Diskriminace žen je v ČR výrazná

17. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Zdá se mi humorné, že zrovna tento návrh se rozhodla česká média "skandálně odhalit", zatímco na dlouhodobé problémy s diskriminací vytrvale kašlou.

Ráda bych se připojila k paní Lepkové, píše Václava van der Meijs. Má naprostou pravdu v tom, že současný systém rodičovských dovolených, kdy ženy běžně vypadnou na 5 i více let ze své profese je výhodný pro muže a pro zaměstnavatele, ale běží čistě na úkor žen, kterým nezbývá, než podmínky přijmout. Nejsou k dispozici předškolní zařízení, zaměstnavatelé odmítají umožnit částečné úvazky, rodičovskou aktuálně rozdělit není možné...

Diskriminace žen při získávání zaměstnání, ve výších mezd i v dalších oblastech je výrazná a týká se i žen, které děti nemají, nechtějí nebo nemohou mít, takže častý a demagogický argument, že si ženy přece "mohou vybrat" je nesmyslný (mimochodem muži si vybírat zjevně nemusejí).

To, že jakoukoliv změnu muži i zaměstnavatelé pocítí, je celkem jasné. Dosud byla péče o děti záležitostí výhradně ženskou (jak pohodlné!). Pokud si ale některá ze stran problém připustí, veřejně ho pojmenuje a navrhne takto radikální řešení, je možné, že se věci časem přece jen pohnou a ČR se konečně v této otázce přiblíží civilizovanému světu.

Možných řešení je samozřejmě mnohem více, osobně mám za to, že tohle konkrétní není pro ČR ideální (už vidím ty kočárky zaparkované před hospodami), ale zdá se mi humorné, že zrovna tento návrh se rozhodla česká média "skandálně odhalit", zatímco na dlouhodobé problémy s diskriminací vytrvale kašlou. Závěrem bych jen chtěla dodat, že zatímco část mužů to bude prezentovat jako zasahování administrativní sféry do svých svobod, ve skutečnosti je to spíš zásah do jejich pohodlí a do jejich profesní neohroženosti ženami. Přece jen je velmi pohodlné, když víte, že u pracovního pohovoru máte větší šanci, jste-li muž, nebo když máte jistotu, že zplodíte-li dítě, váš profesní život to nezmění vůbec (osobní někdy také ne)....

0
Vytisknout
8736

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013