanjahu se snaží boj v Gaze prodlužovat co nejdéle, aby nedošlo k jeho svržení, což požaduje velká většina izraelských občanů.

Brutální vyvražďování civilního obyvatelstva Gazy bohužel vedlo k tomu, že Hamás, který u civilního obyvatelstva Gazy nebyl do útoků ze 7. října nijak zrovna populární, výrazně nabyl popularity. Zoufalí Palestinci, jimž Izrael bourá většinu příbytků v Gaze a ničí zemědělství, mešity, muzea, školy a univerzity a jimž vyvražďuje celé rodiny, vidí nyní často Hamás jako jedinou sílu, která je dokáže bránit. To se nemělo stát.

Jak na to poukazují mnozí, každé Izraelem zavražděné dítě znamená dvacet nových bojovníků Hamásu. Svým brutálním vyvražďováním civilistů v Gaze Netanjahu za poslední měsíce Hamás nesmírně posílil.

3
Vytisknout
2283

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2024