BBC: České protiromské protesty skončily zatýkáním

25. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Stovky ultrapravicových aktivistů uspořádaly protiromské demonstrace v městech a v ulicích České republiky. V některých oblastech házeli kamením na policii, která reagovala použitím slzného plynu. Nejméně 75 osob bylo zatčeno. Amnesty International vyjádřila tento měsíc znepokojení nad plánovanými demonstracemi a naléhala na státní činitelé, aby romskou komunitu ochránili.

Romové patří k nejchudším lidem v české společnosti a romští představitelé si často stěžují na systematickou diskriminaci.

K nejhorším střetům během sedmi sobotních demonstrací docházelo v Ostravě a v Českých Budějovicích. V obou městech opustili demonstranti schválenou trasu pochodu a pokusili se dostat do oblastí, v nichž žije větší množství Romů.

Aktivisté za lidská práva zorganizovali v několika městech protidemonstrace.

Začátkem tohoto měsíce varovala Amnesty International, že protiromské nálady v České republice sílí. "Jsme za poslední rok svědky silně znepokojujícího vývoje. Zakonzervovaná diskriminace proti Romům dosahuje nového maxima. Je to zásadní otázka, kterou české úřady nesmějí ignorovat," konstatoval John Dalhuisen z Amnesty International.

Odhaduje se, že v České republice žije asi 250 000 - 300 000 Romů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7909

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013