Škrty jako výmluva, proč nic nejde

21. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s debatou o metanolové aféře v dnešních Otázkách V. Moravce se všichni tři první hosté shodli, že policie v boji proti organizovanému obchodu s nelegálním lihem nemá dost finančních prostředků.

Rád bych rád upozornil na to, že nelegální obchod s lihem tu není proto, aby zabíjel, nýbrž proto, aby okrádal stát o daně a poškozoval v nekalé konkurenci poctivé výrobce a obchodníky, kteří díky tomu také odvádějí menší peníze do veřejných zdrojů, než by mohli.

Čím více je takového nelegálního obchodu, tím více je také různé jiné zločinnosti s ním spojené, jak bylo v pořadu dobře ukázáno. K tomu připočtěte možnou korupci u vojenských zakázek, evropské peníze, které ztrácíme kvůli podvodům, skandály spojené s výstavbou silnic atd., a pak je zřejmé, že stát nemá peníze.

Když nemá peníze, neřeší to tím, že by zastavil rozkrádání peněz (ministr financí Kalousek naopak zcela hystericky policii napadal, když chtěla podezřelé vojenské zakázky postavit před nezávislý soud), nýbrž omezuje výdaje, mimo jiné i výdaje na policii.

Policie potom nemůže vyšetřovat, zločin se rozmáhá a rozkrádá více a více peněz, tedy stát má méně a méně peněz, což vede k další redukci policejní práce a k dalšímu rozšíření zločinu.

Takhle můžeme skončit brzy jako nějaká postkomunistická džungle někde na Kavkaze.

Zásluhou vlády, která vyhrála volby s heslem boje proti korupci.

0
Vytisknout
10930

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2012