Ve volbách v Québeku zvítězili nacionalisté

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nacionalisté zvítězili ve volbách v Québeku, kde porazili dosavadní nepopulární konzervativní vládu. Na party, kde se oslavovalo volební vítězství, však kdosi v úterý zastřelil jednoho muže. V koncertní síni Metropolis vznikl chaos, poté co Pauline Marois, šéfka separatistsické Parti Québecois, zahájila svůj vítězný projev. Jeden muž byl střelbou usmrcen a druhý byl kriticky zraněn. Oba byli před koncertní síní. Střelec se snažil dostat do koncertní síně. Bezpečnostní stráže rychle Maroisovou odvedly.

Maroisová ve volbách zvítězila po velmi konfrontační volební kampani. Avšak i když jejím hlavním programem je suverenita pro Québec a přednost pro francouzštinu, volby se také konaly v době pokračujících protestů studentů proti radikálnímu zvýšení univerzitního školného.

Studentské demonstrace trvaly mnoho měsíců a stávkující studenti se střetávali s policí téměř denně.

Maroisová uvedla, že splní svůj předvolební příslib a zruší zvýšení univerzitního školného. Zároveň také zruší nenáviděný Zákon 78, který omezuje právo veřejných protestů.

Je to sice velké vítězství pro studentské hnutí, je však otázkou, zda se Maroisové podaří utvořit koalici či přesvědčit opozici, aby respektovala tyto její sliby.

Její Part Québecois porazila dosud vládnoucí Liberální stranu minimální většinou 30 000 hlasů. Získala 54 kandidátů z 125. Povede menšinovou vládu, ale bude to jedna z nejslabších provinčních vlád v Kanadě, takže těžko bude moci uspořádat referendum o nezávislosti Québeku.

Po ponižující porážce oznámil šéf Liberální strany Jean Charest, že odchází po 28 letech z politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7099

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012