Kdo poškozuje pověst pražského dopravního podniku doopravdy ?

6. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Dění kolem Dopravního podniku Praha názorně dokumentuje úroveň mafiánského kapitalismu v Čechách, jehož atributy si už zřejmě osvojili i odborářští bossové deseti odborových organizací DPP.

Ti podali stížnost k České advokátní komoře na advokáta Václava Lásku. Bývalý vyšetřovatel a právník se podle názoru „odborů“ dostal neoprávněně k dokumentům, na základě kterých pro magistrát zpracoval analýzu problematických smluv. Z analýzy pak vyplynulo, jak z dopravního podniku odtékaly miliony.

Server Aktuálně.cz přinesl průlomové a pro budoucnost zřejmě precedentní stanovisko pro všechny bratrstva: "Nevadí nám, když se odhalí lumpárna, ale ne tímto způsobem," údajně řekl pro Aktuálně.cz šéf jedné z odborových organizací DPP Luboš Olejár (mj. prezident Svazu pacientů). Ten tak tlumočil stanovisko všech deseti odborových organizací v rámci DPP.

Byli-li bychom součástí vyspělých demokracií, signatáři stížnosti by záhy po jejím odeslání své funkce nezastávali. Tlak veřejnosti cestou nezávislých médií a rovněž reakce řadových odborářů by vyústily v jejich odvolání. Vlastně ani to ne, ve vyspělých demokraciích by se nemohlo stát, aby zástupci zaměstnanců se natolik zdiskreditovali a pokud ano, tak by to bylo poprvé a naposled. Krátce, po zjištění, že podepsali takový pamflet, by se prostě vzdali svých postů. Šéfové odborů DPP však mají k demokracii západního typu a k tzv. dobrému jménu DPP nejspíš jen platonický vztah.

Navíc jsme v Česku, v zemi, jejíž politici, osobnosti veřejného života i umělci uctívají tradici podepisování jakýchkoliv peticí i prohlášení, o jejichž podstatě častokráte nemají ani tušení. A proč také, vždyť stejně jako jejich předchůdci z různých totalit vědí, že se podepsali pod „správnou věc.“ A co na to média? Ta namísto detailních analýz o takových akcích pouze povrchně informují. Nelze se proto divit aroganci a drzosti některých bojovníků za dobré jméno „svých“ subjektů, které zpravidla sami aktivně, či pasivně napomáhali znevážit.

0
Vytisknout
8371

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012