USA podporují reformy v Sýrii - ale v čele s Assadem

1. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Spojené státy prosazují "cestovní mapu" pro politické reformy v Sýrii, která by měla zreformovat režim Bashara al-Assada, ale sám Assad by zatím zůstal u moci - přestože už čtvrt roku Syřané požadují, aby odstoupil, a Assad se jim za to krvavě mstí.

Syrská opozice dala najevo, že americké ministerstvo zahraniční diskrétně podporuje debatu o nezveřejněném návrhu dokumentu, který koloval na bezprecedentní opoziční konferenci, která se v pondělí konala v Damašku. Podle opozičních zdrojů naléhá americký velvyslanec, aby opozice zahájila s režimem dialog.

Assad by měl stát v čele toho, co cestovní mapa charakterizuje jako "bezpečný a mírový přechod k občanské demokracii". Požaduje zvládnutí tajné policie, rozpuštění gangů "Shabiha", obviňovaných z páchání zvěrstev, legální právo na pokojné demonstrace, rozsáhlou svobodu pro sdělovací prostředky a jmenování prozatímního národního shromáždění.

Pečlivě zformulovaný dokument o 3000 slovech požaduje "jasnou a upřímnou omluvu" od organizací i jednotlivců, kteří "nedali prostor legitimním protestům". Ze svého selhání se mají zodpovídat. Rodinní příslušníci obětí útlaku mají mít nárok na odškodnění. Opozice uvádí, že od poloviny března bylo usmrceno 1400 osob. Vláda říká, že zahynulo 500 příslušníků bezpečnostních jednotek.

Dokument jmenovitě neútočí ani na prezidenta ani na žádné další činitele režimu. Požaduje, aby se vládnoucí strana Ba'ath podrobila novému zákonu o politických stranách, ale stále by měla 30 až 100 poslanců v parlamentě. 70 dalších poslanců by jmenoval prezident po konzultaci s opozicí - to by znamenalo, že Assad stále zůstává v postavení moci.

Američané prý vědí, že je Assad zdiskreditován, ale nepožadují výslovně jeho odstoupení. Nechávají - podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí - vývoj plně v rukou Syřanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7512

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011