Sankce proti Rusku by měly být zpřísněny na úroveň SSSR za Stalina

24. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko musí být zbaveno přístupu k moderním technologiím prostřednictvím totální kontroly nad vývozem do země, což platilo pro SSSR během studené války. Tento návrh předložila Stanfordská mezinárodní pracovní skupina pro sankce proti Rusku, píše RTVI s odkazem na nejnovější expertní zprávu.

Podle autorů zprávy ani po více než dvou letech od začátku války na Ukrajině Rusko navzdory mezinárodním sankcím neztratilo přístup k mikroelektronice, strojům s počítačovým numerickým řízením (CNC), softwaru a komponentům, které se používají v obranném sektoru. Slabé vynucování sankcí navíc umožnilo Rusku zvýšit vojenskou výrobu.

"S využitím mezer v sankčním režimu, stejně jako nedbalosti nebo spoluviny západních společností, Rusko pokračuje v dovozu západního vybavení a technologií," zdůraznili experti.

Moskvě se navíc podařilo najít další finanční prostředky na obranu a zvýšit své zásoby zbraní tím, že přilákala partnery, jako je Írán a Severní Korea. To vedlo k nárůstu útoků, které vytvořily kritickou situaci v ukrajinském energetickém sektoru, poznamenali autoři zprávy.

V tomto ohledu Stanfordská mezinárodní pracovní skupina navrhuje zpřísnit technologické zákazy pro Rusko. "Navrhujeme znovu vytvořit Koordinační výbor pro kontrolu exportu (COCOM), vytvořený západním blokem v prvních pěti letech po skončení druhé světové války, během studené války, aby uvalil technologické embargo na země Rady vzájemné ekonomické pomoci (RVHP)," uvádí se v dokumentu.

COCOM kontroloval vývoz do SSSR a dalších socialistických zemí. Zahrnoval 17 států, včetně Spojených států, Velké Británie, Francie, Německa, Japonska, Turecka atd.

RVHP existovala od roku 1949 do roku 1991 se sídlem v Moskvě. Zahrnovala východoevropské země Varšavské smlouvy, stejně jako Jugoslávii, Mongolsko, Kubu a Vietnam.

K posílení technologického embarga Stanford International Group také vyzvala všechny západní společnosti, aby po dobu války s Ukrajinou opustily Rusko, jinak budou vystaveny sankcím, pokud budou i nadále profitovat z práce v zemi nebo s ruskými organizacemi.

"To platí zejména pro známé západní společnosti, jako jsou Schlumberger a Raiffeisen, které podkopaly dopad sankcí v důležitých sektorech, jako jsou finance a ropa," poznamenali autoři zprávy.

Kromě toho navrhli, aby západní země zpřísnily finanční sankce proti Rusku, zavedly přísnější osobní omezení, "včetně všech vysoce postavených úředníků ve vládě a soukromém sektoru, kteří pomáhají financovat a podporují válku v Rusku", a zbavily západní právníky možnosti pomáhat klientům při obcházení sankcí.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1273

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024