PREZIDENTSKÉ VOLBY:

Mají si novináři nechávat platit osobami, o nichž píší, cestu s nimi do zahraničí?

19. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Dne 13. listopadu 2012 jsem prostřednictvím emailu podal podnět na Syndikát novinářů. Tento podnět se týkal pánů novinářů Martina Valeše z Týdnu a Jiřího Ovčáčka z Práva, kteří referovali o cestě prezidentského kandidáta Jana Fischera po USA a kterým tato cesta byla jím samým zaplacena, píše Martin Krsek.

Domnívám se, že tato kauza je natolik vážnou snahou o neférové praktiky v prezidentské kampani (propagace jednoho z kandidátů v rozporu s etickým kodexem novinářů), že by o ni měla být informována i vaše redakce.

Na této stránce Syndikátu novinářů lze najít stanovisko Syndikátu novinářů (zatím je kauza ve stádiu "nové podání", proto je závěr Syndikátu poměrně stručný, nicméně vzhledem k tomu, že pod uveřejněným materiálem těchto novinářů nebyla žádná zmínka o tom, že se jmenovaní zúčastnili cesty za peníze pana Fischera, stanovisko pouze potvrzuje původní stížnost).

Stanovisko Syndikátu novinářů:

Komise o kauze dlouze diskutovala. Tyto případy se bohužel dějí, finance bývají určeny pro vydavatele. Každý novinář by v podobném případě, pokud už se rozhodne takové nebo podobné věci účastnit, měl pod uveřejněným materiálem informovat, na čí pozvání a za jaké peníze se akce účastnil. Jinak se skutečně dostává do rozporu s etickým kodexem.

Text stížnosti:

Podání na Martina Valeše z Týdnu a Jiřího Ovčáčka z Práva, kteří doprovázeli prezidentského kandidáta Jana Fischera na jeho cestě po USA. Cesta jim byla jím samým zaplacena (letenky, ubytování atd. což představovalo zhruba sedmdesát tisíc korun pro každého). O této cestě pak oba novináři ve svých novinách vydali reportáž (v Týdnu 20. září na internetové podobě listu ZDE, dále v jeho tištěné podobě a v Právu 20. září v internetové podobě ZDE a 21. září na titulní straně v tištěné podobě listu). Okolnosti celého případu jsou popsány v časopise Respekt

. Autor stížnosti se domnívá, že oba novináři porušili několik bodů etického kodexu.

Konkrétně:

2b) (novinář je povinen) vyloučit všechny činnosti, které by jej mohly kompromitovat nebo vést ke konfliktu zájmů,

2c) (novinář je povinen) nepřijímat žádné hodnotné dary nebo výhody, které by měly souvislost s jeho novinářskou činností,

zvláště pak z důvodů zveřejnění nebo zatajení nějaké informace, částečně i:

2d) (novinář je povinen) nezneužívat povolání novináře k činnosti reklamního pracovníka a nepřijímat žádnou odměnu přímou nebo nepřímou od zájemců o reklamu, odmítnout podílet se na publikování skryté reklamy.

0
Vytisknout
5877

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2012