Kde a proč skřípe vlastně výborné KohoVolit.eu -- a zejména kde a proč skřípe volební systém

13. 11. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 3 minuty

Český a slovenský portál KohoVolit.eu má mnoho kvalit. Stejně jako řada obdobných kvalitních portálů v Evropě.

Poznámka: Blíže jsem se seznámil s německým abgeordnetenwatch.de (v provozu od 2004) a švýcarským smartvote.ch (v provozu od 2003, který inspiroval bulharské spoluobčany, a koimipasva.bg , který mezitím ale není v provozu). Ani jeden ani druhý ale nepoužívám, jakkoliv se pohybuji mezi Curychem a Berlínem, kde se poměrně dost angažuji.

I na KohoVolit.eu můžete vyplnit dotazník a tak najít kandidáty, jejichž politický postoj je tomu vašemu blízký, někdy i nejbližší.

Ale tím končí pohoda na webu a začínají praktické problémy: Zaprvé, ona politicky spřízněná duše nemusí nutně být kandidát, který se pere zejména o to na čem vám nejvíce záleží. Zadruhé, je docela možné, spíše vysoce pravděpodobné, že dáte hlas někomu, kdo se nedostane přes úskalí volebního systému. Zatřetí, dost dobře se může jednat o někoho, kdo nezastupuje zrovna to co prohlašuje -- ani teď ani později.

Pokud je například legalizace konopí pro někoho to nejdůležitější a KohoVolit.eu doporučuje volební listinu s Pepíkem Konopí, tak takové doporučení s vysokou pravděpodobností k ničemu není, prostě proto že Konopí Josef nebude zvolen.

K dobrému výběru kandidáta ve skutečnosti totiž patří to, že voličem odevzdaný hlas skutečně vyplní svůj účel, kterým je kandidáta opravdu zvolit. Což je ale možné pouze tehdy, pokud volíte listinu velkých stran, nebo listinu, která patří k silné volební koalici.

Ale pak nastává další problém, že politické pozice na listinách stran, nebo volebních koalic, jsou, nebo mohou být, docela dost odlišné od pozic vašich.

Vraťme se k příkladu -- dáte sice hlas mladému, inteligentnímu a tolerantnímu členovi jedno které strany, ale tím ve skutečnosti zvolíte skalního tvrďáka na špičce listiny, který nejen že kuřáky konopí tvrdě potírá ale navíc páchá věci proti kterým marně protestujete, píšete nebo mluvíte už řadu let.

Nebo se váš hlas dostane přes volební koalici vám sympatické, nebo aspoň sympatičtější, strany k její velké sestře, s kterou byste si dobrovolně nic moc, nebo určitě vůbec nic nezačali.

Vybrat si můžete pouze tehdy, když nejen znáte preference -- a, samozřejmě, zejména činy -- kandidáta, ale také jeho volební šance. Podobně tomu je v senátních volbách, nebo při volbě prezidenta.

KohoVolit.eu -- jako řada dalších, ale pouze těch solidně provozovaných -- sám o sobě je skvělý nástroj. Ale pouze v kombinaci s kvalitní, spravedlivou volební infrastrukturou, kvalitním, spravedlivým volebním systémem, kvalitní, spolehlivou státní službou, kvalitními, spolehlivými informacemi a zejména i kvalitní diskusí společnosti o tom kam a proč se rozhoduje jít, diskusí o tom jaké jsou problémy a kvalitní, spravedlivá řešení všech společných věcí.

0
Vytisknout
8160

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2012