Městské úřady občanům neschraňují osobní poštu

20. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Reaguji tímto na váš text "Někteří čtenáři právem poukazují na to, že 1. pan Jandus si měl pravidelně kontrolovat poštu na Městském úřadě a 2. měl bedlivě kontrolovat i, zda se automaticky splácejí splátky jeho dluhu," píše Václav Kotyk.

Rád bych k němu dodal, respektive upřesnil, že situace je o to tristnější, že přestože stát de facto nutí lidi přihlásit se k trvalému bydlišti na úřad (pokud je nikdo jiný nechce, a to se logicky z důvodu rizika neoprávněné exekuce často stává), tak jim zároveň nedává možnost si zde přebírat poštu - Městský úřad tuto za lidi bez vlastního domova nepřebírá, vrací se jako nedoručitelná. Takže kruh se tímto uzavírá. ¨

Upřímně vzato tomu nerozumím, myslím, že převzít poštu a například telefonicky informovat adresáta, že mu přišla korespondence by byla pro stát naprosto triviální a navíc velmi záslužná služba občanům, která by zamezila řadě zbytečným excesům, jež ve finále stojí řádově více prostředků.

Ano, máte možnost nechávat si poštu přeposílat Českou poštou, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to nespolehlivé (pošta to často nedoručí na novou adresu, ale vrátí odesílateli, o čemž se můžete dozvědět leda náhodou) a navíc poněkud drahé - kdo je ochoten platit extra 100,- Kč měsíčně z peněz, které nemá.

Pak je zde druhá možnost, o které vás ovšem úřad při přihlašování nijak neinformuje. Můžete zde zdarma uvést korespondenční adresu, na kterou by měly orgány státní moci (pouze tyto), tj. i soudy a policie, zasílat poštu. Jak doopravdy to funguje, netuším.

Nicméně opět se vracíme zpět k exekutorským praktikám. Pokud vás někdo nechce ze zřejmých důvodů přihlásit u sebe k trvalému bydlišti, ohrozíte ho tím samým způsobem, že tuto adresu na úřadě či na poště uvedete a budete riskovat jeho majetek, který mu exekutor prakticky bez možnosti obrany zabaví? A to je zřejmě jádro pudla celé věci.

0
Vytisknout
7718

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2012