Draghi: Evropská centrální banka bude nakupovat dluhopisy problémových zemí

7. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ve čtvrtek večer představil plán nákupu státních dluhopisů problémových zemí eurozóny. Opatření by mělo snížit náklady vlád na vypůjčování peněz. Podle Draghiho, který kritizuje evropské politiky za nečinnost, tento plán představuje dostatečnou záruku stabilizace a jednotná měna je "nevratná". Analytici tak optimističtí nejsou a poukazují na to, že ECB pouze supluje nefunkční proces evropské integrace a v minulých měsících každé opatření přineslo v evropské krizi pouze dočasnou úlevu.

Draghi zdůraznil, že opatření ECB následuje po ekonomickém poklesu v eurozóně, který bude zřejmě pokračovat i napřesrok, a že vlády musejí dál snižovat deficity a reformovat trh práce. Krátce po Draghiho vystoupení prudce kleslo úročení španělských dluhopisů.

Než bude program ECB v každém jednotlivém případě spuštěn, země v potížích musejí oficiálně požádat o pomoc z evropských mechanismů EFSF a ESM. ECB a MMF pak budou společně sledovat, nakolik země plní podmínky vyžadované pro zařazení do programu.

Program Outright Monetary Transactions (OMT) tedy není náhradou za společné evropské dluhopisy (eurobondy) a tím méně znamená automatické finanční transfery v rámci unie. Neexistuje jednoznačná záruka, že země v potížích budou do tohoto programu zařazeny, což umožňuje spekulantům i nadále sázet na bankrot problémových zemí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5628

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012