Brzeziński: Syrská strategie je "přísně střeženým tajemstvím"

28. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Bývalý americký poradce pro národní bezpečnost Zbigniew Brzeziński v rozhovoru pro Deutsche Welle odsuzuje to, co vypadá jako rychle se blížící ozbrojená akce proti Sýrii, a říká, že administrativa USA postrádá strategii pro blízkovýchodní region.

Po údajném rozsáhlém útoku chemickými zbraněmi proti civilistům se zdá nějaký druh vojenské akce proti Asadovi režimu nevyhnutelným. Podporujete vojenskou akci, nebo co si o ní myslíte?
Z mého pohledu taková akce, pokud k ní má dojít, musí být součástí nějaké širší strategie. Jinak to může být přiměřený trest, ale vyřeší to problém? Existuje strategie pro vyřešení problému? A kdo je součástí této strategie a kdo není? To jsou otázky, které myslím lidé měli vážně promyslet předtím, než se vrhnou do vojenské akce, jež - i když snad je morálně ospravedlněná z hlediska zločinů, jichž se týká, zejména zločinů proti lidskosti - stále může mít důsledky, které nebudou tak docela žádoucí.

Myslíte, že Obamova administrativa má strategii nebo širší plán pro Sýrii a její budoucnost po vojenské akci?
Pokud ano, tak je to velmi přísně střežené tajemství.
-

Jaký plán byste si přál?
Zdá se mi, že v syrském případě jde o problém, který je součástí širšího dilematu ohledně rozvratu na Blízkém východě. Řešení tohoto rozvratu nemůže být založeno jen na vojenské síle, ani by nemělo záviset takřka výhradně na západních mocnostech. Jsem překvapen, jak horlivými příznivci vojenské akce jsou Velká Británie a Francie. Jsem si také vědom faktu, že obě tyto mocnosti jsou bývalými imperialistickými, koloniálními mocnostmi v tomto regionu.

Vzhledem k současné realitě toho, co jsem ve svém spise "Global Political Awakening" (Globální politické procitání) nazval politikou síly založenou primárně na západních a v některých případech bývalých koloniálních mocnostech, se mi to nezdá být příliš slibnou cestou k eventuálnímu řešení regionálního problému.

-
Jakou roli by podle Vašeho názoru mělo sehrát Rusko?
Dávalo by smysl, kdyby se Rusko připojilo k mezinárodnímu společenství při společném definování nějakých sdílených standardů nejen pro řešení syrského problému, ale také pro rozsáhlé vzájemné přizpůsobení s Íránem ohledně jeho jaderného programu a způsobu, jak by mohl být stabilně a předvídatelně legitimován, a samozřejmě při aktivní podpoře řešení izraelsko-palestinského problému, který způsobuje některé z existujících tenzí.

Všechny tyto věci je třeba řešit v širším kontextu a ne se omezit na z mého pohledu osamocenou vojenskou odpověď malého počtu západních zemí, z nichž některé nemají zvlášť konstruktivní historické zkušenosti.

-
Abychom to tedy shrnuli, nejste právě přesvědčen, že hrozící vojenská akce proti Sýrii je správným krokem ve správný čas?
Nevidím k tomu širší strategický kontext. A obávám se, že účast (na této akci) je příliš úzce založena, tj. je to Amerika a bývalé koloniální mocnosti. Zdá se mi, že to okamžitě vytvoří politický problém.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
17880

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013